DELFI stipendijas ieguvējas: Visa pamatā ir cilvēcība un aktīva darbošanās
Rūpējoties par ieinteresētu sabiedrību, mediju nozares attīstību un jauno talantu atbalstu, jau trešo reizi DELFI ziedoja Latvijas Universitātes (LU) fondam 10 tūkstošus eiro, kas nu sadalīti starp divām izcilniecēm – LU Sociālo zinātņu fakultātes studentēm Lāsmu Ločmeli un Annu Luīzi Ruskuli, kuras abas līdztekus citiem LU fonda stipendiātiem saņems arī bezmaksas pieeju "DELFI plus" saturam līdz pat mācību gada beigām.
DELFI stipendijai varēja pieteikties visu akreditēto Latvijas augstskolu komunikācijas zinātņu programmas pamatstudiju studenti, sākot no 2. kursa, kuri izvēlējušies studijas žurnālistikas vai multimediju producēšanas apakšprogrammā, kuri ir aktīvi un atbildīgi gan studijās, gan ārpus tām un kuru vidējā svērtā atzīme ir augstāka par 7,5 ballēm.

Pretendentu pieteikumus vērtēja ekspertu žūrija: DELFI mediju grupas galvenais redaktors Ingus Bērziņš, "DELFI plus" redaktors Filips Lastovskis, LU Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) dekāns profesors Jānis Ikstens, "DELFI plus" žurnāliste un "SSE Riga" Mediju studiju centra eksperte Vita Dreijere, aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis un LU fonda izpilddirektore Laila Kundziņa.

Kā stāsta Ingus Bērziņš, šogad DELFI stipendijai bija pieteikušās septiņas pretendentes un lielākā daļa no viņām bija ļoti motivētas kļūt par izcilām žurnālistēm, skaidri redzot sevi izvēlētajā profesijā un aptverot plašu profesionālo interešu loku – politiku, biznesu, kultūru, dzīvesstilu un sportu.
"Žūrija ilgi diskutēja par trim spēcīgām kandidātēm, no kurām saskaņā ar stipendiju konkursa noteikumiem bija jāizvēlas divas. Lāsma Ločmele ieguva stipendiju, jo demonstrē savam vecumam neraksturīgi dziļu izpratni par mediju uzdevumu sabiedrībā un iespaidīgu uzņēmību un apņēmību darboties un attīstīt savas idejas. Savukārt Anna Luīze Ruskule stipendiju ieguva, jo ļoti skaidri redz savu lomu nākotnē reģionālo mediju attīstībā un žurnālistiskās kvalitātes uzlabošanā, kā arī teicami demonstrēja savam vecumam neraksturīgu padziļinātu interesi par politiskajiem procesiem Latvijā," atklāj Bērziņš.
Anna Luīze Ruskule – cilvēcība ir visa pamatā
Foto: Anna Luīze Ruskule. Privātais arhīvs
Anna Luīze Ruskule ir dzimusi Rīgā, taču augusi Latgalē – Daugavpilī. "Jā" vārdu žurnālistikai rosīgā jauniete sacījusi 11. klasē, kad rakstījusi zinātniskās pētniecības darbu par 13. Saeimas priekšvēlēšanu aģitāciju sociālajos tīklos un aktīvi piedalījusies sarunu festivāla "Lampa" tapšanā, organizējot diskusiju ar politiķiem, žurnālistiem un aktīviem jauniešiem par paaudžu viedokļu dažādību. "Tad es sapratu, ka vēlos sniegt sabiedrībai kvalitatīvu, analītisku, taču interesantu saturu, kas veicinās cilvēku vēlmi būt pilsoniski un politiski aktīviem," atklāj Anna Luīze.

Paralēli studijām LU SZF viņa ir arīdzan ārštata žurnāliste Latgales reģionālajā medijā, iesaistās studentu žurnāla "Avantūra" tapšanā, kā arī darbojas studējošo pašpārvaldē un iesaistās dažādos projektos un aktivitātēs, kas paplašina redzesloku. Un arī brīvais laiks tiek pavadīts tā, lai vairotu un dažādotu savas zināšanas gan žurnālistikā, gan sabiedriskajās un politiskajās aktualitātēs, piemēram, skrienot krosu un klausoties podkāstus. Starp tiem – arī DELFI podkāsts "Saturs nav semočkas".
"DELFI stipendija ir pierādījums, ka esmu pareizajā vietā un laikā. Žurnālistika ir mans lauciņš. Tas noteikti ir atbalsts, kas ļaus par prioritāti izvirzīt attīstību akadēmiskajā un praktiskajā žurnālistikā – pētot, analizējot, lasot, klausoties un radot savu saturu."
Vaicāta, kā plāno tērēt iegūto stipendiju, Anna Luīze saka, ka grasās ieguldīt sevis pilnveidošanā, piemēram, piedaloties kādās mediju darbnīcās. "Man patīk lasīt "dzīvu" grāmatu jeb taustāmu, tāpēc es to noteikti varētu ieguldīt lasāmvielā par un ap pētniecisko/politisko žurnālistiku, kā arī žurnālistikas juridisko aspektu – autortiesībām, goda un cieņas aizskaršanu. Stipendija man ļaus ieelpot un neskriet, taču kārtīgi iedziļināties mediju nozarē," pauž jauniete.

