Rundāles pils muzeja pārstāve Ruta Biļeviča informēja, ka izsludināts jauns iepirkums, kas paredz Rundāles pils hercoga ēdamzāles (telpas Nr.118) vēsturisko grīdas vairogu demontāžu, ozola dēlīšu demontāžu, vēsturisko vairogu restaurāciju, jaunu grīdas vairogu izveidi logu ailās un citus darbus, kas tiks finansēti no muzeja līdzekļiem. Ēdamzāle, jeb tā sauktā Marmora zāle, bija tā, ko muzejs mēdza iznomāt pasākumiem.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) paziņojums, iepirkumā "Rundāles pils muzeja 118. telpas ozolkoka parketa vairogu grīdas restaurācija un montāža" piedāvājumi iesniedzami līdz 24.septembrim, bet darbu izpildes un līguma darbības termiņš plānots līdz nākamā gada 28.februārim.

Biļeviča skaidroja, ka pēc Otrā pasaules kara, kad pilī turpināja darboties Rundāles pamatskola, hercoga ēdamzāle - tā sauktā Marmora zāle - tika pārvērsta par skolas fizkultūras telpu, un arī parkets šajā laikā būtiski cieta.

"1992.gadā muzejam pārtrauca piešķirt finansējumu restaurācijai. Tad tika nolemts pelnīt naudu, piedāvājot telpu nomu. Hercoga parādes apartamenti šajā dienvidrietumu pusē vēl nebija restaurēti, tāpēc nomai tika piedāvāta Marmora zāle, kurai ieeja iespējama no rietumu puses kāpnēm, netraucējot pārējiem pils apmeklētājiem," skaidroja Rundāles pils muzeja pārstāve.

Zāles mākslinieciskā restaurācija tika pabeigta, bet parkets joprojām bija ļoti sliktā stāvoklī - ar izlauztiem dēlīšiem, deformējies un plankumains. Parketa restaurācijai bija nepieciešami lieli finanšu ieguldījumus, kuru tajā laikā nebija, tāpēc parketu demontēja.

1993.gadā un 1994.gadā tika ieklāts parasts, muzeja darba telpām senāk iegādāts, dēlīšu parkets. "Retais būs pamanījis, ka taupības nolūkā arī hercoga apartamentu divām durvīm ir uzgleznoti, nevis kokā veidoti pildiņi. Nākotnē paredzēts izgatavot sākotnējo ozolkoka durvju kopijas," skaidroja Biļeviča.

Pilī lielākā daļa 18.gadsimta 60.gadu parketi ir veidoti no vairogiem ar biezu dēlīšu parketējumu virsējā kārtā. Pateicoties šo dēlīšu biezumam (vietām tas saglabājis viena centimetra biezumu), iespējams izmantot oriģinālo materiālu, to noslīpēt un uzlīmēt atpakaļ uz pamata vairoga. Tā restaurēts nesen arī Biljarda zāles un Bibliotēkas parkets, senāk - vēl citi pils telpu parketi.

Tikai trijās telpās bija paredzēts parketu restaurēt uz vietas, vairogus neizņemot. Tāds ir Zelta zāles un Baltās zāles priekštelpā, bet priekšā stāv Lielās galerijas parkets ar sarežģītu restaurāciju, vairogus neizņemot, bet papildinot un nomainot neglābjami bojātos, skaidroja Biļeviča.

Jau ziņots, ka patlaban Rundāles pils muzeja kompleksā sākti arī citi nozīmīgi darbi - staļļu ēku fasādes renovācija un pils meža parka sakopšana un parka meliorācijas sistēmas rekonstrukcija.

Rundāles pils muzeja iepirkumā par pils meža parka meliorācijas sistēmas vienkāršotu rekonstrukciju sešu pretendentu konkursā uzvarējusi SIA "FEAS" no Rīgas ar 26 889 latu līgumcenu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, liecina IUB paziņojums.

Bet augustā Rundāles pils muzeja iepirkumā noskaidrots, ka SIA "AJ Energy" no Jelgavas par 72 700 latiem sakops Rundāles pils meža parku, īstenojot slimo, bojāto un bīstamo koku izzāģēšanu un pameža sakopšanu.

Rundāles pils muzeja pārstāve Ruta Biļeviča informēja, ka šogad Rundāles pils meža parkā sākts īstenot apjomīgus darbus, kas iepriekš atlikti.

Meža parka sakopšanas projekts tika izstrādāts jau pirms dažiem gadiem, bet finansējuma trūkuma dēļ tā īstenošanu nācās atlikt. "Šogad tika sperts liels solis meža parka sakārtošanā - ar Kultūras ministrijas (KM) palīdzību tika piešķirti līdzekļi tā glābšanai. Pils meža parka glābšanas projekts ietver mērķus un uzdevumus, kas aktualizējušies tieši pēdējos trīs gados," skaidroja muzeja pārstāve.

Rundāles pils meža parks ir valsts aizsargājams kultūras piemineklis. VA "Rundāles pils muzejs" ir kultūras ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde.