Kongresu rīkoja Viesītes novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Daugavpils Universitāti un Sēļu klubu.

Kongresā uzstājās akadēmiķis Jānis Stradiņš, kurš uzsvēra Sēļu kustības pirmsākumus, asociācijas izveidošanos un nākotnes redzējumu, saistot ar Sēlijas novadu apvienību. Akcentēts tika Vecā Stendera atstātais mantojums, tostarp klātesošie Kultūras pilī varēja sskatīt jaunizveidoto Stendera izgudrotās pirmās veļas mašīnas prototipu.

Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētājs, Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks savā lasījumā uzsvēra, ka vietējo varu uzdevums ir pārņemt Sēlijas idejas tālāku nešanu.

Savā lasījumā Libeks bija sagatavojis prezentāciju "Sēlijas novadu kopdarbība izaugsmei un attīstībai", kurā tika apkopota informācija par dažādiem ekonomiskajiem un finanšu rādītājiem uz vienu iedzīvotāju, salīdzinot ar kaimiņu un citu reģionu novadiem.

Viņš iniciējis Sēlijas 7.kongresa rezolūcija, kuras trijos punktos tiek aicināts atteikties no diskriminējošas attieksmes pret Sēlijas kultūrvēsturisko novadu, izveidot Sēlijas plānošanas reģionu, nosakot attīstības centrus Sēlijā, un citi uz šo novadu attīstību vērsti punkti.

Kongresā piedalījās un referēja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis. Savā uzrunā viņš informēja par novadu pašvaldību iespējām finansējuma saņemšanā 2014.-2020. gada plānošanas periodam. Viņaprāt ir jādomā par sadarbības mehānismiem starp VARAM un pašvaldībām.

Tā pat arī ar interesantiem un saistošiem referātiem kongresā uzstājās žurnālists Dainis Īvāns (Daugava-Pārsēlijas un Sēlijas vienotāja), Daugavpils Universitātes profesore Vilma Šaudiņa (Sēlija lingvistiskā skatījumā: pastāvīgais un mainīgais), Daugavpils Universitātes lektors Andris Kupšāns un docente Ingrīda Kupšāne (Paula Sukatnieka mantojums), vēsturniece Regīna Valtenberga (Laika ritums sēļu pasaules redzējumā), J.Jaunsudrabiņa muzeja vadītāja Ilze Līduma (J.Jaunsudrabiņa literārie līdzgaitnieki no Neretas), fotovēsturnieks Pēteris Korsaks (Mārtiņš Buclers un Sēlija), Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis (Parastie un neparastie kukaiņi: krāsu un formu harmonija Sēlijas dabā).

Kongresa izskaņā tika pasniegti Zinātņu Akadēmijas atzinības raksti par paveikto darbu Sēlijas kongresa sagatavošanā, lielāko paldies sakot Viesītes muzeja "Sēlija" krājumu glabātājai Ilmai Svilānei.