Kādas atbalsta programmas var izmantot inovatīvu uzņēmējdarbības ideju autori
Foto: Publicitātes
Kādu atbalstu inovatīvu ideju izstrādei var saņemt uzņēmēji Latvijā? Kā palīdz tiem, kas grasās iekarot ārvalstu tirgus? Kāpēc tagad uzmanības centrā ir tieši inovācijas? Par dažādām programmām ar iespēju iegūt līdz pat 100% finansējumu ideju izstrādei, kā arī palīdzību algu izmaksāšanā, dalībā starptautiskās izstādēs un nodokļu atvieglojumu saņemšanā stāsta Latvijas investīciju attīstības aģentūras (LIAA) Inovāciju un tehnoloģiju departamenta direktors Ņikita Kazakevičs.
LIAA jau tagad galvenos spēkus ir koncentrējusi tieši uz inovāciju izstrādi, un tas nozīmē, ka uzņēmumiem, kas ir gatavi ieguldīt līdzekļus un veidot šādas preces un pakalpojumus, ir daudz iespēju, un turpmāk to būs vēl vairāk. Ņikita Kazakevičs norāda, ka uzmanības koncentrēšana tieši uz inovācijām ir saistīta ar faktu, ka mūsu valsts nevar konkurēt ar zemām preču un pakalpojumu cenām, piemēram, ar Ķīnu.

"Un tas arī nav vajadzīgs. Mūsu valsts nākotne ir uzņēmumu konkurētspējas nostiprināšana inovāciju jomā. Lai to veiktu, nevajag daudz lēta darbaspēka vai zemas enerģijas vai izejvielu cenas, taču ir vajadzīgas smadzenes un ieguldījumi izstrādē, pie kā mēs LIAA arī strādājam," skaidro speciālists un piebilst, ka pašlaik viņa departamentā ir vairāki svarīgi uzņēmumu atbalsta virzieni.
Inovāciju vaučeri
Ņikita Kazakevičs, Latvijas investīciju attīstības aģentūras (LIAA) Inovāciju un tehnoloģiju departamenta direktors. Foto: Publicitātes
Izplatīta uzņēmumu un īpaši jaunuzņēmumu problēma ir ierobežotie līdzekļi, ko tie var atvēlēt prototipu izveidei un inovatīvu preču izstrādei. Inovāciju izstrāde bieži ir saistīta ar vairākām dārgām neveiksmēm, pirms izdodas izveidot konkurētspējīgu preci vai pakalpojumu. "Tieši tāpēc 2016. gadā tika izveidota programma "Inovāciju vaučeri", kurā līdz šim dažādi uzņēmumi ir iesnieguši jau vairāk nekā 500 dalības pieteikumu. Kāda ir tās būtība?" saka Ņikita Kazakevičs. "Teiksim, uzņēmējam ir ideja. Viņš dodas pie pētniekiem, saņem apstiprinājumu viņu gatavībai sadarboties un aizpilda pieteikumu LIAA līdz pat 25 tūkstošu eiro finansējuma saņemšanai. Mēs sniedzam līdz 85% no kopējām kādas inovācijas izstrādes izmaksām, tieši pārskaitot šo summu universitātei vai pētniecības iestādei."
Šo programmu ir izmantojis briļļu ar paplašinātās realitātes funkciju ražotājs "Lightspace". "Tā mums ļoti palīdzēja patentu saņemšanā, piemēram, rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanā šiem rūpnieciskā īpašuma objektiem: izgudrojuma patentam, dizainparaugam un pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijai," stāsta uzņēmuma "Lightspace" pārdošanas un tirgvedības projektu vadītāja Ieva Fremberga un piebilst, ka nākotnē ir plānots izmantot arī dažādas mācību programmas.

