Vecumnieku cietums ir vienīgais atklātais cietums, citās ieslodzījuma vietās ir atklātās cietuma nodaļas. Visā ieslodzījuma vietu sistēmā šobrīd ir tikai 188 vietas atklātā cietuma režīmā, kas ir nepietiekami. Kā norādīts anotācijā, pašlaik nevar prognozēt konkrētu termiņu, kad būs nepieciešamas papildu vietas atklātajā cietumā, tomēr, pēc provizoriskiem aprēķiniem, tas varētu būt jau 2015.gadā, līdz ar to ir izveidojusies akūta nepieciešamība pēc papildu vietām atklātajā cietumā.

No soda izpildes viedokļa atklātais cietums ir būtiska soda izpildes sastāvdaļa un pārejas posms no atrašanās slēgta režīma cietumā uz sabiedrību, tāpēc ir nepieciešams palielināt vietu skaitu atklātajā cietumā.

TM vērš uzmanību uz to, ka vēsturiski ir izveidojusies situācija, ka Vecumnieku cietuma teritorijā atrodas dzīvojamā ēka, kurā ir izvietoti valsts īpašumā - TM personā - esoši dzīvokļi, kuros tiek izmitināti notiesātie, kā arī dzīvokļi, kuros joprojām dzīvo privātpersonas. Minētā situācija neļauj šim cietumam funkcionēt kā vienotam cietuma kompleksam, traucē īstenot ierastos soda izpildes pasākumus, kā arī rada citas problēmas, kas pasliktina drošības situāciju cietumā, tostarp ar aizliegto priekšmetu un vielu atrašanos cietuma teritorijā.

Cietuma teritorijā atrodas divas daudzdzīvokļu ēkas, no kurām vienā izvietota cietuma administrācija un notiesātie. Uz šo ēku īpašumtiesības ir nostiprinātas valstij TM personā. Vecumnieku cietuma teritorijā esošajā otrā daudzdzīvokļu ēkā "Klīvi-2" ir 12 dzīvokļi, no kuriem uz valsts vārda TM personā ir nostiprināti četri dzīvokļi. Šie nekustamie īpašumi atrodas uz valstij piederošās zemes.

Apzinot atlikušo astoņu dzīvokļu īpašnieku viedokļus, tika konstatēts, ka īpašnieki piekrīt pārdot savu īpašumu. Pēc TM aprēķiniem, aptuvenās izmaksas par šo dzīvokļu iegādi, ievērojot atsavināmā īpašuma novērtēšanu un ierakstīšanu zemesgrāmatā, varētu sasniegt 39 307 eiro. Šajos dzīvokļos pēc atsavināšanas būtu nepieciešams remonts un ieguldījumi dzīvokļu remontam vai renovācijai - pēc provizoriskiem aprēķiniem, tie būs līdz 113 830 eiro.

Ministrija gan atzīmē, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldei saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2014.gadam" nekustamā īpašuma "Klīvi-2" dzīvokļu atsavināšanai un remontdarbu veikšanai bija paredzēts finansējums 57 285 eiro apmērā.

Valdība arī šodien konceptuāli atbalstīja minēto dzīvokļu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, tādējādi nodrošinot efektīvu soda izpildi Vecumnieku cietumā.