Laikraksts atgādina, ka Amerika topošo partiju "Gods kalpot Rīgai!", kuras dibināšanas kongress paredzēts nedēļas nogalē, veido no LPP/LC ievēlētie RD deputāti, kuri kopā ar SC domniekiem parakstījuši bloka vienošanos. Tā noslēgta nevis starp partijām, bet deputātiem un pieļauj iespēju veidot kopīgu kandidātu sarakstu 2013. gada 1. jūnijā paredzētajās RD vēlēšanās.

Ameriks laikrakstam sacīja, ka kopš idejas prezentācijas gada sākumā par atbalstu topošajam politiskajam spēkam jau ir paziņojuši vairāk nekā 670 cilvēku, no kuriem aptuveni puse piedalīsies partijas dibināšanā, kas notiks sestdien Rīgā Mazajā ģildē.

Tās manifestu ir parakstījuši ne tikai bijušie LPP/LC Rīgas nodaļas biedri un "citi ar Ameriku vēsturiski saistīti cilvēki", kuri pēc partijas darbības izbeigšanas ir palikuši bez politiskās paspārnes, bet arī daudzi Rīgas pašvaldības institūciju un iestāžu vadītāji, uzņēmēji, kuru daļa ir sabiedrībā labi zināmi cilvēki, piemēram, kordiriģents Romāns Vanags, Rīgas Krievu teātra direktors Eduards Cehovals, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs, mākslas festivāla Bildes organizētāja Tija Auziņa, uzņēmējs Guntis Rāvis, vēsta laikraksts.

Ameriks laikrakstam uzsvēra, ka liela daļa paliks atbalstītāji, bet partijas dibinātāju vidū varētu būt bijušie Tautas partijas biedri Sarmīte Pīka un Kārlis Leiškalns, kādreizējie tēvzemieši Andrejs Požarnovs un Juris Saratovs. Partijas kodolu veidos cilvēki, kas kopā darbojās LPP/LC.

Bijušais LPP/LC līderis Ainārs Šlesers laikrakstam sacīja, ka ir gandarīts par Amerika iniciatīvu – Rīgas pilsētas partija esot nepieciešama, jo lielajiem politiskajiem spēkiem nerūpot pašvaldību politika. Šleseram pašam neesot plānu tai pieslieties, un viņš arī negatavojas veidot citu partiju pretēji minējumiem presē. Šlesers sacīja, ka SC un Amerika komandai esot pašiem jāizlemj, vai startēt RD vēlēšanās vienā sarakstā, bet abi politiskie spēki esot pierādījuši, ka latvieši un mazākumtautību pārstāvji varot strādāt kopā.

Sociologs Aigars Freimanis laikrakstam pauda uzskatu, ka "Andris Ameriks publiskajā telpā galīgi neasociējas ar līderi, tāpēc mēģina salikt sev apkārt atpazīstamus cilvēkus, lai īstenotu pragmatisku vajadzību – iekļūt Rīgas domē un tikt pie tā, pie kā jau ticis tagad". Ar to arī "Gods kalpot Rīgai!" atšķiroties no pilsētu partijām Liepājā un Ventspilī, jo tām esot spilgti un aktīvi līderi. "Mēs sastopamies ar jaunu, ļoti savdabīgu ietekmes grupas partijas veidošanas mehānismu," atzina sociologs, kurš tās izredzes vērtē kā ļoti nepārliecinošas.

"Es negribu veidot Amerika partiju, bet radīt iespējas cilvēkiem strādāt rīdzinieku labā," laikrakstam sacīja Ameriks, norādot, ka nepretendē kļūt par spilgtu līderi – ja likums nenoteiktu, ka vēlēšanās var startēt tikai no partiju sarakstiem, viņš, visticamāk, partiju nemaz neveidotu. Šī iemesla dēļ visā Latvijā vēršas plašumā reģionālo partiju dibināšana, piezīmē laikraksts.

Jau ziņots, ka 27.janvārī pēc Amerika iniciatīvas tika nodibināta jauna sabiedriskā organizācija "Gods kalpot Rīgai!", kuras mērķis ir apvienot pilsētas patriotus, lai kopīgiem spēkiem veidotu Rīgu par drošu un sakārtotu mājvietu visiem tajā dzīvojošajiem.

Līdz martam organizācija kļūs par politisku partiju, kas 2013.gadā piedalīsies pašvaldību vēlēšanās, taču plānots, ka daļa atbalstītāju, kas politikā nevēlēsies iesaistīties, darbosies kā padomdevēji.

Ameriks iepriekš uzsvēra, ka viņa mērķis nav masveidīga partija, bet gan neliela, spēcīga komanda, kas kopīgi strādās rīdzinieku labā. Viņš arī solīja savā partijā Šleseru neaicināt.

LPP/LC jeb Šlesera Reformu partija Saeimas ārkārtas vēlēšanās 17.septembrī nepārvarēja 5% barjeru un saņēma tikai 2,41% vēlētāju atbalstu jeb 21 935 balsu, tādējādi neiekļūstot 11.Saeimas sastāvā. Pēc neveiksmīga starta nolemts partiju likvidēt.