Skolā ir zināms, ka bīstamās vielas lieto septiņi cilvēki. Lai arī izveidota pat īpaša programma, kā strādāt ar audzēkņiem, skolas darbinieki šai situācijā jūtas bezspēcīgi. Situācijas risināšanā trūkst atbalsta no vecākiem, kuri nereti nevēlas atzīt, ka viņu bērns ir atkarīgs no narkotikām.

Valsts policija akcentē, ka Kurzemes reģionā "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas ir izskaustas. Taču problēma nav zudusi. Ja iepriekš visvairāk lietotāju Rudbāržu skolā nākuši no Liepājas un tās apkārtnes, tagad "spaisa" aktarīgi brauc arī no Skrundas, Aizputes, Kuldīgas un citām reģiona mazpilsētām. Kā vielu iegādes vietas audzēkņi nosauc Liepāju un Saldu.

Policija pašlaik strādā, lai noskaidrotu, no kurienes nāk pavedieni un atzīst, ka pagrīdes apriti ir daudz grūtāk kontrolēt un izskaust. Patiesos spaisa arī citu narkotisko vielu lietošanas apjomus ir grūti aptvert.

Satriecoši, ka Skrundas vidusskolā izstrādātais zinātniskais pētnieciskais darbs par šo tēmu, parāda, ka aptaujāto Skrundas vidusskolas un Skrundas profesionālās vidusskolas 50 skolēnu vidū tikai divi nekad nav lietojuši neko apreibinošu. Liela daļa no viņiem lietojuši spaisu un to darīt ieteiktu arī citiem.