'Spried ar Delfi' svin pirmo apaļo jubileju un piedāvā jums spriest par paveikto un plānoto
'Spried ar Delfi' svin pirmo apaļo jubileju un piedāvā jums spriest par paveikto un plānoto
Šodien aprit gads, kopš savu pirmizrādi piedzīvoja raidījums "Spried ar Delfi". Aizvadītā gada laikā tas ir iekarojis vietu kvalitatīvās videožurnālistikas laukā, un arī turpmāk visiem "Delfi" apmeklētājiem katru nedēļu būs iespēja noskatīties vairākus jaunus raidījuma izlaidumus. Tikmēr, turpinot "Delfi TV" attīstību, paplašinām un turpināsim paplašināt dažādo raidījumu klāstu, kurus regulāri piedāvājam saviem skatītājiem.
"Aizvadītais "Spried ar Delfi" gads gan man, gan skatītājiem bija lieliska iespēja iepazīt svarīgus, interesantus un apbrīnojamus ļaudis, kas devuši savu ieguldījumu Latvijas pilnveidē, bet dažos gadījumos – to arī bremzējuši. Tematu dažādība raidījumā arī bija tas, kas lika neatslābt un ļāva iepazīt tik dažādas dzīves jomas un norises, kas, kopā savienotas, veido mūsu Latvijas šodienu. Domāju, ka ar savu jautājumu starpniecību ļāvām skatītājiem palūkoties tālāk un dziļāk par ziņu virsrakstiem," tā uz pirmo gadu interneta televīzijā atskatās raidījuma vadītājs Andris Auzāns.
Turpmāk raidījums "Spried ar Delfi" būs skatāms četras reizes nedēļā – pirmdienās, otrdienās, trešdienās un ceturtdienās – pulksten 12, un tā saturā arvien vairāk koncentrēsimies uz svarīgiem notikumiem un procesiem kā politikā, tā visā sabiedrībā kopumā. Savukārt piektdienās šajā laikā būs pieejams raidījums "Kāpēc", kuru vadīs pētnieciskā žurnāliste Olga Dragiļeva. Bez tā "Delfi TV" saturu jau papildinājis juridisko padomu raidījums "Tiesības zināt" un ārpolitikai veltītais "Komandcentrs", bet par citiem jaunumiem ziņosim jau drīzumā!
"Esot daļai no "Spried ar Delfi" vien četrus mēnešus, man bijusi iespēja tiešraidē – kopā ar skatītājiem, kuri aktīvi uzdod savus jautājumus, – sarunāties ar valsts pirmajām personām, pašreizējām un bijušajām, ar lēmumu pieņēmējiem un lēmumu skartajiem. Un šis dialogs – intervējamie, "Delfi" un skatītāji – ik dienu ir tas, kas motivē kopā ar lielisko "Delfi TV" komandu atklāt arvien jaunas tēmas un aktualitātes, kas būtiskas ikvienam no mums," saka Alina Lastovska.
Pirmajā pastāvēšanas gadā esam saviem skatītājiem piedāvājuši 240 raidījuma epizodes, kuru kopējais ilgums sasniedz gandrīz sešas pilnas diennaktis jeb 140 stundas, jeb 8400 minūtes ētera laika. Šajā laikā raidījumā piedalījušies vairāk nekā 400 viesi no visdažādākajām jomām – politiķi, eksperti, sportisti, ierēdņi, mākslinieki, žurnālisti, aktīvisti un citi – visu "Delfi TV" raidījumu viesu rādītājs pieejams šeit. Šī gada laikā "Spried ar Delfi" epizodes vadījuši deviņi "Delfi" žurnālisti, bet vēl vairāk nekā divdesmit redakcijas pārstāvju raidījumā piedalījušies eksperta vai komentētāja statusā.
"Delfi" komanda strādā kā labi ieeļļots mehānisms – tai ir oriģinālas idejas, skaidri mērķi un visi vajadzīgie instrumenti, lai tos sasniegtu, jo uzņēmumam rūp ne tikai lasītājs, bet arī satura radītājs. Ir prieks un gods būt līdzdalīgai dinamiskā un aizraujošā procesā, gan kopīgi veidojot arvien bagātīgāku mediju vidi, gan tiecoties uz zinošāku un labāku sabiedrību kopumā
raidījuma "Spried ar Delfi" producente Zane Ārmane
Piedāvājam ieskatu dažos no aizvadītā gada spilgtākajiem "Spried ar Delfi" izlaidumiem:


Pati pirmā raidījuma epizode bija veltīta todien tiesas nolasītajam spriedumam Aivara Lemberga lietā. Prokurors ēterā atklāja, ka politiķim konfiscētā manta esot vairākus simtus miljonu eiro vērta.


Pavasarī, kad Latvijas sabiedrībā asas diskusijas raisīja traģiskais notikums, kad Tukumā ugunsnelaimē bojā gāja homoseksuāls jaunietis, iekšlietu ministrs un Kriminālpolicijas priekšnieks raidījumā atklāja, kādēļ likumsargi nesteidza uzreiz notikušo atzīt par naida noziegumu.

Vēlāk sabiedrības uzmanība novirzījās no ikdienišķā uz pārpasaulīgo, un nepieredzēti niknas diskusijas raisījās par mākslinieka Kristiāna Brektes murāli uz kādas Rīgas skolas sienas. "Spried ar Delfi" ēterā dzirksteles šķīda starp šīs skolas audzēkņa mammu, kura bažījās, ka tas traumēs bērnus, un murāļa gleznošanu apmaksājušā fonda vadītāju, kura pauda cerību, ka mākslas darbu šeit varēs aplūkot arī viņas mazbērni (kad tādi būs).

Jau rudenī, kad Latvijā plosījās vīrusa delta variants un tika ieviestas prasības obligāti vakcinēties, "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa raidījumā atklāja, ka daudzi šoferi saņēmuši aizdomīgas slimības lapas, iespējams, lai nevajadzētu potēties. Vēlāk tam tika pievērsta arvien plašāka uzmanība, un apstākļu noskaidrošanā iesaistījās arī Veselības inspekcija.


Valsts prezidents Egils Levits raidījumā kritizēja valdības darbu krīzes apstākļos – valsts pirmās personas ieskatā, šī koalīcija bieži vien nespēj pienācīgi ātri vienoties par rīcību.



Raidījumā diskutējām arī par daudziem šoziem aktuālo problēmu – netīrītajām ietvēm un slidenajām ielām. Rīgas vicemērs skaidrojās, ka "sniegu nevar noķert gaisā", bet oponents tās dēvēja par atrunām.


Gadu mijā savās pārdomās par aizvadīto un gaidāmo gadu dalījās eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa prognozēja, ka 2022. gads būs izcili neprognozējams. Un vismaz pagaidām prognoze piepildās.

Atgādinām, ka raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas arī podkāstu formā, podkasti.lv kā arī Apple un Spotify platformās! Un, kā jau vienmēr, aicinām – ja arī Jums ir sasāpējis jautājums, kuram vēlaties pievērst "Delfi" žurnālistu komandas uzmanību, sūtiet to uz spried@delfi.lv