Mēra palīdze Anna Kononova žurnālam apstiprināja, ka Ušakova uzņemšanas brīdī Berlīnes klīnikā Teilāns parakstīja vienošanos par visu finansiālo saistību dzēšanu 250 000 eiro robežās.

Žurnāls centās personiski sazināties ar Teilānu, taču viņš nevēlējās runāt, un pilnīgu konfidencialitāti ievēro arī Berlīnes klīnika.

Nosacījums Ušakova nonākšanai ārvalstu klīnikā pēc tam, kad izlemts – pēc saļimšanas 22.maija maratonā jāturpina ārstēties ārzemēs – bija nauda, kas turklāt bija jāiemaksā vai jāgarantē jau pirms uzņemšanas, vēsta žurnāls.

Informācija, kas ir žurnāla rīcībā, liecina, ka Berlīnes klīnika " Charite " neuzņem pacientus, ja to ārstēšanai nav iemaksāts depozīts slimnīcas noteiktā apmērā. Prasītā naudas summa nebija "paceļama" ne ģimenei, ne "Saskaņas centram" (SC) , kas jau tūlīt pēc nelaimes apņēmās palīdzēt savam līderim kā vien iespējams, vēsta žurnāls. Apvienības kasē kopšm gada sākuma saziedoti nepilni 28 tūkstoši latu.

Žurnāls vēsta, ka Teilāna vārds mediju redzeslokā nonāca jau 2009.gada rudenī, kad, pildot Ušakova padomnieka pienākumus, viņš pamanījās uz sava vārda reģistrēt Krievijas tirgum domāto Latvijas uzņēmumu eksporta preču zīmi "Rīgas marka". Viņš skaidroja: šādi rīkojies tādēļ, lai laikietilpīgo lēmumu aprites procesu domē nevarētu izmantot kādi negodprātīgi cilvēki, kas tikmēr varētu uz sava vārda reģistrēt simbolisko zīmolu. 2010.gadā Teilāns preču zīmi gan atdeva atpakaļ Rīgas domei.

Teilāns ir arī viens no Latvijas lielākajiem zemes īpašniekiem un kā "Baltijas apdrošināšanas nama" akcionārs un padomes priekšsēdētājs ticis saistīts ar "Tautas partijas" vadību, it īpaši ar Aigara Kalvīša drošības padomnieku Raimondu Lazdiņu.

Viņa vārds atrodams arī starp uzņēmuma "Vitronic Baltica" īpašniekiem, kas apvienībā ar diviem citiem uzņēmumiem nesen uzvarēja ienesīgajā Iekšlietu ministrijas konkursā par fotoradaru pakalpojumu nodrošināšanu. Uzņēmēji saņems 35% no sodiem par fiksētajiem pārkāpumiem, atgādina žurnāls.

Interešu konflikta novēršanas likums valsta amatpersonām ziedojumus ļauj saņemt tikai tad, ja tie nepieciešami smagas slimības ārstēšanai, kā tas bijis Ušakova gadījumā, taču vienlaikus likumā noteikts, ka amatpersonas nedrīkst pieņemt dāvanas no personām, attiecībā uz kurām divu gadu laikā iepriekš veikušas kādas administrīvas darbības, kā arī nedrīkst divus gadus pēc dāvanas saņemšanas šādas darbības veikt.

Tomēr žurnāls norāda, ka sabiedrībai nebūšot iespēju kontrolēt, vai šis normas netiek pārkāptas, jo Kononova uz lūgumu nosaukt lielākās ziedojumu summas un dāvinātāju vārdus atbildēja, ka šī informācija netiks atklāta, pamatojoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likumu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nepētīs Ušakova dāvinājumus, jo tas neesot biroja kompetencē. Mērs pašlaik ar Valsts ieņēmumu dienestu konsultējas, kā atrisināt situāciju. VID norāda: visticamāk, ziedotāji būs jāatklāj, bet to vēl precīzi nevarot pateikt, jo tāda precedenta nav bijis, raksta žurnāls.

Kā ziņots, pateicoties ziedotājiem, ir pieticis naudas, lai pilnībā segtu visus Ušakova ārstēšanās izdevumus Berlīnes slimnīcā, tāpēc mērs nolēmis atteikties no kompensācijas izdevumu segšanai no valsts budžeta. Apkopojot gan saņemtos rēķinus no slimnīcas, gan saņemtos ziedojumus, ir secināts, ka Ušakovs labdarībai varēs ziedot ap 170 000 latu. Kopumā saziedoti 214 055,46 lati.

Ušakovs nonāca "Charite" klīnikā Berlīnē pēc dalības Rīgas maratonā 22.maijā. Mērs bija plānojis pieveikt 21 kilometru - pusmaratona distanci, taču dažus desmitus metru pirms finiša viņam kļuva slikti un viņš zaudēja samaņu. Mēra iekšējo orgānu sistēma bija smagi cietusi no pārkaršanas, tāpēc viņš tika nogādāts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā, bet pēc ārstu ieteikuma 24.maijā tika pārvests turpmākai ārstēšanai uz Berlīni, kur ārstiem šādu diagnožu ārstēšanā ir lielāka pieredze.

Līdz 30.maijam Ušakovs ar medikamentu palīdzību tika turēts miegā, lai būtu iespējams veikt intensīvo terapiju, bet pēc pamošanās intensīvā terapija turpināta līdz 16.jūnijam. Ārstēšanās Berlīnē mēram izmaksās vairāk nekā 180 000 latu. Viņa ģimene atvēra ziedojumu kontus, un nepieciešamā summa tika saziedota nedēļas laikā.