'Delfi' aicina skolēnus pieteikties bezmaksas žurnālistikas skolai
"Delfi" turpina īstenot savu vīziju par ieinteresētu sabiedrību un jau trešo gadu pēc kārtas ar Baltijas Mediju izcilības centra un organizācijas "Internews" atbalstu organizē #Storygram – bezmaksas žurnālistikas skolu vidusskolēniem.
Lai pieteiktos #Storygram skolai, līdz 4. februārim skolēnam uz adresi storygram@delfi.lv jānosūta motivācijas vēstule, kurā jāatbild uz diviem jautājumiem:

1. Kāpēc es vēlētos strādāt žurnālistikā?

2. Kā pandēmijas laikā strādā mediji Latvijā?

"Delfi" izvēlēsies 18 vislabāk motivētos jauniešus, kurus uzņems #Storygram skolā. Nodarbības četras sestdienas februārī un martā notiks bez maksas "Delfi" birojā Rīgā, Dēļu ielā 4C. Dalībniekiem apmaksās transporta izmaksas un nodrošinās pusdienas.
#Storygram skolas plāns un saturs:
12. februārī
Ievads. Sargsuņi – kāda ir mediju loma sabiedrībā?
Kā mediji tiek finansēti, un kāpēc atklātība ir svarīga?
Kā ir organizēta valsts pārvalde?
Kā tiek sagatavoti un pieņemti likumdošanas akti, kuras iestādes ir par tiem atbildīgas, kādās stadijās likumdošanas aktus var mainīt, kā žurnālistam pamanīt grupas un personas, kas vēlas iespaidot likumdošanas grozījumus?
19. februārī
Kā uzrakstīt labu aprakstu?
Kā sabalansēt korektumu un aizraujošu stāstījumu?
Ilustrācijas. Kā izvēlēties attēlus, ar kādiem attēliem ilustrēt tekstu? Tiesiskie un autortiesību jautājumi, izmēri.
Kā identificēt viltotus un manipulatīvus attēlus?
5. martā
Multimedialitāte 2021. Vizuālā stāstniecība – kā radīt skaistus un aizraujošus stāstus? Ko nozīmē – labs dizains? Kā veidot labu izskatu vietnei, kanālam, speciālā dizaina projektiem?
Kā izvēlēties vispiemērotākos medija formātus (tekstu, attēlus, video, audio)? Kā tos kombinēt? Kādus tehniskos risinājumus izmantot?
Kā strādāt ar dažādām sociālo mediju platformām? Kādi formāti ir vislabāk piemēroti sekotāju uzrunāšanai un piesaistei?
Kā žurnālisti var izmantot sociālos medijus savā darbā?
19. martā
Ētikas dilemmas žurnālistikā.
Interešu konflikti. Privātums pret sabiedrības tiesībām zināt, anonīmi avoti, "off-the-record" intervijas.
Pētnieciskā žurnālistika.
Darbs ar avotiem (kā uzrunāt avotu, kā saņemt informāciju, kuru vēlies, kā intervēt, kā strādāt ar dokumentiem un datubāzēm).
Ja epidemioloģiskā situācija nepieļaus klātienes lekcijas, tās notiks attālināti "Zoom" platformā, iepriekš dalībniekiem laikus izziņojot nodarbību grafiku.
Darba tirgū pēc profesionāliem žurnālistiem ir augsts pieprasījums, bet mazajā Latvijā tie no zila gaisa tāpat vien nerodas. Tāpēc arī pašiem medijiem ir svarīgi atbalstīt jaunās žurnālistu paaudzes izglītošanos un interesi par arodu. Ja "Delfi" jau skolas vecuma jauniešiem var parādīt, cik spēcinošs un noderīgs ir šis darbs, tad tas ir brīnišķīgi, un esmu lepns būt daļa no tā. Jauno žurnālistu skolas laikā būšu kopā ar jauniešiem praktisko darbu izstrādē, tad nu ar nepacietību gaidu, kad varēšu dzirdēt topošo žurnālistu un redaktoru idejas.
Filips Lastovskis, "Delfi Plus" vecākais redaktors
Pirmā #Storygram skola tika aizvadīta 2020. gadā, un tajā piedalījās 12 skolēni no dažādām Latvijas skolām, kuri "Delfi" profesionāļu vadībā apguva žurnālistikas iemaņas un kursa noslēgumā kopīgi radīja projektu "Jaunā klimata balss". Savukārt otrajā sezonā 12 citi skolēni pēc iemaņu apgūšanas radīja šo rakstu sēriju.
#Storygram jauno žurnālistu skola: 'TikTok' un dezinformācija. Kam jāpievērš uzmanība?
Raksta autori: Ketija Jurčenko, Krišs Krišjānis Millers, Iveta Asne, Emīlija Anspoka
Lasīt rakstu
#Storygram jauno žurnālistu skola: padomi, kas palīdz atpazīt dezinformāciju 'TikTok'
Raksta autori: Ketija Jurčenko, Krišs Krišjānis Millers, Iveta Asne, Emīlija Anspoka
Lasīt rakstu
#Storygram jauno žurnālistu skola: skolēni eksāmenu laikā bažīgi
Raksta autori: Luize Načisčione, Kitija Maslova, Paula Sonita Deruma, Artis Dambrāns
Lasīt rakstu
#Storygram absolventi
Mēs ticam ikvienam, kurš interesējas, meklē, nestāv uz vietas, un esam ļoti gandarīti par iespēju organizēt #Storygram jauno žurnālistu skolu!