Domes lēmums par graustu piespiedu sakārtošanu paredz, ka ēku īpašniekam divu nedēļu laikā uz ietves ēku robežās jāuzstāda gājēju aizsargtunelis, viena mēneša laikā jāizstrādā nepieciešamā dokumentācija un jāsāk ēku demontāžas darbi, vienu nedēļu pirms darbu sākšanas paziņojot Rīgas domes Īpašuma departamentam par paredzēto darbu izpildes termiņiem, norādot konkrētus darbu veidus un iesniedzot darbu izpildes kalendāro grafiku.

Pilnīga graustu demontāža veicama ne vēlāk kā četru mēnešu laikā. Ja noteiktajā termiņā darbi netiks uzsākti, Rīgas domes Īpašuma departaments nodrošinās lēmuma piespiedu izpildi, veicot ēku demontāžas vai bīstamo konstrukciju demontāžas darbus apjomā, kas nodrošinātu sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējuma novēršanu, pēc tam iztērētos Rīgas pašvaldības līdzekļus tiesas ceļā piedzenot no nekustamā īpašuma īpašnieka.

Kā ziņots, abas nojaucamās ēkas Piena ielā ir būvētas no koka, to konstrukcijas ir sapuvušas, mūri sašķiebušies, bet iekšpusē sienas ir satrunējušas, izgāzušās. Kā novēroja aģentūra LETA, ēkas Piena ielā 6 augšdaļa ir stipri sasvērusies uz ielas pusi un uz trotuāra sakrituši jumta konstrukciju fragmenti, dēļu gali un apmetuma gabali. Būve atrodas uz pašsabrukšanas robežas.

Turpat blakus atrodas koka nams Piena ielā 8, kurš ir izpostīts ugunsgrēkā. Abu ēku pamatu un konstrukciju nolietojums sasniedz 95%, tāpēc to atjaunošana tehniski nav iespējama. Tikmēr gar bīstamajām ēkām novērojama samērā aktīva automašīnu un gājēju kustība. Tā kā turpat līdzās, Piena ielā 4, atrodas stikla taras nodošanas punkts, šajā apkaimē regulāri manāmi bezpajumtnieki, kas sliktā laikā graustus izmanto kā pajumti. Ēkas apdraud apkārtējos iedzīvotājus, turklāt ir brīvi pieejamas un pastāv atkārtota ugunsgrēka iespējamība.