14. Saeimas vēlēšanas: dienas notikumi un rezultātu gaidīšana kopā ar 'Delfi'
14. Saeimas vēlēšanas: dienas notikumi un rezultātu gaidīšana kopā ar 'Delfi'
Sestdien, 1. oktobrī, dosimies uz vēlēšanu iecirkņiem, lai kopīgi noteiktu Latvijas ceļu nākamajiem četriem gadiem, un aktuālajiem notikumiem iecirkņos, ekspertu komentāriem, pirmajiem rezultātiem un kaislībām rezultātu gaidīšanas pasākumos pie partijām visas dienas garumā līdz vēlai nakts stundai varēsi sekot līdzi ziņu portālā "Delfi".
Sākot no 7 rītā, "Delfi" būs pieejama teksta tiešraide. Tajā, kā jau ierasts, būs skatāmas foto un video reportāžas no vēlēšanu iecirkņiem, ekspertu komentāri un viedokļi, kā arī, protams, žurnālistu novērojumi par vēlēšanu gaitu.

Pulksten 20, līdz ar vēlēšanu iecirkņu slēgšanu, "Delfi TV" ēterā darbu sāks Alina Lastovska un Olga Dragiļeva īpašajā vēlēšanu nakts tiešraidē. Visas tiešraides laikā līdz pat 2 naktī "Nākamais, lūdzu!" vadītājas sarunāsies ar politiķiem un ekspertiem par gaidāmās Saeimas sastāvu, vēlēšanu norisi un šī gada kopīgo aktivitāti vēlēšanu iecirkņos, kā arī sekos līdzi balsu skaitīšanas procesam. Tāpat "Delfi" žurnālisti viesosies pie partijām, atspoguļojot svarīgākos un interesantākos notikumus un kopīgi sagaidot vēlēšanu rezultātu paziņošanu, lai mūsu auditorija tos uzzinātu pirmā!
"14. Saeimas vēlēšanu atspoguļošanai šogad gatavojāmies īpaši rūpīgi, jo, mūsuprāt, šis valstij ir ļoti būtisks brīdis. 1. oktobrī lielā mērā izšķirsies tas, kādi mūsu politikā būs turpmākie četri gadi un kuri būs tie tautas priekšstāvji, kas noteiks, ietekmēs un atbildēs par mūsu visu dzīves kvalitāti. Aicinu katru lasītāju apzināties, ka tieši mūsu visu – vēlētāju – aktivitāte un izdarītās izvēles arī zināmā mērā noteiks to, kā dzīvosim. Ja neaizej uz vēlēšanu iecirkni, pēc tam nesūdzies tviterī, ka atkal ievēlēti blēži un pamuļķi. Atceries – tie, kas aizies vēlēt, būs runājuši arī to vārdā, kas vēlēšanas ignorēs," vērtē "Delfi" brīvpieejas satura vecākais redaktors Jānis Bagātais.
Viņš uzsver, ka portāla lasītājiem gaidāmajā nedēļas nogalē vienuviet būs pieejama pati aktuālākā informācija par balsošanas norisi. "Delfi" Ziņu nodaļas žurnālisti strādās visu nedēļas nogali – sestdien, naktī uz svētdienu un svētdien. Būs nepārtraukts maratons, kurā kopumā iesaistīti vairāk nekā desmit žurnālisti. Ērtai informācijas ieguvei "Delfi" būs izvietots speciāls "karsto" ziņu bloks, kurā vienuviet tiks publicēts Saeimas vēlēšanu saturs, piemēram, ziņas, video tiešraides, ekspertu komentāri un fotoreportāžas, bet naktī tajā būs aplūkojami arī aktuālie balsu skaitīšanas rezultāti, kas tiks atjaunināti tiešsaistē.

Gaidot 1. oktobra Saeimas vēlēšanas un aicinot atbildīgi domāt par savu izvēli, piedāvājam atskatīties uz "Delfi" redakcijas paveikto – domāt, spriest un svērt pašiem, pirms pieņemt būtisko lēmumu, par ko atdot savu balsi šajās vēlēšanās.
Debašu cikls "Nākamais, lūdzu!"
Vairāk nekā mēnesi garajā raidījumu ciklā "Nākamais, lūdzu!" Olga Dragiļeva un Alina Lastovska 12 raidījumos satikās ar to sarakstu līderiem, kuru reitings Latvijas sabiedrisko mediju publicētajās SKDS socioloģiskajās aptaujās pārsniedz 2%. Tie 7 saraksti, kuru reitingi nepārsniedza 2% slieksni, tika aicināti piedalīties vienotā debašu raidījumā. "Delfi" žurnālistes uzklausīja, kas sakāms pašiem politiķiem par līdz šim paveikto, kas gaidāms nākotnē un vai viņu nākotnē plānotais palīdzēs mums virzīties pretī gaišākai Latvijas nākotnei. Visus cikla raidījumus vari bez maksas redzēt "Delfi TV".
Viktorīna "Saeimas labirints"
Pēc sarakstu līderu intervijām "Delfi TV" ēterā bija skatāmi divi vēlēšanu viktorīnas raidījumi "Saeimas labirints", kuros Andris Auzāns kopā ar "Lielās viktorīnas" organizētāju Zigmundu Fricsonu pārbaudīja topošo deputātu prāta asumu un erudīciju, lai pārliecinātos par to, kādas ir viņu zināšanas par Latvijas Republikas Satversmi, citiem būtiskiem likumiem un faktiem par Latvijas parlamentārisma vēsturi un nozīmi, kā arī dažādiem notikumiem politikā un ne tikai. Viktorīnā bija aicināti piedalīties 12 saraksti, kuru reitings SKDS veiktajās aptaujās pārsniedz 2% slieksni. Saraksti paši varēja izvirzīt savu pārstāvi dalībai viktorīnā.

