'Tiesības zināt': 'Delfi TV' raidījums par ikdienā svarīgiem tiesību jautājumiem
No 9. februāra katru otro nedēļu trešdienās "Delfi TV" būs skatāms jauns raidījums "Tiesības zināt", kuru vadīs žurnālists Kārlis Arājs. Tajā saprotamā valodā tiks runāts par svarīgām ar tiesībām saistītām situācijām, kurās var nonākt ikviens no mums. Kam pievērst uzmanību, slēdzot īres līgumu, ko darīt, lai, aizejot no darba, nepaliktu pie sasistas siles, un kur vērsties, ja nekas vairs nav skaidrs? Kā šādās situācijās rīkoties, no kādām tipiskām kļūdām izvairīties un kur meklēt palīdzību – "Tiesības zināt" meklēs atbildes uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem.
Veidot raidījumu iedvesmojuši portāla "Delfi" lietotāji, kuri redakcijai regulāri iesūta stāstus par to, kādās grūtībās viņi nonākuši vai cietuši likumu nezināšanas dēļ. Līdzekļu zaudēšana, neiedziļinoties kādā līgumā, vai, piemēram, universālpilnvaras izdošana brīdī, kad pietiktu ar parasto, ir tikai niecīga daļa no likstām, ar kurām mēdz saskarties cilvēki. Lai izvairītos no šādām situācijām, raidījuma vadītājs kopā ar viesiem saprotamā valodā runās par šiem svarīgajiem juridiskajiem jautājumiem, kuri var skart ikvienu.

Studijā tiks aicināti pieredzējuši dažādu jomu juristi, kuri sarunā ar raidījuma vadītāju Kārli gan atklās risinājumus raidījumā pieteiktajiem problēmjautājumiem, gan arī dalīsies ar padomiem par to, kur meklēt plašāku informāciju.

Kārlis Arājs ir "Delfi" nacionālo ziņu nodaļas redaktors, un viņa līdzšinējā darba pieredze bijusi cieši saistīta ar dažādiem tiesību jautājumiem, atspoguļojot skaļākās prāvas Latvijā un iedziļinoties dažādu normatīvo regulējumu izstrādes procesā.
"Jau no pirmās darba dienas žurnālistikā man tiesību jautājumi šķita fascinējoši, bet tā nopietni tie mani "aizķēra" brīdī, kad sāku padziļināti saprast gan to izstrādes procesu, gan ietekmi uz ikdienas dzīvi," saka Kārlis un piebilst – ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības.
"Kārlis ir viens no jaunās paaudzes Latvijas žurnālistikas spīdekļiem, un "Delfi" jau sen vēlējās viņu redzēt savās rindās. Pirms pusotragada mums tas beidzot izdevās. Ikviens mediju un sociālo tīklu lietotājs var pārliecināties par viņa principialitāti, taisnīguma izjūtu un humoru. Brīdis, kad Kārlis no rakstošā formāta kāpj TV raidījuma gatavotāja un vadītāja kurpēs, sola jauna veida noderīgu un aizraujošu saturu ikvienam Latvijas iedzīvotājam," vērtē "Delfi" mediju grupas galvenais redaktors Ingus Bērziņš.
Ja esat saskāries ar kādu situāciju, kurā jurista padoms būtu noderējis, sūtiet savus ieteikumus raidījumā apskatāmajiem tematiem uz e-pastu tiesibaszinat@delfi.lv
"Tiesības zināt" pie skatītājiem dosies trešdien, 9. februārī, pulksten 16 portālā "Delfi", kā arī tā "Facebook" un "YouTube" kanālos. Pirmajā epizodē tiksimies ar žurnāla "Jurista Vārds" galveno redaktori Dinu Gailīti un pārrunāsim pašus pamatus – kur atrast likumus un to skaidrojumus, kā orientēties informācijas džungļos un kāpēc vispār mums jāzina savas tiesības.
Raidījumu būs iespējams klausīties arī audio formātā "Delfi podkāsti" lapā, Apple un Spotify platformās neilgi pēc to tiešraides.