Klaiņojošu suņu kolonijas iedzīvotājos iedveš bailes, tomēr vairumā gadījumu dzīvnieki neesot agresīvi un paši cilvēkiem labprāt met līkumu.

Saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar Rīgas domi, no plkst.9 līdz 18 iedzīvotāju zvanus par klaiņojošiem dzīvniekiem saņem dzīvnieku patversme "Ulubele" Līčos, kas izvērtē situācijas bīstamību un iespējas nodrošināt sunim pajumti un tālāk šo informāciju nodod Beinerta klīnikai, kas atbilstoši reaģē.

Pārējā diennakts laikā ziņojumus pieņem klīnikā. Speciālisti izvērtē situāciju un atbilstoši rīkojas. "Parasti tie ir izsaukumi ar policijas klātbūtni - ja dzīvnieks ir notriekts vai rada apdraudējumu, vai kaut kur piesiets un pamests viens. Gadījumi ir ļoti dažādi," pastāstīja Rubīna. Viņa uzsvēra, ka speciālisti nekavējoties dodas palīgā ievainotiem bezsaimnieka mājdzīvniekiem un, ja patversmē tos nevar uzņemt, nodrošina tiem pagaidu pajumti klīnikā.

Par klaiņojošiem vai nelaimē nonākušiem dzīvniekiem visu diennakti var ziņot, zvanot pa tālruni 67288539 vai 25473333.

Rubīna arī norādīja, ka ir būtiski, lai cilvēks, kas ziņo par nelaimē nonākušu ķepaini, uzkavētos notikuma vietas tuvumā, lai palīdzētu speciālistiem atrast konkrēto vietu, kur dzīvnieks atrodas, un varētu ziņot, ja gadījumā suns pirms glābēju ierašanās devies prom.

Kā ziņots, pērn Beinerta klīnikas speciālisti noķēruši 517 suņus. Uzņēmumam ir divi mikroautobusi un divas vieglās automašīnas, taču parasti uz izsaukumu dodas tikai viens cilvēks. "Ir daudz zvanu, kad cilvēkiem liekas, ka kaut kas ir noticis. Dažkārt cilvēki reaģē slimīgi. Mēs aizbraucam, suns pats pieceļas un aiziet," atzina Rubīna.

Viņa norādīja, ka gadījumi, kad tiek ziņots par bīstamu suni, ir reti. "Vakar notikušais gadījums ir traģisks, neparasts un unikāls. Ir noticis kas sarežģīts, kādēļ suņi ir uzbrukuši," domā klīnikas darbiniece. Iespējams, notikušais ir piefiksēts videonovērošanas kamerās.

Ar Beinerta klīniku pērn noslēgts līgums par 32 000 latu, no kuriem līdz decembrim klaiņojošu suņu ķeršanai izlietoti 17 000 latu, bet līdz gada beigām summa sasniegusi 19 206 latus.

Kā ziņots, ceturtdien Šampētera ielā vairāki suņi saplosījuši kādu 70 gadus vecu sievieti. Policija veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai sirmgalvi nogalinājuši dzīvnieki, vai viņa mirusi dabīgā nāvē un suņi sākuši plosīt jau mirušu ķermeni.

"Rīgas iedzīvotājus gribētu aicināt - ja viņi redz klaiņojošus suņus, zvanīt un ziņot, jo pilsēta nav maza. Jo vairāk operatīvajiem dienestiem ziņotu, ka kaut kur apkārtnē skrien klaiņojoši suņi, jo operatīvāk jautājumi tiktu risināti un varbūt šādi gadījumi nemaz nenotiktu. Šodien personīgi aizrādīju kolēģei, kura stāstīja, ka iepriekš redzējusi, kā klaiņojoši suņi saplosa kaķi. Par to ir jāsūdzas atbildīgajiem dienestiem, nevis jāraksta tviterī! Ja cilvēki redz un par to neziņo, arī atbildīgie dienesti nezinās," uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).