Ar izlaidumu noslēdzas trešā jauniešu žurnālistikas skola #Storygram
Latvijā vadošais ziņu medijs "Delfi" ar Baltijas Mediju izcilības centra un organizācijas "Internews" atbalstu šopavasar jau trešo gadu organizēja bezmaksas žurnālistikas skolu skolēniem #Storygram, noslēdzot to ar īpašu izlaiduma pasākumu "Delfi" redakcijā.
Žurnālistikas skolai tika saņemti pieteikumi no visas Latvijas, un tie ierasti ļāva uzņemt spēcīgus, motivētus un erudītus jauniešus. #Storygram dalībnieki vairāku nedēļu garumā attālinātās mācībās kopā ar "Delfi" profesionāļiem apguva mūsdienīgas, uzticamas un sabiedrības ieinteresētību veicinošas žurnālistikas pamatprincipus, izzināja mediju vides darbības specifiku, ielūkojās vizuālās stāstniecības veidošanas noslēpumos un apguva citas mūsdienu žurnālistam noderīgas prasmes. Kāda ir mediju loma sabiedrībā, kā sabalansēt korektumu un aizraujošu stāstījumu, ētikas dilemmas žurnālistikā, kā izvēlēties labākos attēlus sava stāstījuma ilustrēšanai, kā strādāt ar dažādiem satura formātiem un dažādām sociālo mediju platformām – šie un daudzi citi temati tika apskatīti mācību procesā.

Lai nostiprinātu zināšanas, nodarbībās iegūtās iemaņas tika liktas lietā praktiskos darbos. Jaunieši veidoja multimediālu projektu "Jaunā maiņa", kurā aprakstīja sev un vienaudžiem būtiskus tematus – sociālo tīklu ietekmi uz jauniešu valodu, izglītības atbilstību reālās dzīves vajadzībām un tā dēvēto "zūmeru" jeb paaudzes Z potenciālu veicināt izmaiņas pasaulē. Savukārt vēl viena #Storygram 2022. gada absolventu grupa izstrādāja rakstu krievu valodā par attālināto mācību ietekmi uz izglītības kvalitāti.
Kad jaunieši sāka strādāt pie saviem radošajiem projektiem, gatavojos, ka nu tikai saņemšu kaudzi ar jautājumiem, lūgumiem viņu vietā sarunāt intervējamos vai vismaz piegādāt telefona numurus, bet man ar prieku jāatzīst, ka kļūdījos ne pa jokam. Darba procesā saņēmu no jauniešiem bildes, kurās viņi redzami, intervējot Valsts prezidentu, izglītības un zinātnes ministri, un pie šīm intervijām bija tikuši paši. Zināšanas un pieredze viņiem nebija jāielej ar karoti mutē, viņi bija gatavi ieguldīties, lai paņemtu vislabāko, ko jauno žurnālistu skolā var iegūt. Redzot skolēnu mērķtiecību un spēju pārliecinoši izkļūt no situācijām, kur šķietami iemetām viņus aukstā ūdenī, esmu pārliecināta – šie jaunieši dzīvē nepazudīs un jau pēc četriem, pieciem gadiem sāks sevi pieteikt žurnālistikā
Vita Dreijere, "Delfi Plus" redaktore
Absolventi dalās emocijās
Līga Lūse
"Šis bija labākais izlaidums, kādā es esmu bijusi. Nāktu vēl un vēl tikai izlaiduma dēļ (smejas). Atmosfēras un emociju dēļ. Man tas ir svarīgi. Visi bija ļoti labi, draudzīgi un laipni, viss bija ļoti patīkami, saorganizēts, padomāts, bija arī nelieli pārsteigumiņi. Es #Storygram skolu noteikti ieteiktu saviem draugiem, bet no otras puses arī neieteiktu, lai vairāk vietas paliek un es varu vēlreiz startēt."
Kate Korņejeva
"Es teiktu, ka #Storygram ir viens no lielākajiem piedzīvojumiem manā mūžā. Es iemācījos, kā pareizi uzņemt fotogrāfijas, kā pareizi komunicēt ar cilvēkiem, kā arī to, ka ne vienmēr ir labi iesākt jautājumu ar vārdu "vai". Kā pareizi komunicēt ar cilvēkiem? Nebaidīties – tas būtu viens. Otrs – būt pieklājīgam, jo – kā man skolā mācīja – smaidi vairo smaidus."
Jete Mezīte


"#Storygram es iemācījos komunicēt ar cilvēkiem daudz vairāk, tajā skaitā ar amatpersonām. Tā bija ļoti interesanta pieredze. Mēs paši aizgājām pie prezidenta."


Dmitrijs Onoprijčuks
"Viena no lietām, ko esmu iemācījies #Storygram, ir kritiskā domāšana. Analizēt, no kurienes ņemt informāciju, izvērtēt avotus. Protams, saziņa, piemēram, ar ministriem. Līdz šim to nekad nebiju darījis. Plus, protams, visas pamatprasmes – kā veidot tekstu, kā izdomāt piemērotāko virsrakstu."
Pēc mācību un noslēguma darbu pabeigšanas jaunieši tika aicināti uz izlaidumu – kopīgiem svētkiem, lai atskatītos uz paveikto, klātienē iepazītos ar pasniedzējiem un ne tikai ielūkotos "Delfi" darba aizkulisēs, bet arī uz brīdi paši kļūtu par daļu no dinamiskās mūsdienu medija darba ikdienas.

Žurnālistikas skolas izlaidums tika aizvadīts neierastā formātā – absolventi pa vienam tika sumināti "Delfi" studijā, kur tapuši daudzi lasītāju iecienīti raidījumi un aktuālas diskusijas. Tikmēr pārējie jaunieši notikumiem studijā sekoja līdzi īpaši izveidotā atpūtas zonā, kur neformālā gaisotnē kopā ar "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktoru Edgaru Bāliņu pārrunāja #Storygram iegūto pieredzi un nākotnes plānus. Svinīgās uzrunas un ceļa vārdus pirms diplomu saņemšanas izlaiduma dienā jauniešiem kopā ar Vitu Dreijeri, kura šogad bija uzņēmusies atbildību par žurnālistikas skolas dalībniekiem, veltīja "Delfi" mediju grupas galvenais redaktors Ingus Bērziņš, "Delfi" valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs un Baltijas Mediju izcilības centra vadītāja Gunta Sloga.
Mēs ticam ikvienam, kurš interesējas, meklē, nestāv uz vietas, un esam ļoti gandarīti par iespēju organizēt #Storygram jauno žurnālistu skolu!