Mainās 'Delfi' redakcijas vadība
Mainās 'Delfi' redakcijas vadība
Šoruden izmaiņas piedzīvo Latvijā vadošā ziņu medija "Delfi" redakcijas vadība – ilggadējais "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš pieņēmis lēmumu darbu AS "Delfi" atstāt un jau 24. oktobrī viņa vietā stāsies redaktors Filips Lastovskis.
"Žurnālistikai esmu veltījis 28 gadus. No tiem vairāk nekā divas desmitgades – "Delfi". Bez kautrēšanās apzinos – liels ir mans personiskais ieguldījums tajā, ka "Delfi" attīstību var vērtēt kā brīnišķīgu mediju biznesa veiksmes stāstu. Vairākus gadus gatavojos tam, ka jāliek punkts darbībai žurnālistikā. Tagad vismaz gadu vēlos veltīt ģimenei, ceļošanai un smadzeņu darbības atpūtināšanai," savu lēmumu pamato Bērziņš, kurš portālā "Delfi" darbu uzsāka 2001. gadā.
Šajā laikā "Delfi" komanda no dažiem cilvēkiem ir izaugusi par kolektīvu ar vairāk nekā 140 darbiniekiem, izveidoti tematiski interneta žurnāli un abonentmaksas satura pakalpojums "Delfi Plus", apgūti un ieviesti daudzveidīgi satura formāti, pirmajiem Latvijas digitālo mediju vidū sperot drošus soļus vizuālajā stāstniecībā, saņemtas 28 Latvijas Žurnālistu asociācijas izcilības balvas nominācijas un astoņas balvas, starp kurām arī balva nominācijā "Galvenais redaktors 2019" Ingum Bērziņam.

"Vēlu "Delfi" sasniegt visu, par ko tik daudz esam domājuši: ļoti, ļoti daudz abonentu, ietekmi un slavu – pozitīvas atsauksmes no mediju kritiķu, nozares pārstāvju, viedokļu līderu un plašas sabiedrības puses (aptaujās par uzticēšanos mediju zīmoliem un citos veidos), vēl daudz Žurnālistu asociācijas izcilības balvu, sajūtu, ka nav labāka kolektīva Latvijā, kur strādāt, iespaidīgus dažādu produktu attīstības veiksmes stāstus," no ilggadējās darbavietas un komandas atvadās Bērziņš.
"Ar Ingu Bērziņu kopā nostrādāju gandrīz deviņus gadus. Visus šos gadus es redzēju, kā "Delfi" redakcija stiprināja savu redakcionālo spēku gan kvantitatīvi, gan arī kvalitatīvi. Man ir liels prieks par to, kādu ceļu mēs kopā nostaigājām šajos gados. Tik daudz jaunu produktu parādījās, tik daudzās lietās tieši Ingus un "Delfi" redakcija bija pionieri. To novērtēja mūsu lasītāji un arī abonenti. Pateicoties Ingum, portāls, kas kādreiz pamatā pārpublicēja ziņu aģentūru saturu, kļuva par vadošo ziņu mediju ar vienu no lielākajām redakcijām Latvijā. Ceļam, ko "Delfi" veica pēdējos 20 gados, dažiem ārzemju medijiem bija nepieciešami kādi 50 gadi. No vienas puses, man ir žēl, jo ar Ingus aiziešanu beigsies vesels laikmets "Delfi" vēsturē, bet, tieši pateicoties Ingum, Latvijas žurnālistikā parādījās jauni vārdi. Tāpēc šodien man arī ir liels prieks par to, ka Filips Lastovskis, kurš kopā ar Ingu nostrādāja vairāk nekā deviņus gadus, drīz ieņems "Delfi" galvenā redaktora amatu. Ar Filipa atgriešanos "Delfi" komandā es redzu gan Ingus Bērziņa dažu labu tradīciju saglabāšanu, gan redakcijas turpmāko evolūciju. Es esmu pārliecināts, ka kopā ar Filipu mums priekšā vēl ir daudz jaunu formātu, jaunu ideju, jaunu produktu un, pats galvenais, daudz kvalitatīva satura mūsu lasītājiem," izmaiņas komentē AS "Delfi" valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs.
Filips Lastovskis darbu portālā "Delfi" sāka 2013. gada sākumā un ar savu profesionalitāti iemantojis cieņu un novērtējumu gan kolēģu vidū, gan nozarē. 2021. gadā viņš bija "Delfi" galvenā redaktora pienākumu izpildītājs, bet pēc tam – "Delfi Plus" galvenais redaktors. Kopš 2022. gada marta viņš vadījis Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļu.
""Delfi" zīmols cieši saistās ar neatkarīgu žurnālistiku, kvalitatīvu un daudzveidīgu saturu un nemitīgu tehnoloģisko attīstību. Oktobra sākumā aizvadītās vēlēšanu nakts video pārraide un operatīvi nodrošinātais ziņu klāsts, kas ietvēra žanru un formātu dažādību, to lieliski atgādina. Augsti novērtēju uzņēmuma vadības sniegto uzticību, aicinot mani galvenā redaktora amatā. Tāpat saku paldies gan maniem līdzšinējiem kolēģiem Latvijas Radio par kopīgo darbu sabiedriskajā medijā, gan Ingum Bērziņam par milzīgo ieguldījumu portāla izaugsmē, – tāds medija evolūcijas ceļš šķiet iespējams tikai Latvijā, un Ingus tam bijis galvenais virzītājspēks," tā Filips Lastovskis.
Lastovskis norāda, ka jaunajā amatā kā prioritārus virzienus redz darbu ar uzticēšanos medijam un kvalitatīva satura spēcināšanu.

