"Administratīvā rajona tiesa "Juglas krastu" pieteikumu par lēmumu par īpašuma piespiedu sakārtošanu ir noraidījusi. Tagad "Juglas krastiem" ir 10 dienu, lai iesniegtu blakussūdzību [Administratīvajā] apgabaltiesā, kas noteikts tiesas lēmumā par pieteikuma noraidīšanu," sacīja Krūkle.

Viņa arī uzsvēra, ka RD būvvalde ir veikusi mērījumus par izvesto smilšu daudzumu no krautnes pie Vanšu tilta. "Pēc RD lēmuma par piespiedu sakārtošanu līdz 19.novembrim bija jāizved 80% smilšu, bet ir izvesti tikai 57%. Īpašuma departaments gaidīs 10 dienu [laiku, kamēr "Juglas krasti" var iesniegt blakussūdzību apgabaltiesā] un tad pieņems lēmumu, ko iesāks ar piespiedu izvešanu," pastāstīja Krūkle.

Jau vēstīts, ka RD septembra sākumā atbalstīja smilšu piespiedu izvešanu no krautnes Balasta dambī Daugavas krastā pie Vanšu tilta. Dome nolēma, ka uzņēmumam "Juglas krasti" kā smilšu īpašniekam steidzamības kārtā jāizved visas krautnē esošās smiltis līdz šā gada 20.decembrim.

Dome arī noteica smilšu izvešanas apmēra kontroles termiņus – līdz 19.oktobrim uzņēmumam ir jāizved 40% no kopējā smilšu daudzuma, bet līdz 19.novembrim jāizved 80% no kopējā smilšu daudzuma. Saskaņā ar domes lēmumu – ja "Juglas krasti" šīs prasības neizpildīs, Īpašuma departamentam būs jāveic lēmuma piespiedu izpilde apmērā, kas nepieciešams, lai novērstu sabiedriskās drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu ilgtermiņā. Kopumā "Juglas krastiem" jāizved 38,2 tūkstoši kubikmetru smilšu.

Domē jau iepriekš norādīja, ka dažādas Rīgas pašvaldības institūcijas vairākkārt konstatējušas, ka krautne ir brīvi pieejama un nav norobežota, lai nepieļautu nepiederošu personu piekļūšanu tai, tā netiek pienācīgi apsaimniekota un uzturēta. Smilšu kaudze apdraud sabiedrisko drošību, degradē Rīgas pilsētas ainavu, rada negatīvu ietekmi uz vidi, jo smilšu krauja nav nostiprināta un apsegta, tādējādi vēja dēļ notiek pastiprināta Daugavas gultnes aizsērēšana un blakus esošo inženierkomunikāciju bojāšana. Domē arī atzina, ka krautnes stāvoklis turpina pasliktināties.

"Juglas krasti" pie smilšu kaudzes tika, pērn no Rīgas brīvostas par 82,4 tūkstošiem latu iegādājoties ostas gultnes padziļināšanas laikā iegūtās smiltis 75 tūkstošu kubikmetru apmērā. Uzņēmumam smilšu kalns pie Vanšu tilta bija jāaizvāc līdz 30.aprīlim, taču vēlāk šo termiņu pagarināja līdz augusta sākumam.

Pēc gultnes padziļināšanas upe kļuva 10 metru dziļa, un projekta kopējās izmaksas bija 627 tūkstoši latu.