VDI Sadarbības un attīstības nodaļas vecākā eksperte datu analīzes un statistikas jautājumos Ilze Kalniņa pastāstīja, ka vairāki pārkāpumi saistīti ar atbildes nesniegšanu uz darbinieku iesniegumiem, neievērojot likumā noteiktos termiņus.

Tā, piemēram, Baldones novada domes Pilsētas un ceļu uzturēšanas dienesta darbinieks nebija nodrošināts ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem – darba aprīkojuma kustīgajai daļai bija noņemts aizsargs un konkrētiem darbiem atkārtoti nebija veikta darba vides riska novērtēšana, par ko pašvaldība tika pie administratīvā soda – brīdinājuma.

Administratīvi var sodīt arī, ja nesniedz atbildi uz darbinieku iesniegumu, neievērojot Darba likumā noteikto atbildes sniegšanas termiņu. Tā gadījās Ropažu un Ķekavas novada vadībai, turklāt Ķekavas pašvaldībā konkrētiem darbiniekiem darba samaksa tika izmaksāta pēc darba līgumā nolīgtā datums, un tai ticis piemērots arī naudas sods.

Savukārt Carnikavas novada dome savā pašvaldības policijā nebija veikusi precīzu darba stundu uzskaiti kopumā, un darba samaksa netika aprēķināta par faktiski nostrādāto stundu skaitu, par ko arī tika piemērots administratīvais sods – brīdinājums.