Komisija novērtēja Gaidas Pevko pašaizliedzīgo darbu, izveidojot Latvijā vienīgo zupas virtuvi bērniem, kur ik dienu tiek gatavotas vidēji 90 maltītes bērniem no maznodrošinātajām un daudzbērnu ģimenēm, kā arī iespēju robežās tiek sniegta palīdzība jaunajiem vecākiem un trūcīgiem cilvēkiem.

Centrā ar pašvaldības un labvēļu atbalstu ir izveidota arī tīrības telpa "Mazgā muti" un atpūtas telpa jauniešiem, kur tie saturīgā veidā var aizvadīt brīvo laiku.

Daigai Rokpelnei nominācija tika piešķirta par ieguldījumu Valmieras integrētās bibliotēkas attīstībā, kas kļuvusi par veiksmīgāko pilsētas un augstskolas bibliotēkas sadarbības piemēru Latvijā. Komisija arī atzīmēja, ka Valmieras integrētā bibliotēka kļuvusi par nozīmīgu Valmieras pilsētas sabiedrisko procesu norises vietu, kur regulāri notiek izstādes un izglītojoši pasākumi.

Izvērtējot Evitas Sniedzes ieguldījumu Valmierā, komisija norādīja, ka Evita ir viens no Valmieras kultūras dzīves "dzinējspēkiem". Par teātra māksliniecisko kvalitāti liecina tas, ka zāles vienmēr ir skatītāju pilnas, turklāt pēdējo 15 gadu laikā teātris saņēmis vairāk nekā 100 dažādas nominācijas un izpelnījies teātra kritiķu atzinību.

Kā norāda Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede, ideja par Eiropas Gada cilvēku apbalvošanu radusies, jo pašvaldībās sasniegtais un notiekošais ir daudzu cilvēku sadarbības rezultāts.

"Kas pašvaldība būtu bez saviem ļaudīm, kuri ir tās pamats, sirds un cilvēciskā dvēsele? Konkursa gaitā, apmeklējot pilsētas un novadus, pamanījām daudz cilvēku, kuri, veicot savus ikdienas darba pienākumus vai strādājot brīvprātīgo darbu, ieliek tajā visu savu sirdi un dvēseli. Tādēļ ar šo apbalvojumu vēlamies pateikties rosīgākajiem pašvaldību iedzīvotājiem par to veikumu," sacīja Mudīte Priede.

Arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis atzīst, ka pilsētas izaugsmes pamatā ir tās iedzīvotāji: "Ar gandarījumu varu teikt, ka Valmierā netrūkst talantīgu cilvēku, kas atraduši savu dzīves aicinājumu un dara savu darbu pēc labākās sirdsapziņas. Varam būt lepni, ka Valmieras integrētā bibliotēka ir vienīgā bibliotēka Baltijā, kas uzaicināta iesaistīties Bila un Melindas Geitsu fonda bibliotekāru inovatoru tīklā. Valmieras Drāmas teātris ik gadu rūpējas par kultūras dzīves daudzveidību – šogad valmieriešu un pilsētas viesu vērtējumam tiks nodoti 14 jauniestudējumi. Savukārt Kristīgās žēlsirdības centrā ikviens var izjust patiesu sirds siltumu un rūpes, kā arī saņemt padomu, kā rīkoties grūtā brīdī. Mēs varam būt pateicīgi Daigai Rokpelnei, Evitai Sniedzei un Gaidai Pevko par ieguldījumu Valmieras pilsētas un tās iedzīvotāju labā, un apbalvojums "Eiropas Gada cilvēks" ir apliecinājums šā darba rezultātiem!"