Latvijas augstākā izglītība jau ilgāku laiku ir sabiedrības uzmanības centrā. "Skaļi ir tikušas pieteiktas mūsu augstākās izglītības problēmas un reformas, taču sabiedrībā kopumā valda uzskats, ka nekas tā arī būtiski nav mainījies, vienprātības šajā jautājumā, maigi izsakoties, nav arī valdošajā koalīcijā," problēmu raksturo Vidzemes Augstskolas rektors un foruma iniciators Gatis Krūmiņš.

Studentu skaits turpina kristies, apsteidzot pat pesimistiskākās prognozes. "Kas novedis pie šādas situācijas – slikts piedāvājums, akūts naudas trūkums, nemākulīga nozares vadība, vai varbūt labi plānota starptautiska sazvērestība?" retoriski jautā G. Krūmiņš.

Forumā uzstāsies un diskutēs augstākās izglītības, zinātnes un darba devēju pārstāvji – Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, komunikācijas un stratēģiskās attīstības plānošanas eksperts Zigurds Zaķis, Latvijas Darbadevēju konfederācijas un Augstākās izglītības padomes pārstāvis Vilnis Rantiņš, bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Inesis Boķis, Rektoru padomes priekšsēdētājs un Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, LMT prezidents Juris Binde, "Swedbank" Vidzemes reģiona vadītāja Dace Antone, Latvijas Studentu apvienības Akadēmiskā virziena vadītāja Inguna Zariņa, kā arī Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes priekšsēdētājs Egils Stalidzāns un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš. Diskusiju moderatora lomā iejutīsies žurnālists Pauls Raudseps.

Pirmā plenārsēde un diskusijas tēma vairāk ir fokusēta uz augstākās izglītības reformu jautājumiem, gan tīri praktiskiem, gan konceptuāliem. Savukārt otrā plenārsēde un diskusiju panelis veltīts augstākās izglītības partneru viedokļiem par augstāko izglītību, tās lomu, nepieciešamību un nākotni.

"Nebaidāmies uz forumu aicināt cilvēkus ar atšķirīgiem un pat ar pretējiem viedokļiem. Pie viena galda sēdīsies ne tikai paši augstākās izglītības nozares pārstāvji, bet arī citas iesaistītās puses, proti darba devēji, zinātnieki un pašvaldību pārstāvji, Tieši "skatam no malas" diskusijās būs īpaša vērtība," uzsver Krūmiņš.

No pasākuma tiks nodrošināta tiešraide internetā. Programma un papildu informācija atrodama foruma mājaslapā forums.va.lv. Forumu "Augstākās izglītības loma 21.gadsimta Latvijā" rīko Vidzemes Augstskola sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, Swedbank, LMT un Valmiermuižas alus darītavu.