Otrdienas vakarā nolemts veikt grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos un līgumā ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", paredzot, ka "īpašos apstākļos" Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs noteikt izmaiņas sabiedriskā transporta izmantošanas kārtībā, tostarp īslaicīgi atcelt braukšanas maksu.

Kā ziņots, lēmuma projekts tikai šorīt plkst.9:00 pirmo reizi tika skatīts Satiksmes un transporta lietu komitejā, bet šovakar jau sasaukta ārkārtas sēde, lai pieņemtu gala lēmumu.

Domes opozīcijas deputāti debatēs pauda viedokli, ka ar šiem steidzamajiem noteikumiem Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) cenšas labot situāciju, kad viņš vienpersoniski pieņēmis lēmumus, kas pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" nodarījis zaudējumus.

"Nevar viens cilvēks izdomāt, ka eksperimentēs, ieraksta kaut ko tviterī, un lietas notiek. Kāpēc šis cilvēks grib uzņēmumam, kas jau četrus gadus strādā ar zaudējumiem un kuram ir 180 miljonu latu kredītsaistības, uzkraut savas iegribas?" sacīja domnieks Olafs Pulks.

Uz opozīcijas domnieku aicinājumiem nosaukt vārdā cilvēku, kas pieņēmis lēmumus par eksperimentu, paredzot automašīnu īpašniekiem stipras snigšanas laikā tiesības izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, otrdienas rītā neatbildēja ne "Rīgas satiksmes" pārstāvji Satiksmes un transporta lietu komitejā, ne Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičš (GKR) šī vakara ārkārtas sēdē.

Opozīcijas deputāti uzsvēra, ka pašvaldības vadība ar sasteigtajiem lēmumiem un eksperimentiem ir pārkāpusi savas pilnvaras, tāpēc partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāti vērsušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Domes ārkārtas sēdē gan koalīcijas, gan opozīcijas deputātu vairākums nobalsoja "par" grozījumiem saistošajos noteikumos un līgumā ar "Rīgas satiksmi". No 34 deputātiem, kas piedalījās ārkārtas sēdē, tikai divi balsojumā atturējās, bet pārējie lēmumu atbalstīja.

Rīgas domes Satiksmes departamenta Juridiskās nodaļas speciālisti norāda, ka "īpašos apstākļos" pašvaldībai var rasties nepieciešamība īslaicīgi noteikt izņēmumus no vispārējās sabiedriskā transporta lietošanas kārtības. Šādi izņēmumi var tikt noteikti, lai atrisinātu satiksmes problēmas, ārkārtas situācijās veiktu iedzīvotāju glābšanas darbus un citos gadījumos.

Iedzīvotāju evakuācijai ārkārtas situāciju gadījumos Rīgas dome varēs norīkot "Rīgas satiksmes" uz līnijas esošos sabiedriskos transportlīdzekļus, bet sadarbības principi un maksājumu veikšanas kārtība tiktu atrunāta atsevišķā līgumā.

Ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu varēs noteikt īslaicīgas izmaiņas pasūtījuma apjomā - maršrutu tīklā, pasažieru pārvadāšanas kārtībā, tostarp nodrošinot bezmaksas braukšanu -, nepiemērojot ierasto kārtību. Rīkojuma projekts iepriekš būs jāsaskaņo ar "Rīgas satiksmes" pārstāvi.

Informācija par "īpašajiem apstākļiem" būs jāpublicē Rīgas pilsētas pašvaldības interneta mājaslapā "www.riga.lv" un citos plašsaziņas līdzekļos.

Par pamatu grozījumiem saistošajos noteikumos ir Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) iniciatīva stipra puteņa laikā atļaut autovadītājiem, uzrādot mašīnas tehnisko pasi, sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, lai tādējādi mazinātu satiksmes intensitāti pilsētā un atvieglotu ielu tīrīšanu. Noteikumu grozījumos gan nav precizēts, ka bezmaksas braukšana "īpašos apstākļos" būs attiecināma tikai uz autovadītājiem stipras snigšanas laikā.

Saistošie noteikumi vēl jāsaskaņo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), bet noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".