Delnas direktors Gundars Jankovs skaidro, ka pamatojoties uz anonīmo iesniegumu, Delna pieprasīja un ieguva papildus dokumentus no Rucavas novada domes un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB).

"Neskatoties uz to, ka Delna lūdza Rucavas novada domi skaidrot, kādēļ netiek piedzīti nodarītie zaudējumi pašvaldībai, dome atsūtījusi 2009. gada tiesas spriedumu, kuru nav izpildījusi. Neko nepaskaidro," norāda G. Jankovs.

2011. gadā Rucavas novada dome noslēdza būvdarbu līgumu ar SIA "Water Ser" par ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanu Rucavas ciematā. Projekta īstenošanas gaitā konstatētas nepilnības tehniskajā projektā, tādēļ izraktā grunts tika aizvietota ar domei piederošu smilti 1116 kubikmetru apmērā, ko domes amatpersonas SIA "Water Ser" piegādāja bez atlīdzības.

Lēmumu izmantot domes derīgos izrakteņus pieņēma toreizējais Rucavas novada domes priekšsēdētājs Andis Rolis, mutiski vienojoties ar būvnieku.

Izvestās smilts daudzums domes grāmatvedības reģistros nav iegrāmatots un samaksu par izvesto smilti 10 tūkstošus eiro no būvuzņēmēja dome nav saņēmusi.

Šo gadījumu ir izvērtējis KNAB, konstatējot, ka šāda rīcība pašvaldībai radījusi zaudējumus. Atbilstoši tiesību normām pašvaldībai regresa kārtībā būtu jāpiedzen no minētās amatpersonas zaudējumi, tomēr pašvaldības deputāti ilgstoši nespēj vienoties par šādu rīcību, tādējādi klaji demonstrē savu nihilistisko attieksmi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šai gadījumā bezspēcīga. Par to liecina Rucavas domes un VARAM sarakste.

Situācija izgaismo to, ka pašvaldībā strādā nekompetenti deputāti. Dažādu interešu vadīti, tie ignorē likumus un grauj pašvaldības prestižu, kā arī iedzīvotāju uzticību valsts pārvaldes institūcijām.

Turklāt Anda Roļa brālis Guntis Rolis ir Rucavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks, kas varētu izskaidrot situāciju, kāpēc netiek piedzīti domei radītie zaudējumi.

Tāpat Rucavas novada dome nevēlas, pamatojoties uz spēkā stājušos tiesas sprieduma, piedzīt 42 tūkstošus eiro radītus zaudējumus no kādreizējā Rucavas pagasta priekšsēdētāja Jāņa Bārduļa.

2009. gadā ar Kurzemes apgabaltiesas spriedumu Jānis Bārdulis tika atzīts par vainīgu apsūdzībā par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu.

Tiesa konstatēja, ka viņš ar savu bezdarbību ir radījis pašvaldībai kaitējumu. Proti, 2003. gadā pašvaldība bez ekonomiska pamatojuma nolēma iesaistīties SIA "Papes osta" dibināšanā, ieguldot tajā Rucavas pagasta zemes gabalu "Ostmalas" par kadastrālo vērtību, nevis reālo tirgus cenu, kā to paredz likums.

Šos lēmumus parakstīja Jānis Bārdulis. Neskatoties uz tiesas spriedumā konstatēto 2009. gadā, Rucavas novada dome ir izveidojusi atsevišķu darba grupu, lai pārvērtētu tiesas spriedumu. Tādējādi apšaubot pašu tiesas spriedumu.

Delna akcentē, ka abi šie gadījumi atspoguļo Rucavas novada deputātu iecietību pret bijušo domes amatpersonu pārkāpumiem. Vai tiešām pašvaldība ir karaļvalsts, kura var nereaģēt uz KNAB, VARAM un tiesas spriedumu? - retoriski vaicā Delna.