Šogad pasniedza septiņas balvas sešās nominācijās tiem amatiermākslas kolektīvu vadītājiem, kuri ar īpašu aizrautību un sasniegumiem aizvadījuši pagājušo darba cēlienu.

"Kristāla zirga" pasniegšanu pagājušā gadā Saldus novadā nolēma dibināt kā tradīciju, lai tā kļūtu par ikgadēju apliecinājumu ieguldītam ilgam, smagam darbam un labam augsta līmeņa rezultātam amatiermākslā.

Nominācijā "Par ilgstošu un nozīmīgu ieguldījumu" balvu ieguva divas kolektīvu vadītājas: Kalnu vidusskolas zēnu vokālā ansambļa un Nīgrandes Mūzikas skolas vokālā ansambļa vadītāja Sanita Zālīte un tautas deju ansambļa "Kursa" vadītāja Inese Buša. Balva šajā nominācijā tika piešķirta par ilgstošu un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu amatiermākslas kolektīvu kustības attīstībā.

Nominācijā "Par augstu profesionālo ieguldījumu" balvu saņēma Saldus pagasta Druvas kultūras nama vokālās grupas "Druvas tonis" vadītāja Dina Zariņa. Šo balvu piešķīra par mākslinieciski kvalitatīvu un augstvērtīgu ieguldījumu un jaunradi 2012./2013. gada sezonā.

Nominācijā "Par aktīvu amatiermākslas popularizēšanu" balvu ieguva Šķēdes Dailas teātra vadītāja Daila Medne. Šī balva tiek piešķirta par aktīvu amatiermākslas kolektīvu darbības organizēšanu un veiksmīgiem pasākumiem amatiermākslas popularizēšanā 2012./2013. gada sezonā.

Nominācijā "Par aktīvu amatiermākslas popularizēšanu" balvu ieguva Saldus novada folkloras kopas "Medainis" vadītāja Sarma Ūpe. Balvu šajā nominācijā piešķīra par kultūras mantojuma un tradicionālās kultūras popularizēšanu un saglabāšanu 2012./2013. gada sezonā.

Nominācijā "Sadarbības projekts" balvu ieguva Jaunlutriņu teātra vadītāja Sandra Medne. Šo balvu piešķīra par kvalitatīvu un plašu mērķauditoriju aptverošu kultūras pasākumu un projektu īstenošanu 2012./2013. gada sezonā.

Nominācijā "Sadarbības projekts", kur balvu piešķir par nozīmīgu darbību amatiermākslas starptautiskās aprites veicināšanu 2012./2013. gada sezonā, balvu ieguva vidējās paaudzes deju kolektīva "Bandava" vadītāja Santa Laurinoviča.

Šis pasākums raisīja daudz patīkamu emociju un prieku par to, ka Saldus novadā ir tik daudz radošu un enerģisku cilvēku, kuri ap sevi pulcē kolektīvus, kas ar ļoti labiem panākumiem darbojas un uzstājas ne tikai mūsu novadā, bet arī Latvijā un pasaulē.