Dažkārt ir runa nevis par tik vērienīgām inovācijām, bet gan, piemēram, par prototipa izveidi. Šajā gadījumā atbalsta iegūšanas mehānisms paliek tāds pats, bet var saņemt 100% finansējuma. "Tas ir, uzņēmējam nav jāiegulda ne centa. Tiesa, jāteic, ka šajā gadījumā finansējums nepārsniedz 5000 eiro, taču parasti prototipa izveidei ar to pietiek ar uzviju," skaidro Inovāciju un tehnoloģiju departamenta direktors.
Briļļu ar paplašinātās realitātes funkciju ražotāja "Lightspace" produkcija
Foto: Publicitātes
Ideju kauss
Tiem topošajiem uzņēmējiem, kam pagaidām ir tikai ideja, bet nav finansējuma vai pietrūkst zināšanas tās izstrādei vai attīstībai lieliska iespēja būs konkurss "Ideju kauss". Dalība konkursā ir pavisam vienkārša un demokrātiska – tiek iesniegts pieteikums ar īsu idejas aprakstu. Dalībniekiem, kuri nokļūst konkursa otrajā kārtā, tiek mācīti biznesa pamati idejas attīstīšanai un tiek piedāvātas mentoringa sesijas. Pēc prezentācijām žūrija tiek noteikti konkursa finālisti, kas tālāk sacenšas par naudas balvām. Kopējais konkursa balvu fonds ir 40 tūkstoši eiro – pirmā vieta saņem 10 tūkstošus eiro, otrās un trešās vietas ieguvēji saņem nedaudz mazāk — attiecīgi 7000 un 5000 eiro.

Konkurss šogad notiek jau 14. reizi un dod iespēju izpausties vēl neatklātiem talantiem. "Mēs to mīļi dēvējam par uzņēmēju smilškasti," ar smaidu piebilst Kazakevičs.
Jaunuzņēmumu darbības likumiskais atbalsts
Jauniem uzņēmumiem ar lielu potenciālu kļūt par jaunu "vienradzi" LIAA piedāvā valsts atbalstu – nodokļu atvieglojumus, kā arī var sniegt atbalstu algu izmaksāšanā augsti kvalificētiem darbiniekiem. "Turklāt ir runa par gandrīz pusi algas — precīzāk, 45%," stāsta LIAA pārstāvis. "Lai saņemtu šī veida palīdzību, ir jāizpilda viens no diviem nosacījumiem: vai nu jāpierāda, ka uzņēmumam ir ieguldītājs (pietiek pat ar apstiprinājumu par gatavību ieguldīt līdzekļus), vai arī jāparāda tā dēvētais minimālās dzīvotspējas izstrādājums, tas ir, izstrādne, kas apliecina, ka uzņēmums pastāv ne tikai uz papīra."

