'DELFI plus' svin gada jubileju
Tieši pirms gada – 14. maijā – portāls DELFI startēja ar vēl nebijušu projektu Latvijā, piedāvājot saviem lasītājiem abonēt kvalitatīvu, žurnālistu veidotu saturu lielākajā digitālajā medijā. Tā sākās "DELFI plus" veiksmes stāsts, jo lasītāji šo iniciatīvu novērtējuši atzinīgi. Gads bijis dinamisks, grūts, ļoti interesants, un tā laikā esam izgājuši cauri veselam attīstības ciklam. Tagad, atskatoties uz padarīto, varam lepoties gan ar teju diviem tūkstošiem publikāciju, gan pilnīgi jaunu biznesa modeli, gan inovatīviem tehnoloģiskiem risinājumiem un lielisku komandu.
"Ja runājam godīgi, es nenieka nespēju prognozēt – vai būs abonentu interese, vai ne. Mēs lēcām nezināmajā," atceras DELFI galvenais redaktors Ingus Bērziņš. "Bet redzēt, ka ik dienu desmitiem jaunu un jaunu cilvēku mums uzticas, bija līdz asarām aizkustinoši. Tas nozīmēja, ka nav gan velti darīts viss, ko gadiem bijām rūpīgi izlolojuši, – investēts labākajos Latvijas žurnālistos, viņu kvalifikācijas celšanā. Jo cilvēki ar saviem makiem balso par šādu žurnālistiku. Neslēpšu arī, ka "pa kluso" uzzinājām, kāda ir Latvijas zināmāko drukāto ziņu mediju – avīžu un žurnālu – abonēšanas statistika, un redakcijā ik reizi atzīmējām ar mazu triumfa brīdi, kad mūsu abonentu skaits apdzina kādu no tiem. Līkne, kas katru nedēļu rāda jaunu aktīvo abonentu pieaugumu, liecina – arvien lielāka daļa Latvijas sabiedrības apzināsies loģisko nepieciešamību maksāt par digitālo ziņu žurnālistiku. Piemēram, Skandināvijas valstīs vidēji jau katrs piektais iedzīvotājs maksā par ziņu mediju internetā. "Delfi" redakcijā zina vienu knifu, kā šo tendenci nesabojāt, – mēs jums stāstām un stāstīsim visaizraujošākos, noderīgākos un izglītojošākos stāstus."

Ingus Bērziņš
DELFI galvenais redaktors
Kā jau solījām, pirmajā jubilejā atklājam arī savu abonentu skaitu. Ar lielu lepnumu varam pastāstīt, ka gada laikā "DELFI plus" abonējuši 8627 cilvēki.
"DELFI plus" ir milzīgs iekšējs kopdarbs, un tā tapšanā iesaistīti gandrīz visi DELFI darbinieki – žurnālisti, mākslinieki, IT nodaļa, mārketings un citi. Cieša sadarbība ikdienā notiek arī starp latviski un krieviski rakstošajām redakcijām, lai saturs kļūtu pēc iespējas bagātāks un daudzveidīgāks. ""DELFI plus" ir lielisks informatīvo telpu saplūšanas piemērs Latvijā," saka Anatolijs Golubovs, portāla "Rus.Delfi.lv" galvenais redaktors. "Raksti, pie kuriem strādā krieviski rakstošie žurnālisti, tiek tulkoti latviešu valodā, un tie ir ļoti pieprasīti un populāri. Labākie latviešu versijā sagatavotie materiāli savukārt tiek tulkoti krievu valodā. Visi strādā kopā pie lieliem projektiem, un kopumā šī shēma ir ļoti efektīva. Kvalitatīvs produkts atradīs savu auditoriju neatkarīgi no valodas, kurā tas tika izveidots."
"Pētnieciskā žurnālistika, dzīvesstila intervijas, vēstures apraksti, pasaules notikumu un kultūras apskati – tā varētu turpināt vēl un vēl. Kopumā ir diezgan lieliska sajūta, kad kopā ar profesionāliem un zinošiem kolēģiem strādā pie kaut kā Latvijas mediju vidē jauna un neizvērsta, tas arī šo gadu ļāvis aizvadīt īpaši dinamiski, dzinis uz priekšu. Protams, ir bijušas grūtības, bet būtu visai jocīgi, uzsākot ko jaunu, cerēt, ka viss noritēs bez mazākās aizķeršanās. Katru dienu kļūstam labāki, cenšamies piedāvāt arvien daudzveidīgāku saturu, un pieaugošais abonentu skaits ir labākā atbilde, ko esmu par šo projektu saņēmis," vērtē "DELFI plus" redaktors Filips Lastovskis.

Filips Lastovskis
"DELFI plus" redaktors
Kopš februāra ik mēnesi publicēts kāds jauns multimediāls stāsts, un ieplānoti vēl daudzi.
"Ir patīkami redzēt un saprast, ka kvalitatīva žurnālistika un izvērsti raksti netop tikai tāpēc, ka tā prasa rakstīti un nerakstīti žurnālistu likumi, bet gan tāpēc, ka tie nepieciešami sabiedrībai, ko apliecina gatavība par to maksāt. Paldies visiem lasītājiem, kas dod iespēju man un kolēģiem darīt to, kas mums patīk! Gribētos uzslavēt arī kolēģu veikumu. Mēs ne tikai radoši apspriežamies un kaļam plānus, bet ieceres un sapņus realizējam, un es zinu, ka ikviens, kas iesaistījies, to darījis no sirds. Lai viss izdotos, kā izsapņots, piedzīvots ne mazums stresa brīžu un ziedotas neskaitāmas nakts un brīvdienu stundas. Tas ir bijis un joprojām ir tā vērts," ar aizrautību saka Dita Vinovska, "DELFI plus" dzīvesstila tematikas redaktore.

