Tukuma novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Šulca informēja, ka šim nolūkam pērn Tukuma novada dome pieņēma saistošos noteikumus "Par Tukuma novada domes stipendijas piešķiršanu jauniešu studijām augstskolā".

Stipendijas apmērs ir 1500 eiro studiju gadā katram stipendiātam. Šajā mācību gadā stipendijas saņem trīs studentes, kuras mācās Rīgas Stradiņa universitātē (farmāciju), Latvijas Universitātē (matemātiku) un Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā (RISEBA) - uzņēmējdarbību. Tā kā visas studentes mācās 1.kursā, tad turpmākais darba ceļš Tukuma novadā vēl nav zināms, skaidroja Šulca.

Savukārt Dobeles novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Liepa-Pužole informēja, ka Dobeles novadā šāda stipendiju mehānisma nav, taču pašvaldībai nozīmīgu jomu speciālistiem tiek piešķirta dzīvojamā platība.

Kā šonedēļ ziņoja laikraksts "Diena", vairākas Latvijas pašvaldības piedāvā dažādus labumus, lai piesaistītu speciālistus reģionam.

Par piemēru laikraksts minēja, ka jēkabpiliete Jevgenija Antonoviča ir Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Tālākizglītības fakultātes pilna laika klātienes 2.studiju gada rezidente ķirurga specialitātē. Lai gan viņas pamatdarbs ir Rīgā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, pēc rezidentūras beigšanas jauniete apņēmusies atgriezties Jēkabpilī, lai strādātu reģionālajā slimnīcā.

Viens no stimuliem pieņemt šādu lēmumu bijis Jēkabpils domes finansiālais atbalsts jau studiju laikā - ar noteikumu, ka pēc rezidentūras beigšanas jaunā speciāliste vismaz trīs gadus strādās Jēkabpils slimnīcā, pašvaldība viņai līdz pat rezidentūras beigām maksā ikmēneša stipendiju 378 eiro.

Atbalsta programma vairākus gadus darbojas Rēzeknē. Arī Liepājā tiek meklēti risinājumi, kā motivēt jauniešus. Sistēma gan esot citāda.