Tāpat ir sešu nedēļu mācību programma ar nosaukumu "Cutting-Edge Entrepreneurship", kas palīdz izprast, kā izveidot zinātņietilpīgo jaunuzņēmumu. Interesenti iegūst prasmes, kā nodibināt un vadīt zinātnē balstītu jaunuzņēmumu, un zināšanas, kā komercializēt zinātniskos atklājumus un kā veidot ilgtspējīgu uzņēmējdarbības modeli. Turklāt topošie uzņēmēji uzzina, kur var meklēt finansējumu un kā to pieteikt, kā arī saņem iespēju piedalīties "Ignition Event", satiek zinātniekus, iegūstot iespēju izveidot kopīgu jaunuzņēmuma darba grupu. "Īsi sakot, ja vienmēr esat sapņojis par savu "vienradzi", noteikti ir jāpiedalās šajā programmā."
Dainis Krūze, "Aerones" dibinātājs
Foto: Publicitātes
Ir arī citas mācību programmas, kas palīdz attīstīties jau gataviem uzņēmumiem. Piemēram, uzņēmumam "Aerones", kas nodarbojas ar robotizēto vēja turbīnu apkopi ne tikai Eiropā, bet arī ASV, jau ir sekmīga kvalifikācijas celšanas pieredze uzņēmējdarbības vadības maģistra miniprogrammā "Inovāciju vadība", un tas piedalīsies mācībās "Labās prakses pārņemšana". "Mācības vēl tikai notiks, taču jau tagad varam teikt, ka šī atbalsta programma dod mums iespēju apgūt pasaules pieredzi un jaunākās tehnoloģijas vēja turbīnu lāpstiņu labošanā, lai ar saviem robotiem varam sniegt klientiem augstākās kvalitātes pakalpojumu. Mācības notiks gan Latvijā, gan Vācijā, kas ir īpaši vērtīgi, jo paplašina redzesloku," piebilst uzņēmuma dibinātājs Dainis Krūze.
Kopumā mēs redzam, ka pie mums vēršas uzņēmumi ļoti dažādās attīstības stadijās. Kādam pagaidām ir tikai ideja, bet cits jau ir pieredzējis uzņēmējs, kas gatavs doties aiz Latvijas robežām un iekarot Āzijas un Ziemeļamerikas tirgu, tāpēc mēs piedāvājam ļoti atšķirīgus projektus, sākot no darba pie idejas un prototipu izveides līdz eksporta attīstībai, pie kā strādājam programmā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana", kur jaunu tirgu apgūšanai uzņēmumi var saņemt vairākus desmitus tūkstošus eiro.
Ņikita Kazakevičs, Latvijas investīciju attīstības aģentūras (LIAA) Inovāciju un tehnoloģiju departamenta direktors
Tieši to savulaik izmantoja "Aerones". "Šis ir ļoti nozīmīgs atbalsts tirgvedībai, pārdošanai, izstāžu dalības maksām un dalībai starptautiskās nozaru asociācijās," skaidro Krūze. "Ar šo atbalstu uzreiz ir jūtama ietekme — klientu interese un pasūtījumi. Atbalsta intensitātes palielināšana no 50% uz 80% ir motivējusi vairāk izmantot šo iespēju, citādi izmaksas attiecinājām no citiem projektiem (ar 70% intensitāti). Būtu izcili, ja ar cenu aptauju varētu iepirkt jebkādus pakalpojumus, ja ir pamatojums, ka tie ir nepieciešami eksportam, proti, arī stenda būvniecību, ekskursiju potenciālajiem klientiem u. tml. Ceru un ticu, ka nākotnē šāda iespēja būs pieejama."
"Aeron" līdzdibinātāji Dainis un Jānis pie viena no robotiem
Foto: Publicitātes
Pētniecības rezultātu komercializācijas atbalsts
Iepriekšējie atbalsta veidi bija domāti uzņēmējiem, bet šī veida inovāciju atbalsts ir paredzēts zinātniekiem. "Iztēlosimies, ka jūs strādājat kādā pētniecības institūtā vai universitātē un jums ir kāda izstrādne. Jūs saprotat, ka tai ir liels potenciāls komercvidē, bet nav skaidrs, ko tieši darīt tālāk. Šim nolūkam ir izveidota pētījumu rezultātu komercializācijas programma, kurā var saņemt aptuveni 200–300 tūkstošus eiro. Konkrētā summa ir atkarīga no finansējuma piešķiršanas gada, jo laika gaitā summas ir mazliet mainījušās," stāsta LIAA pārstāvis.

Latviešu zinātnieku vidū šis projekts ir pieprasīts — visā tā pastāvēšanas laikā atbalstu ir saņēmuši vairāk nekā 100 zinātniskie projekti. Turklāt pētniecības idejas ļoti palīdz komercializēt dažādas izstādes un konferences, piemēram, "Deep Tech Atelier", kas norisināsies 2023. gada aprīlī. Šajā konferencē zinātnieki un jaunuzņēmumi iepazīstina ar savām idejām, un beigās daudzi izveido izdevīgas sadarbības.