""Delfi" var lepoties ar vieniem no augstākajiem uzticēšanās rādītājiem Latvijas mediju vidū, tomēr visai nozarei, tostarp portālam, šim iedzīvotāju uzticēšanās līmenim vajadzētu būt krietni labākam. Ir svarīgi šo izaicinājumu nenovērtēt par zemu. Tāpēc sabiedrībai jāskaidro medija darbības principi un redakcionālās izvēles – pat ja reizēm šķiet, ka viss ir pateikts. Ir jāstāsta par portāla vēsturi un vērtībām, nākotnes mērķiem. "Delfi" redakcijai satura kvalitāte ir ārkārtīgi svarīga, tomēr kvalitāte nav vienkārši konstatēts stāvoklis, tā ir darbība, kas nemitīgi jāatbalsta un jāattīsta. Ar šādu apziņu arī pievienojos komandai," skaidro Lastovskis, piebilzdams, ka svarīga būs arī saruna ar auditoriju par digitālās abonēšanas nozīmi: "Mums lasītājam, klausītājam un skatītājam ir jāturpina skaidrot, ka tas ir tas ceļš, kā mēs varam piedāvāt vēl dziļāku, aizraujošāku un vērtīgāku saturu, kas palīdz orientēties ikdienas informācijas pārbagātībā."

AS "Delfi" ir vadošais ziņu medijs Latvijā, kuram ik mēnesi ir vairāk nekā 800 tūkstoši lietotāju, kurš nodrošina ziņas un zināšanas jau kopš 1999. gada 26. novembra. 2019. gadā "Delfi" atgriezās pie mediju nozares pamatprincipiem, piedāvājot daudzveidīgu oriģinālsaturu par ikmēneša abonēšanas maksu. Šobrīd pieejami trīs maksas satura produkti – "Delfi Plus", MVP un "Delfi Bizness", aptverot plašu tēmu loku dažādos formātos.

Kopš 2007. gada AS "Delfi" pieder Baltijas valstīs vadošajai mediju grupai – AS "Ekspress Grupp". "Ekspress Grupp" darbojas kopš 1989. gada un nodarbina 1700 strādājošo. Tai pieder vadošie interneta mediju portāli Baltijas valstīs. Tallinas biržā kotētā "Ekspress Grupp" izdod populārākos dienas un nedēļas laikrakstus, kā arī lielāko daļu populārāko žurnālu Igaunijā.