Kā un kur ārkārtas situācijā strādā DELFI redakcija
Koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" izplatība sasniegusi globālas pandēmijas apmērus, un daudzviet pasaulē, tostarp arī Latvijā, ieviesti stingri drošības pasākumi, kas paredz arī strādāšanu attālinātā režīmā. Portāls DELFI saviem darbiniekiem iespēju strādāt no jebkuras vietas pasaulē ir nodrošinājis vienmēr, un nu to izmanto teju visi darbinieki. Piedāvājam ieskatu, kā ārkārtas situācijā darbojas lielākais ziņu portāls Latvijā, apvienojot darba pienākumus ar bērnu pieskatīšanu un ne tikai.
Kopš 12. marta galvenais ziņu redakcijas darbs ārkārtas situācijā ir teksta tiešraide, kas ir aktīva no deviņiem rītā līdz pat pusnaktij. Tā kā sporta nodaļas redaktori un žurnālisti šo rīku savā ikdienas darbā izmanto krietni vien biežāk nekā citi redakcijas darbinieki, viņi tās veidošanā piedalās katru dienu.

Kopumā teksta tiešraidē ir nodarbināti 10 žurnālisti un redaktori – nacionālo uz biznesa ziņu redaktori Jānis Bagātais, Danute Tomsone, Dace Skreija un Filips Lastovskis, sporta žurnālisti un redaktori Uldis Strautmanis, Jānis Bendziks un Reinis Lācis, ārzemju ziņu žurnālisti Ansis Īvāns un Andris Kārkluvalks un žurnālists Viesturs Radovics.
Ikdienā Viestura lauciņš portālā ir vēsture, tāpēc daudz nākas apmeklēt gan arhīvus, gan bibliotēkas, par kuru slēgšanu šobrīd viņš pārdzīvo visvairāk, jo ne visi vajadzīgie materiāli ir pieejami attālināti. Viņš cer, ka bibliotēka pēc iespējas ātrāk vienosies ar autortiesību pārraudzītājiem, lai Gaismas pils digitalizētajās sistēmās būtu brīvi lasāmi laikraksti un grāmatas, kas šobrīd ārpus bibliotēkas telpām ir liegts. Tomēr arī šie apstākļi nerada piespiedu dīkstāvi, un darbs pie maz zināmu Latvijas vēstures notikumu pētīšanas un aprakstīšanas ražīgi turpinās arī no mājām, ik pa laikam istabu pametot, lai paskatītos, vai meita Lūcija nav sākusi apgleznot sienas.
Tiesa, teksta tiešraide nespētu noritēt pilnvērtīgi bez DELFI sociālo tīklu profilu satura redaktora Jāņa Sildnika, kurš savus darba pienākumus attālinātā režīmā nevar veikt – viņš ir klātesošs visās valdības preses konferencēs, lai DELFI lasītāji tiešsaistē pirmie varētu uzzināt aktuālo informāciju saistībā ar koronavīrusa izplatību Latvijā un pasaulē.
Tāpat strādāšana no mājām nav iespējama raidījuma "DELFI TV ar Jāni Domburu" filmēšanas komandai. "Darbojoties ārkārtas situācijā, svētdien, 15. martā, pulksten 14.00 tika paziņots, ka satiksmes ministrs Tālis Linkaits uz interviju var tikt tikai pulksten 15.00, un mums ļoti operatīvi nācās katram no savām mājām nokļūt redakcijā, lai nodrošinātu tiešraidi. Tas bija diezgan liels skrējiens. Un tajā pašā dienā pulksten 18.00 mēs uztaisījām vēl vienu tiešraidi," atklāj raidījuma ētera režisors Miks Siliņš.

