"Neatkarīgas ekspertu institūcijas ieguldījums, īstenojot teritorijas plānojumā ietvertās prasības, var palīdzēt saglabāt kultūrvēsturisko mantojumu un veicināt kvalitatīvas dzīves telpas veidošanu un attīstību," norāda ministrs.

Ministra vēstulē, kas adresēta arī Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomei un Latvijas Arhitektu savienībai, norādīts, ka pašvaldībās ne vien jādomā par teritorijas plānu izstrādi, bet arī par to īstenošanu un ieviešanas uzraudzību ilgtermiņā.

Rīga var lepoties ar ievērojamu kultūrvēsturisku mantojumu un arhitektoniskajām vērtībām. Pilsētas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā, tādēļ šis jautājums galvaspilsētā ir īpaši svarīgs un līdzšinējās iestrādes un Rīgas galvenā arhitekta darbs šajā jomā vērtējams atzinīgi, uzskata Vējonis.

Tāpēc ministrs aicina domi saglabāt Rīgas galvenā arhitekta biroju un kopā ar sabiedriskajām organizācijām, kuru kompetencē ir attīstības plānošana, iesaistīties atklātā diskusijā par to, kādā veidā organizēt plānojumu un būvniecības ieceru īstenošu, lai nepazaudētu kultūrvēsturisko mantojumu, ainaviskās vērtības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir gatava aktīvi līdzdarboties šajā diskusijā un nepieciešamības gadījumā rosināt likumdošanas izmaiņas, norāda ministrs.

Jau vēstīts, ka Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe negaidīti palika bez darba, jo Rīgas dome ar viņu nepagarināja līgumu, kas beidzās marta sākumā. Kopš tā laika izskanējusi pretrunīga informācija par domes tālāko rīcību – pieļauta iespēja, ka RD uz galvenā arhitekta vietu vai nu izsludinās konkursu, vai arī Rīgas pilsētas arhitekta biroju varētu likvidēt, pievienojot to Pilsētas attīstības departamentam (PAD).