Vēl viens atbalsta veids gan uzņēmējiem, gan izgudrotājiem ir LIAA pārstāvniecības visā Latvijā un ārvalstīs. Saprotot, ka "ir dzīve arī ārpus Rīgas", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ārpus galvaspilsētas ir izveidojusi vairāk nekā 11 Biznesa inkubatorus un 9 atbalsta vienības, kur var iepazīties ar uzņēmējdarbības atbalsta mehānismiem un eksporta attīstības iespējām. Savukārt ārvalstīs LIAA Latvijas uzņēmējiem piedāvā savu pārstāvniecību atbalstu 20 valstīs.
Pētniecības rezultātu komercializācijas atbalsts
Iepriekšējie atbalsta veidi bija domāti uzņēmējiem, bet šī veida inovāciju atbalsts ir paredzēts zinātniekiem. "Iztēlosimies, ka jūs strādājat kādā pētniecības institūtā vai universitātē un jums ir kāda izstrādne. Jūs saprotat, ka tai ir liels potenciāls komercvidē, bet nav skaidrs, ko tieši darīt tālāk. Šim nolūkam ir izveidota pētījumu rezultātu komercializācijas programma, kurā var saņemt aptuveni 200–300 tūkstošus eiro. Konkrētā summa ir atkarīga no finansējuma piešķiršanas gada, jo laika gaitā summas ir mazliet mainījušās," stāsta LIAA pārstāvis.

Latviešu zinātnieku vidū šis projekts ir pieprasīts — visā tā pastāvēšanas laikā atbalstu ir saņēmuši vairāk nekā 100 zinātniskie projekti. Turklāt pētniecības idejas ļoti palīdz komercializēt dažādas izstādes un konferences, piemēram, "Deep Tech Atelier", kas norisināsies 2023. gada aprīlī. Šajā konferencē zinātnieki un jaunuzņēmumi iepazīstina ar savām idejām, un beigās daudzi izveido izdevīgas sadarbības.

