.
'Rus.Delfi.lv' svin divdesmitgadi: kā mēs aizvadījām šos gadus un kas būs tālāk
Šodien mēs svinam jubileju – 2020. gada 17. martā portāla DELFI krievu valodas versijai aprit 20 gadu. Parunāsim par to, kā mēs esam nodzīvojuši šos gadus, kas notiek šobrīd un kas būs tālāk.
2000. gada martā neviens nespēja iztēloties, ka pēc pieciem gadiem par "Rus.Delfi.lv" zinās visi Latvijas iedzīvotāji, pēc 10 – portāls ierindosies starp lielākajiem ES krievvalodīgajiem medijiem, bet pēc 15 – kļūs par lielāko krievvalodīgo mediju Baltijā. Gan latviešu, gan krievu versija aizsākās kā eksperiments, teju kā mediju "start up". Un šie 20 gadi tieši tā arī pagājuši – eksperimentos un mēģinājumos izprast lasītāju, kļūdās un refleksijās, analīzē un plānošanā, jaunu tēmu un ideju meklējumos.
Jūs jau zināt, pie kā tas nonāca. "Rus.Delfi.lv" nu ir lielākais krievu valodā vēstošais ziņu portāls Baltijā ar 300 tūkstošiem lasītāju, savukārt DELFI kopumā – vadošais medijs Latvijā.
"Pirms 20 gadiem DELFI dibinātājiem bija sapnis – radīt populārāko interneta mediju. Tas nebūtu iespējams, ja fokusētos tikai uz vienu, lai arī lielāko Latvijas sabiedrības daļu," saka AS DELFI valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs. "Portāla krievu valodas versija parādījās četrus mēnešus pēc tam, kad darbu sāka latviešu portāls, un visus šos gadus DELFI bijis un palicis vadošais interneta medijs gan latviešiem, gan krievvalodīgajiem. Mēs esam bijuši daudzu notikumu liecinieki, taču pilnīgi nemainīgi – DELFI krievu valodas versija vienmēr bijusi neatkarīga savos spriedumos par notiekošo gan Latvijā, gan arī aiz tās robežām."

20 gadu laikā gan latviešu masu mediji, gan internets, gan arī pasaule ir izmainījusies līdz nepazīšanai. Parādījušās jaunas tehnoloģijas un formāti, datorus nomainījuši viedtālruņi, internets tagad ir visur un vienmēr (un nevis tikai darbā, kā tas bija 2000. gadā). Izaugusi vesela paaudze, kurai tūlītēja pieeja informācijai ir paradums un teju fizioloģiska nepieciešamība.

"DELFI ir ļoti svarīgi ne tikai būt šo pārmaiņu vidū, ne tikai vienkārši sekot līdzi notiekošajam. Mēs tiecamies darboties proaktīvi – vai tā būtu tēmu izstrāde, tehniskas inovācijas, statistikas analīze, vai arī jauni formāti un dizaina risinājumi," uzsver "Rus.Delfi.lv" galvenais redaktors Anatolijs Golubovs. Piemēram, pirmā teksta tiešraide Latvijā notika 2002. gadā portālā "Rus.Delfi.lv", pirmais pilsoniskās žurnālistikas kanāls "Reportieris" tika radīts 2010. gadā, mobilā aplikācija – 2010. gadā, multimediālie projekti – 2014. gadā, maksas satura projekts "Delfi plus" – 2019. gadā.

Diemžēl 2020. gada pavasaris krievu valodas medijiem Latvijā nav pats optimistiskākais laiks. "Mēs redzam, ka vietējā krievu prese, TV un radio piedzīvo ne tos labākos laikus," turpina Konstantīns Kuzikovs. "Šajā situācijā tieši interneta mediji kļuvuši par galveno informācijas avotu krievvalodīgajai Latvijas sabiedrības daļai. Mēs esam pateicīgi visiem mūsu lasītājiem par uzticību, kādu viņi mums ir izrādījuši visu šo gadu laikā."
"Mēs esam pārliecināti, ka bez žurnālistikas, bez iespējas izteikties un tikt sadzirdētiem, bez varas ietekmēšanas instrumenta Latvijas sabiedrība, gluži tāpat kā jebkura cita, nevar attīstīties. "Rus.Delfi.lv" turpinās attīstīt tēmu un formātu spektru, ieguldīt tehnoloģijās un izkopt prasmes, attīstīt sadarbību ar autoriem un partneriem – būtībā darīt visu, lai jūs nepaliktu bez ziņām no Latvijas un par Latviju," uzsver Anatolijs Golubovs.
"Rus.Delfi.lv" pateicas visiem lasītājiem, bijušajiem un pašreizējiem kolēģiem, autoriem, partneriem – par palīdzību un atbalstu; kritiķiem un konkurentiem – par motivāciju un dzinuli kļūt labākiem. Paldies!