Jauns 'Delfi' projekts
'Darbaspēks' Latvijā – tirgus problēmas, iespējamās sekas un risinājumi
Jauns 'Delfi' projekts
'Darbaspēks' Latvijā – tirgus problēmas, iespējamās sekas un risinājumi
Viens no būtiskākajiem Latvijas ekonomikas izaugsmi ierobežojošajiem faktoriem nākotnē ir darbaspēks, precīzāk, darbaroku un smadzeņu trūkums. Pētot aktuālo situāciju, galvenās uzņēmēju un ekspertu identificētās darbaspēka tirgus problēmas, to iespējamās sekas un risinājumus, Latvijā vadošais biznesa ziņu medijs "Delfi Bizness" piedāvā piecu izvērstu rakstu sēriju "Darbaspēks"
"Ja parunāsiet ar Latvijas uzņēmējiem vai uzņēmumu vadītājiem, teju ikviens no viņiem pasūdzēsies par to, ka sastopas ar grūtībām atrast darbiniekus. Darbaroku trūkums skar gan tādas iekārojamas nozares kā IT, kas pēdējos gados bieži piesaukta kā ceļš pie pārticības, gan pārtikas ražošanu un teju visas pārējās. Grūti atrast gan augstas raudzes profesionāļus, gan darbiniekus vienkāršākiem darbiem."
Aija Krūtaine, "Delfi Bizness" galvenā redaktore
Darbaspēka trūkums ir labas ziņas darba ņēmējiem – darba pietiek un pietiks, taču uzņēmējiem tās ir galvassāpes, jo ierobežo to attīstības plānus un ir viens no kavēkļiem lielu investīciju projektu īstenošanā, kas, vērtējot tālejošāk, atstāj negatīvu ietekmi uz ekonomiku.

Projekta "Darbaspēks" stāstos īpaša vieta atvēlēta uzņēmēju pieredzei – ko viņi domā un kā risina savas problēmas. Šajā rakstu sērijā analizējam:

● kādu ietekmi pēdējo trīs gadu globālie izaicinājumi, īpaši pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā, atstājuši uz Latvijas darba tirgu un kādas pārmaiņas gaidāmas nākotnē globālo tendenču ietekmē;

● vai izglītība un pārkvalifikācija varētu atrisināt darbaroku trūkumu;

● vai, veicinot cilvēku pārvietošanos starp reģioniem un attīstības centriem, iespējams aizlāpīt trūkumus darba tirgū;

● kā jau šobrīd darbadevēji meklē darbarokas ārpus Latvijas;

● kā darba tirgu ietekmē paaudžu maiņa un kādi izaicinājumi ar to ir saistīti.
Aija Krūtaine
"Delfi Bizness" galvenā redaktore
"Vēl pirms sākām strādāt pie šī pētījuma, uzrunājām vairākus uzņēmumus, lai noskaidrotu, ar kādām problēmām tie saskaras, piesaistot darbiniekus. Tieši viņu atbildes kalpoja par pamatu analizējamo tēmu izvēlei, jo lielākajai daļai izaicinājumi ir līdzīgi. Arī nākotnē "Delfi Bizness" plāno vairāk rakstīt par darba tirgus jautājumiem, īpaši pievēršoties un izceļot to, kā uzņēmumi jau šobrīd risina problēmas, ar kurām saskaras darbinieku piesaistē."
Projektu "Darbaspēks" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.