Vēl viens atbalsta veids gan uzņēmējiem, gan izgudrotājiem ir LIAA pārstāvniecības visā Latvijā un ārvalstīs. Saprotot, ka "ir dzīve arī ārpus Rīgas", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ārpus galvaspilsētas ir izveidojusi vairāk nekā 11 Biznesa inkubatorus un 9 atbalsta vienības, kur var iepazīties ar uzņēmējdarbības atbalsta mehānismiem un eksporta attīstības iespējām. Savukārt ārvalstīs LIAA Latvijas uzņēmējiem piedāvā savu pārstāvniecību atbalstu 20 valstīs.
Briselē un Telavivā strādā tehnoloģiju pārstāvniecības. "LIAA pārstāvniecības Briselē uzdevums ir Eiropas Komisijā virzīt latviešu uzņēmēju intereses un informēt mūsu uzņēmējus par dažādām iespējām un programmām, kas viņiem tiek sniegtas ārvalstīs. Būtībā tā ir tāds kā tilts starp mums un Eiropu," skaidro Kazakevičs. "Savukārt pārstāvniecība Izraēlā ir atvērta pavisam nesen — 27.–30. novembrī mūsu valsts prezidents Egils Levits viesojās Telavivā tās svinīgajā atklāšanā. Lēmums izveidot filiāli Izraēlā nebūt nav nejaušs. Šī valsts ir slavena ar nepieredzētu jaunuzņēmumu daudzumu un tiek uzskatīta par vienu no inovāciju jomas līderēm. No Izraēlas nāk aptuveni 8 procenti no visiem pasaules "vienradžiem" jeb 1 miljarda vērtību sasniegušajiem jaunuzņēmumiem. Mums ne vien ir ko mācīties no viņiem, bet arī ko piedāvāt. Pārstāvniecība paver plašas iespējas mūsu uzņēmējiem."
Uzņēmēju delegācija Izraēlā
Foto: Publicitātes
Uzņēmēju delegācijā, kas pavadīja prezidentu uz Izraēlu, devās arī SIA "G-2" dibinātājs Elvis Galickis. Uzņēmums ir izstrādājis noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas procedūru pārbaudes risinājumu. Risinājuma nosaukums ir "Finchecker". "Mēs jau sen strādājam IT jomā, taču mūsu risinājums, kas ļauj pārbaudīt potenciālā sadarbības partnera vai klienta finansiālo godīgumu, ir izstrādāts pavisam nesen. Parasti šāda veida programmatūra tiek izstrādāta pēc finanšu institūciju pasūtījuma, un tāpat kā programmas ar grāmatvedības un juridisko pamatu tās bija diezgan smagnējas un ne vienmēr ērti lietojamas. Tā kā mūsu uzņēmums pārstāv IT nozari, nevis juridisko jomu, mēs piegājām šim jautājumam no ērtības, efektivitātes un ātruma viedokļa, tāpēc mūsu programmatūra izdevās ļoti ātra un viegli lietojama. Pāris klikšķu, un jūsu rīcībā ir visa informācija par potenciālo klientu vai sadarbības partneri," stāsta Elvis.
Iespēja piedalīties braucienā uz Izraēlu un tikties ar esošiem un potenciālajiem lietišķajiem partneriem mums bija svarīga un īstajā laikā — mēs apmainījāmies ar kontaktinformāciju ar vairākiem uzņēmējiem un ceram, ka drīzumā tas nesīs augļus.
Elvis Galickis, SIA "G-2" dibinātājs 
Elvis norāda, ka jau sen pēta LIAA sniegtās uzņēmumu attīstības iespējas, un plāno arī turpmāk piedalīties dažādās programmās un izstādēs. "Mēs ievērojām, ka mūsu izstrādājumu var sekmīgi popularizēt izstādēs. Par pirmo mēs samaksājām paši, bet, tā kā mūsu uzņēmums vēl atrodas tajā attīstības stadijā, kad mēs ļoti rūpīgi izvērtējam katru tēriņu, mēs sevišķi augstu vērtējam LIAA sniegto iespēju piedalīties kopējā Latvijas stendā. Šis brauciens uz Izraēlu mums bija ļoti noderīgs, un mēs nopietni apsveram sadarbību ar universitātēm, lai kopīgi izstrādātu dažādus prototipus," komentē SIA "G-2" dibinātājs. "Es esmu pārliecināts, ka inovatīvi risinājumi ir mūsu valsts nākotne. Mums ir ļoti daudz gaišu galvu, kas strādā eksakto zinātņu jomā, un laba izglītība IT jomā. Daudzējādā ziņā tā ir spēcīgāka nekā citās Eiropas valstīs. Tas ir jāizmanto!"
Uzņēmēju delegācija Izraēlā
Foto: Publicitātes
Arī uzņēmumam "Lightspace" ir pozitīva sadarbības pieredze ar pārstāvniecībām ārvalstīs — no ārzemēm ir izdevies pārvest jaunu kontaktinformāciju un iedibināt sakarus, jo uz ļaudīm atstāja iespaidu "Lightspace" briļļu augstā kvalitāte. "Arī mēs esam jauns uzņēmums, tāpēc mums ir ļoti svarīga iespēja parādīt sevi valsts pārstāvniecības vārdā — tas rada pavisam citu uzticēšanās līmeni," piebilst Fremberga.

"Aerones" dibinātājs Dainis Krūze ir pārliecināts, ka gan LIAA, gan ES fondi ir snieguši nenovērtējamu ieguldījumu uzņēmuma pakalpojumu izstrādē. "Bez šiem projektiem mēs nebūtu tur, kur esam šodien. Lai gan pašlaik koncentrējamies uz apjomīgākiem projektiem, proti, kompetences centriem un ES līmeņa programmām, LIAA atbalsts eksportam un mācībām ir būtisks uzņēmuma izaugsmei," saka Dainis un aicina visus uzņēmējus un pētniekus, kam ir ambiciozas idejas un mirdzošas acis, izmantot visas LIAA atbalsta programmu sniegtās iespējas un tādējādi sasniegt visaugstākos mērķus.