Kur viņa saredz sevi pēc studijām? "Tā varētu būt pētnieciskā vai politiskā žurnālistika kādā no vadošajiem medijiem Latvijā. Jāseko līdzi, kā mainīsies mediju loma sabiedrības dzīvē, taču esmu pārliecināta, ka kvalitatīvai žurnālistikai vienmēr un visur būs augsta vērtība. Es gribētu radīt šo kvalitāti un mainīt sabiedrisko domu ceļā uz atvērtāku un izglītotāku sabiedrību. Arī kultūra mani uzrunā, taču tas ir sajūtu un baudas līmenī," atklāj Anna Luīze.

Lai neapjuktu un nepakluptu dzīves un profesionālajos ceļos, jauniete pieturas pie pārliecības, ka cilvēcība ir visa pamatā: "Galvenais ir cīnīties ar visiem "nē", "varbūt", "negribu" vai "kāds cits jau labāk pateiks/zinās" un izrādīt cieņu citiem cilvēkiem."
Lāsma Ločmele – stipendija kalpo kā degviela ideju busiņam
Foto: Lāsma Ločmele. Privātais arhīvs.
Lāsma Ločmele nāk no Lielvārdes, un jau no agras bērnības viņai allaž bijusi vēlme visur būt klāt, visu redzēt un visur piedalīties, kas arvien nav mitējusies. Pie žurnālistikas kā savas nākotnes profesijas viņa nonākusi aptuveni 12 gadu vecumā, kad pirmoreiz, žonglējot starp daudzajām interesēm un nodarbēm, uzdevusi sev jautājumu: "Kāpēc es daru to, ko es daru?" Tādā veidā, summējot skatuves runas un domrakstu konkursus, pasākumu organizēšanu un sabiedriski aktīvu darbošanos, Lāsma nonākusi pie atskārsmes, ka vēlas būt žurnāliste, un visu savu turpmāko darbību veltījusi šim mērķim. Savukārt to, ka vēlas būt tieši televīzijas žurnāliste, sapratusi 8. klasē, kad piedalījusies raidījumā "Gudrs, vēl gudrāks".

Līdztekus studijām LU SZF Lāsma darbojas kā ārštata žurnāliste izdevniecībā "Dienas Mediji", savukārt pērnvasar "Junior Achievement Latvia" līderu programmas ietvaros īstenojusi savu projektu – "YouTube" formāta raidījumu "Karjerai pa pēdām" –, kura laikā atskārtusi, ka vēlas arī rakstīt scenārijus un producēt. "Pēdējos gados manī ir iededzies arī sociālo tīklu guru, jo reizēm sadarbojos ar dažādām organizācijām un uzņēmumiem, kuriem veidoju saturu," atklāj daudzpusīgā jauniete, kura apgūst arī hiphopa dejas, bez kurām nu vairs nevarot iedomāties savu ikdienu.
DELFI stipendijas iegūšana Lāsmai nozīmē saņemt arīdzan iedvesmu un pārliecību, ka atrodas uz īstā ceļa un visu dara pareizi. "Man vienmēr ir šķitis, ka manas dzīves misija ir iedvesmot citus, un, mācoties un strādājot attālinātajā režīmā, mana dzirksts un entuziasms nedaudz noplaka. DELFI stipendija ir kā degviela manam ideju busiņam, lai es varētu doties atkal tālāk ar jaunu enerģiju un sparu," atklāj Lāsma.
Vaicāta, kā izmantos stipendiju, jauniete atsaka, ka to novirzīs savam treniņam un profesionālajai izaugsmei, kā arī sava oriģinālsatura radīšanai, piemēram, sižeta filmēšanai. Ideju viņai netrūkst, un DELFI stipendija būs krietns atbalsts šo ideju realizēšanā.

Pēc studiju beigšanas Lāsma sevi redz pašas izveidotā medijā – gan kā galveno redaktori, gan arī žurnālisti, kas veido multimediālu saturu. Tādā veidā viņa varētu apvienot gan savu mīlestību pret žurnālistiku, gan interesi par uzņēmējdarbību. "Šobrīd man liekas, ka mana sapņu darbavieta neeksistē un ka to varu radīt vienīgi es pati. Tas varbūt skan diezgan ambiciozi, bet es tiešām ticu, ka tas ir iespējams," rezumē Lāsma.
Līdz šim DELFI stipendiju saņēmušas četras LU fonda stipendiātes, un trīs no viņām savu žurnālistikas karjeru ir turpinājušas, strādājot DELFI, – Laura Selīna Puķe, Laine Fedotova un Lita Lūse –, kā arī jāpiebilst, ka Fedotova tika nominēta Latvijas Žurnālistu asociācijas izcilības balvai "Gada jaunais žurnālists".