Pieteikumā Administratīvajai tiesai Latvijas Zaļā kustība norāda, ka tikušas aizskartas sabiedrības intereses un ir pārkāpts Būvniecības likums, jo sākotnēji slimnīcas būvniecība bija plānota citā vietā, bet par vietu, kur pašlaik notiek būvdarbi, netika rīkota sabiedriskā apspriešana.

Savukārt Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Dedzis uzsvēra, ka Talsu novada dome ir ievērojusi visus likumā noteiktos normatīvos aktus un nav rīkojusies pretēji iedzīvotāju interesēm.

"Diemžēl administratīvā procesa likums nosaka to, ka būvdarbi ir jāaptur uz pieteikuma izskatīšanas laiku. Vai tiešām šie cilvēki neapzinās, cik lielu kaitējumu viņi pašlaik nodara Talsu un arī apkārtējo novadu iedzīvotājiem? Izskatās, ka šo organizāciju pārstāvji par katru cenu cenšas panākt, lai Talsos slimnīcas nebūtu. Esam mēģinājuši rast kompromisu šajā jautājumā, personīgi tiekoties ar iesniedzējiem, bet viņi pauda savu nelokāmo nostāju, ka darīs visu, lai slimnīca Stendes ielā netiktu uzcelta," paskaidroja Dedzis.

Viņš arī norādīja, ka patlaban vairs nav diskusiju par vietas izvēli, bet gan par slimnīcas pastāvēšanu kā tādu.

"Nepabeidzot projektu, Talsi ne tikai zaudēs slimnīcu un veselības aprūpes saņemšanas iespējas tuvāk dzīvesvietai, bet arī vairāk nekā simts cilvēku paliks bez darba un, visticamāk, aizbrauks prom no šīs pilsētas vai pat valsts. Talsu novada pašvaldībai samazināsies ienākumi no nodokļiem, kurus iegūs citas pilsētas pašvaldības," argumentēja Talsu novada domes priekšsēdētājs.

Patlaban Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles slimnīca atrodas ēkās, kas ir kritiskā stāvoklī. Stacionāra palātas un ārstnieciskās telpas neatbilst mūsdienu prasībām, pacientiem un arī medicīniskajam personālam radot nepievilcīgus uzturēšanās apstākļus.

Pašvaldība noslēgusi līgumu ar būvniekiem, un iepriekš bija iecerēts, ka Talsu jaunā slimnīcas ēka Stendes ielā 1 tiks uzbūvēta līdz nākamā gada beigām. Kopējās projekta īstenošanas izmaksas ir aptuveni pieci miljoni latu. Eiropas Reģionālās attīstības fonds sedz 4,16 miljonus latu, no valsts budžeta piešķirti 299 tūkstoši latu. Talsu novada pašvaldība būvniecības darbiem paredzējusi 471 tūkstoti latu, Rojas novada pašvaldība – 5 tūkstošus latu, bet no slimnīcas līdzekļiem projekta īstenošanā tiks ieguldīti 118 tūkstoši latu.

Jaunajā slimnīcas ēkā atradīsies traumpunkts, vidēja izmēra stacionārs ar aptuveni 40 gultas vietām, divām operāciju zālēm, kā arī intensīvās terapijas jeb reanimācijas nodaļu. Tāpat būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ar ķirurģisko, terapeitisko un ginekoloģisko palīdzību.