DELFI galvenais redaktors Ingus Bērziņš kopš 14. marta rīta strādā no sava lauku īpašuma Kurzemes vidienē. Tur viņš pārcēlies kopā ar ģimeni un cenšas līdz minimumam izslēgt visus kontaktus ar pasauli – vienīgais, ko pats sev atļāvis, – cik vien iespējams reti aizbraukt līdz novada centram iepirkt pārtiku. Bērziņš ir priecīgs, ka iespējams ietaupīt uz tā laika rēķina, ko iepriekš veltīja braukšanai uz un no redakcijas biroja. Tagad izkāp no gultas, uztaisi kafiju, aizej uz mājas otru spārnu un – esi improvizētā darba kabinetā, kas izskatās, lūk, šādi!
Saziņa ar kolēģiem pamatā notiek "Slack" programmā, "WhatsApp", e-pastā, kā arī sazvanoties. Stundām no vietas ik dienu jārisina simtiem jautājumu par DELFI saturu – gan par vīrusu, gan par citiem tematiem –, kā arī par "DELFI plus" attīstību.

Kā atklāj "DELFI plus" vadītāja Andra Briekmane, šajās dienās jāstrādā nudien īpaši saspringtā režīmā, lai sagatavotu gan interesantus stāstus tiem, kam ir vēlēšanās iedziļināties un izprast dažādus procesus biznesā un politikā, gan tiem, kas vēlas kādu izklaides devu vai praktisku padomu, kā arī aktīvi jāstrādā pie tā, lai godīgi un bez panikas izskaidrotu jautājumus par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

DELFI žurnāliste Sanita Upleja Ministru kabinetā, lai ziņotu lasītājiem būtiskāko informāciju uzreiz pēc tās izziņošanas
"Lai informētu it visus, kas gatavi iedziļināties šajā jautājumā, pieņēmām operatīvu lēmumu, ka visi "DELFI plus" raksti par "Covid-19" pandēmiju un ar to saistītām lietām būs pieejami bez maksas. Tas prasīja tehniskas izmaiņas, ko tiešām ātri – sadarbībā ar mūsu profesionālajiem IT kolēģiem – varējām veikt. Protams, ārkārtējā situācija ir ieviesusi arī krietnas izmaiņas mūsu, žurnālistu un redaktoru, darba ritmā – ziņas, intervijas un stāsti top žurnālistu daudzstāvu māju virtuvēs un uz dīvāniem visā Latvijā, aši ieturot maltīti turpat pie datora, tāpēc lasītāju atsauksmes un uzmundrinājumi tiešām uzlabo omu, bet skats aiz loga, kur kaimiņi grābj pērnās lapas, bērzu sulas glāze blakus un uz palodzes izplaucis milzu amarillis vieš cerību, ka tūlīt taču būs pavisam gruntīgs pavasaris," cerību pilna ir Andra.

Arīdzan "DELFI plus" redaktors Filips Lastovskis ar ļoti retiem izņēmumiem, kad citādi patiešām nevar, strādā attālināti. Viņš atzīst, ka visu laiku atrasties mājās nav pierasta lieta, taču darbam tas netraucē, jo redakcijā stratēģiski un gudri sadala pienākumus. "Šobrīd informācijas apjoms ir milzīgs un svarīgāk par atrašanās vietu ir vēsa prāta saglabāšana, prasme atsijāt būtisko no nebūtiskā. Neatceros, kad pēdējo reizi būtu tik liels neoficiālās informācijas pieplūdums kā šobrīd. Tad nu to mierīgi izskatām, pārbaudām, strādājam ar avotiem un cenšamies operatīvi, atbildīgi un kvalitatīvi informēt cilvēkus par notiekošo. Izmaiņas manā darba ikdienā gan visai būtiski jūt abi kaķi, kas ir manāmi apjukuši, ko dienas laikā šeit daru."
Pārējie portāla DELFI darbinieki – gan žurnālisti un redaktori, gan IT nodaļa un dizaineri, gan reklāmas un mārketinga cilvēki, gan administrācija – darba pienākumus pilda no improvizētiem birojiem savā dzīvesvietā vai lauku mājās, rakstu tapšanai nepieciešamās intervijas veicot telefoniski. Un visi kā viens atzīst – tas ir izaicinājums, jo neviens nav atcēlis bērnu audzināšanu un izglītošanu, un arī mājdzīvnieki ir neizpratnē par šādu 24/7 kopā būšanu. Piedāvājam ielūkoties, kas un kā notiek paralēli jaunākajām ziņām!