Dita Vinovska
"DELFI plus" dzīvesstila tematikas redaktore
Jāpiebilst, ka "DELFI plus" saturu veido ne tikai ierastie, plašie raksti, bet arī spraigās "DELFI TV ar Jāni Domburu" diskusijas un intervijas, kā arī noderīgas videolekcijas un ekspertu viedokļraksti.

Interesanti, ka par "DELFI plus" jau uzrakstīts arī pirmais bakalaura darbs, sniegtas vairākas intervijas, kā arī esam stāstījuši par šo jauno pieredzi lekcijās gan vietējiem studentiem, gan kolēģiem ārvalstīs.

Mēs nedomājam apstāties pie iesāktā un turpināsim veidot saturu, kas aizrauj, uzrunā, paskaidro un palīdz izprast lietas, kas notiek mums visapkārt. "DELFI plus" mērķi nākotnē ir lieli.

""DELFI plus" produkts ir simbioze starp saturu un tehnoloģiju," saka A/S DELFI valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs. "Diemžēl nebija gatava risinājuma, kuru varētu paņemt un integrēt mūsu portālā. Tāpēc šī gada laikā mums bija daudz jāeksperimentē un jāprogrammē, lai maksājumu apstrāde un sistēmas lietošana būtu ērta katram mūsu lasītājam. Paldies mūsu lasītājiem par pacietību un uzticību mūsu saturam un risinājumam. Taču tas vēl nav viss. Mums priekšā vēl ir daudz citu saturisku un tehnoloģisku uzlabojumu, un šajā gadā fokusēsimies uz to, lai "DELFI plus" saturs būtu interesants un viegli pieejams visai ģimenei."
Vai arī tu vēlies kļūt par "DELFI plus" abonentu, bet vēl šaubies? Izmēģini to 2 nedēļas tikai par 1 centu.
Viedokļa līderu vērtējums
Sarmīte Ēlerte
Valsts prezidenta padomniece kultūrpolitikas jautājumos
"Profesionāla un neatkarīga žurnālistika nav par brīvu. Priecājos par DELFI izvēli iedibināt "DELFI plus". Padarot sevi atkarīgāku no lasītājiem, medijs sevi padara neatkarīgāku, savukārt lielāks ieguldījums žurnālistos un augstākas profesionālās prasības vairo kopējo Latvijas mediju kvalitāti."
Mihails Hazans
Latvijas Universitātes profesors, migrācijas jautājumu eksperts
Apsveicu DELFI ar "DELFI plus" atklāšanas gadadienu!
Daudzus gadus es aktīvi sadarbojos ar DELFI gan kā lasītājs, gan dažreiz arī kā autors. DELFI vairākkārt ir snieguši nenovērtējamu palīdzību ar migrāciju saistītu pētījumu organizēšanā. Kādu laiku esmu "DELFI plus" abonents. Ekskluzīvie materiāli ir patiešām vērtīgi, un iespēja lasīt DELFI bez reklāmām ietaupa laiku un nervu šūnas. Man principā ir pozitīva attieksme pret elektronisko plašsaziņas līdzekļu satura abonēšanu, šis modelis ļauj mums attīstīt augstas kvalitātes žurnālistiku pat tik mazā tirgū kā Latvija. Pašlaik uzskatu, ka man pilnīgi pietiek ar "DELFI plus" abonementu apvienojumā ar vairākiem citiem lielajiem bezmaksas plašsaziņas līdzekļiem.
Anda Rožukalne
Rīgas Stradiņa universitātes profesore, mediju eksperte
"Kas man nāk prātā, domājot par "DELFI plus" pirmo gadu? (pārsvarā par žurnālistiku)
  • Iespējas aktuālajā laikā atrast, pierādīt un attīstīt žurnālistikas jēgu kopumā un milzum daudzās detaļās tieši Latvijā.
  • Izaicinājums apliecināt žurnālistu zināmās un jaunās profesionālās lomas digitālās vides brīnišķīgajā jūklī.
  • Radošums (arī tehnoloģiju laukā), aizrautība un paliekoši sasniegumi, ko nesa it kā izlaušanās no profesionālās rutīnas, jo šajā gadā vairākiem lieliskiem DELFI kolēģiem izdevies piedzīvot izcilu pašizaugsmi jaunās tēmās, formātos un profesionalitātē.
  • Paradokss, ka jāmaina fokuss un jāizceļ tas (žurnālistikas profesionālās vērtības), kas iepriekš nivelēts un ignorēts vai aizvietots un kompromitēts, jo nu jāpārdod saturs, kurā šīs vērtības ir no jauna veidotas un apliecinātas.
  • Neatlaidīgums, jo jāpierāda, ka nepatīkams, neērts, tracinošs, apšaubīts, neizprotams un visādi citādi reti cienīts darbs ir pa īstam vērtīgs.
  • Risks, nenoteiktību un neatbildētus jautājumus padarot par stratēģiju.
  • Kompromisi starp cerībām un transakcijām, apgrozījumu un maksājošajām auditorijām."
Apsveicu par drosmi katru dienu turēt prātā žurnālistikas profesionālos kritērijus! Novēlu izturību un veiksmi, radot "jauno digitālo žurnālistiku", par kuru visi sapņo lokāli un globāli."