8.maijā visā pasaulē piemin Otrā pasaules kara upurus un nacisma sagrāvi, bet 9.maijā Uzvaras dienu plaši atzīmē Krievijā. Latvijā 9.maijā atzīmē Eiropas dienu.

Kononova sacīja, ka Ušakovs uzrunās klātesošos trešdien pie pieminekļa no skatuves, viņu uzaicinājuši to darīt pasākuma organizatori.

Ušakovs otrdien arī nolika ziedus Brāļu kapos un piedalījās oficiālajā svinīgajā ceremonijā, kā arī tikās ar 130.latviešu strēlnieku korpusa veterāniem.

9.maijā Uzvaras parkā jau vairākus gadus biedrība "9.maijs.lv" rīko svētku pasākumu, arī šogad dome atļāvusi tā norisi.

Kopumā šajās dienās Uzvaras dienas atzīmēšanai un arī protestiem pret to Rīgā pieteikti četri pasākumi. Viens no pasākumiem pieteikts jau 8.maija vakarā no plkst.18 līdz 20 ‒ gājiens no Strēlnieku laukuma līdz Brīvības piemineklim, lai pieminētu Otrajā pasaules karā bojāgājušos. Gājienu, kurā plāno piedalīties apmēram 100 cilvēku, pieteikusi organizācija "Autonoma darbība", kas martā bija plānojusi rīkot antifašistisku gājienu, protestējot pret leģionāru atceri.

Gājiens pieteikts arī 9.maija vakarā no plkst.18 maršrutā no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras piemineklim, un to jau kārtējo gadu rīkos organizācija "Rodina".

Šiem abiem pasākumiem domes saskaņojums nav vajadzīgs, un saskaņā ar likumu par sapulcēm, gājieniem un piketiem to organizatoriem par savu ieceri vienkārši jāiesniedz informācija pašvaldībā.

Saskaņojums nav vajadzīgs arī Ulda Freimaņa pieteiktajam gājienam 9.maijā no plkst.12 līdz 14 no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli, lai atzīmētu "partizānu karu pret padomju okupantiem". Šajā gājienā plāno piedalīties 15 cilvēku.