Visi "Delfi TV" raidījumi pieejami gan "Delfi Podkāsti" lapā, gan arī "Apple" un "Spotify" platformās.
10 rakstu sērija "Sasodīti sasolīts"
Viens no apjomīgākajiem "Delfi" projektiem priekšvēlēšanu laikā bija 10 rakstu sērija "Sasodīti sasolīts", kurā "Delfi" žurnālisti aptaujāja vairāk nekā 40 ekspertu, kopā ar pieredzējušiem jomu pārstāvjiem, praktiķiem un jaunajiem speciālistiem analizējot katras partijas programmā izteiktos solījumus un mērķus. Skaidrojām, kā dažādi politiskie spēki sola mainīt veselības un izglītības sistēmu, veicināt integrāciju, stiprināt likuma varu un Latvijas aizsardzību, kā arī ieviest citas pārmaiņas. Minējām arī tos, kas konkrētus jautājumus vai pat veselas nozares bija atstājuši novārtā.
Multimediālais projekts "Simtgade"
Latvijas parlaments šogad svin nozīmīgu jubileju – aprit 100 gadi, kopš pirmo reizi sanāca Saeima. "Delfi" žurnālisti, pētot faktus, vēstures liecības un dažādus citus avotus, trīs rakstos skaidroja, kā veidojās Latvijas Republikas 1. Saeima. Tāpat projektā apskatījām, kādi politiskie spēki veidoja pirmās četras Saeimas līdz Kārļa Ulmaņa apvērsumam un cik patiesas ir leģendas par "partiju ķildām un sadrumstaloto Saeimu", kā "viena cilvēka partijas" nonāca Saeimā, kas kalpoja par ideoloģisko pamatojumu autoritārisma uzvarai 1934. gadā. Projektā vari uzzināt, kā kampaņas rīkoja pirms gadsimta, kādi ļaudis nonāca kandidātu sarakstos un kāpēc latviešu vēlētāji strikti nepieļāva sieviešu iekļūšanu Saeimā.
Redakcionālais projekts "Jaunais ceļš"
Šajā projektā "Delfi" žurnālisti atspoguļo un analizē uz 5. Saeimu kandidējušo un parlamentā ievēlēto partiju programmas, to dotos solījumus, piedāvātos atšķirīgos valsts nākotnes scenārijus. Neatkarību atguvušās valsts turpmākās attīstības ceļa karte tiek skatīta caur 5. Saeimā ievēlēto un koalīciju veidojošo partiju divu Ministru kabinetu deklarācijām, kuras iezīmē ne tikai atjaunotās valsts pirmā parlamenta solījumus un vēlmes, bet ļauj spriest arī par konkrētiem darbiem un pie varas esošo politisko spēku vērtībām.
Jau iepriekš ziņots, ka pirms 2022. gada vēlēšanām ir svarīgi izvērtēt visu, kas veicina vai bremzē Latvijas kā demokrātiskas valsts attīstību un sabiedrības labklājības pieaugumu, analizējot, ko par šiem tematiem saka kandidējošo politisko spēku pārstāvji. Tāpēc vadošais ziņu medijs "Delfi" piedāvāja apjomīgu satura klāstu, lai palīdzētu vēlētājiem izšķirties, par ko nodot balsi. Kā katrās vēlēšanās, mūsu saturu pavada Raiņa aicinājums "Domā, spried un sver!". Lai mudinātu sabiedrību vēlreiz ieklausīties Raiņa dzejoļa rindās un apzināties savas balss nozīmīgumu – gan pirms vēlēšanām, gan ikdienas gaitās, "Delfi" kopā ar "Vaira Vīksna" radīja trīs produktu kolekciju. Ticam, ka ikdienā lietojami produkti ar šo vēstījumu vēlreiz mudinās cilvēkus aizdomāties, parādīt savu vēlmi būt vienam no ieinteresētas sabiedrības, aktīvi piedalīties savas valsts, novada, kaut vai pagalma attīstībā, kā arī atgādinās par to nēsātāja līdzcilvēkiem. Visus produktus iespējams iegādāties "Delfi Veikals" platformā, kuru esam veidojuši sadarbībā ar uzņēmumu "Printful".