Noklausoties pašvaldības vadītāja Aināra Mežuļa informāciju par Smiltenes novada attīstības tendencēm un rādītājiem, kas liecina, ka Smiltenē faktiski nav bezdarba, dzimstības līmenis pakāpeniski iegūst pozitīvu tendenci, strauji attīstās vietējā uzņēmējdarbība, kura nav pastājusies pat krīzes laikā, Valsts prezidents atzina, ka Smiltene allaž ir bijusi aktīva un arī šobrīd situācija novadā ir vairāk nekā pozitīva, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Sarunā ar pašvaldības vadītājiem tika arī atzīts, ka Smiltenes novads varētu būt kā optimāls modelis citu novadu veidošanai nākotnē, kas ir ļāvis jau šobrīd caur Eiropas fondu projektiem piesaistīt ap 20 miljoniem eiro, kas ieguldīti pilsētas ielu, novada ceļu, ūdenssaimniecības un citu objektu renovācijā.

Pieskaroties iedzīvotāju piesaistīšanas jautājumiem, nodokļu politikai un infrastruktūrai, tika īpaši uzsvērts, ka šīm jomām jābūt prioritārām. Valsts prezidents savukārt norādīja, ka ikviena novada nākotnes plānošanā un attīstībā izšķiroša loma ir bijusi un būs pašvaldībām, kas liecina, ka valsts loma samazināsies un jo īpaši tādās jomās kā veselības aprūpe un izglītība pašvaldībām būs jāuzņemas arvien lielāka atbildība un izdevumi.

Vizītes laikā Valsts prezidents nolika ziedus pie pieminekļa „Sašķeltā ģimene", godinot komunistiskā terora upuru piemiņu.

Savukārt, ar iedzīvotājiem pārrunājot Smiltenes novada aktualitātes, Valsts prezidents pastāstīja, ka ar Smilteni ir cieši saistīts jau 44 gadus, gan uzsākot darba gaitas pēc augstskolas, gan vadot „Unibanku". Viņaprāt, Smiltene ir viena no tām pilsētām, kas ir bijusi stipra un ar optimismu var raudzīties nākotnē.

Iedzīvotāji Valsts prezidentam uzdeva jautājumus par masu mediju atbildību sabiedrības priekšā, Latvijas ārējo drošību, kā arī iedzīvotāju piesaistīšanu dzīvei lauku pilsētās.

Atbildot par Latvijas drošību, Bērziņš teica: „Mēs esam ne mazāk droši kā jebkura cita Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Vienlaikus es uzskatu, ka visbūtiskākais valsts drošības pamats ir kārtība pašā valstī un tās pozitīva attīstība iekšienē."

Smiltenes tehnikuma apmeklējuma laikā Bērziņš iepazinās ar skolas mācību procesu un nākotnes attīstības iecerēm un apskatīja sporta zāli. Valsts prezidents augsti novērtēja tehnikuma izvēlēto attīstības ceļu, kas liecina par arvien lielāku studentu interesi un izvēlēto mācību programmu aktualitāti. Smiltenes tehnikums ir pirmais profesionālo kompetenču centrs Vidzemē, kurā aizvadītajā mācību gadā studēja vairāk nekā 600 audzēkņi un kas piedāvā apgūt arī divas nacionālās nozīmes programmas - veterinārmedicīnā un ceļu būvē.

Darba pusdienu laikā ar Smiltenes novada izglītības nozares pārstāvjiem tika pārrunāti jautājumi, kas skar demogrāfiju un tās ietekmi uz lauku skolu turpmāko pastāvēšanu, sākumskolu nozīmi arī nākotnē, pašvaldību pieaugošo lomu izglītības jomā, jauno pedagogu piesaistīšanas problēmu, kā arī jaunos izglītības standartus un jauno pieeju skolēnu izglītošanai. Valsts prezidents atzinīgi novērtēja jaunās pieejas ievirzi - pēc iespējas vairāk audzēkņus nodarbināt praktiski, teoriju saglabājot vien kā pamatu profesionālai apmācībai.

Vizītes turpinājumā Valsts prezidents apmeklēja vairākus Smiltenes novada uzņēmumus - „Smiltenes koks", „8 CBR", „Smiltenes piens" un zemnieku saimniecību „Rožkalni".