Lai nepieļautu orgāna atgrūšanu, kas raksturīga pacientiem ar nesaderīgām asins grupām, pirms transplantācijas vairāk nekā mēnesi tika veiktas īpašas sagatavošanas procedūras, attīrot nieres saņēmēja asinis no antivielām.

Operācija tehniski noritēja bez sarežģījumiem. Pārstādītā niere funkcionē labi un pēc vienas nedēļas nieru funkcijas rādītāji gan zēnam, gan viņa mātei ir apmierinošā līmenī. Ceturtdien māte tiek izrakstīta no slimnīcas, bet zēnam vēl jāturpina novērošana un ārstēšanās stacionārā.

2. Nieres transplantācijas nodaļas vadītājs Jānis Bicāns norāda, ka Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, galvenā transplantācijas problēma ir donororgānu trūkums. Visā pasaulē ir atzīts, ka cilvēkam bojāta orgāna funkciju var aizstāt ar mākslīgu mehānismu vai tehnoloģiju, bet tas maksā daudz dārgāk nekā orgāna tranplantācija. Tādēļ aktuāls ir donororgānu ieguves jautājums. Lai mazinātu donororgānu trūkumu, ārstēšanās procesā nereti iesaistām pacientu ģimenes, kad orgāns tiek iegūts no dzīva radinieka.

Jau kopš 1992.gada Latvijā orgānu eksplantācija transplantācijai ir reglamentēta ar likumu. Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā darbojas transplantācijas koordinācijas nodaļa „Lattransplant", kas organizē donororgānu iegūšanu un risina ar to saistītās problēmas. Stradiņa slimnīcas Latvijas Transplantācijas centrā tiek veiktas 30 nieres transplantācijas uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Centrā ir izveidots reģistrs, kas dod iespēju sekot līdzi nieru slimības pacientu dzīvei un stāvoklim, sākot ar to iekļaušanu „gaidīšanas sarakstā", transplantācijas un pēctransplantācijas periodā. Nieru transplantātu 10 gadu dzīvildze sasniedz 55%, kas atbilst pasaules standartiem.

Pirmā nieru transplantācija Latvijā veikta 1973.gadā Latvijas Transplantācijas centrā. Līdz šim Latvijā veiktas 1640 nieres transplantācijas, tai skaitā, no dzīviem donoriem 24.