Otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" viesojās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs, partijas "KPV LV" valdes loceklis Artuss Kaimiņš. Partijas "KPV LV" gadskārtējais kongress ieplānots šajā nedēļas nogalē, bet Kaimiņš, kurš nesen tika izslēgts no paša dibinātās partijas Saeimas frakcijas, pēdējās nedēļās vairākkārt paudis pārliecību, ka partija būtu jālikvidē.

Kaimiņš Latvijas politikā ienāca kā Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis, kļūstot par 12. Saeimas deputātu. Deputāta un partijas ceļi gan šķīrās un Kaimiņš nodibināja pats savu politisko spēku "KPV LV". Pirmo šķelšanos tas piedzīvoja jau 2016. gadā, kad partijas valdi pameta četri cilvēki, vainojot Kaimiņu melos par partijas finansējuma avotiem. Salīdzinoši neveiksmīgi startējusi 2017. gada pašvaldību vēlēšanās - KPV LV izcīnīja kopumā deviņus deputātu mandātus septiņās pašvaldībās - partija plašākas sabiedrības uzmanību izpelnījās pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosināja kriminālprocesu par partijas nelikumīgu finansēšanu un aizpagājušā gada vasarā Kaimiņu aizturēja Saeimas telpās.

Pēc tam partijai pievienojās vairākas publiski pazīstamas personas, kā mūziķis Andris Kivičs, politiķis Didzis Šmits un advokāts Aldis Gobzems, kurš kļuva arī par tās premjera amata kandidātu, tās reitingi auga un "KPV LV" iekļuva 13. Saeimā, izcīnot 16 deputātu mandātus. Tomēr jau valdības veidošanas sarunu laikā partijā saasinājās iekšēji konflikti, un Gobzems no tās tika izslēgts. Partijas Saeimas frakciju pēc tam pameta vēl trīs deputāti, tostarp partijas valdes locekle Linda Liepiņa.

Ar laiku gan arvien asāk iezīmējās viedokļu atšķirības starp atlikušo Saeimas frakciju un Kaimiņu, kurš kopā ar deputātu Aldi Blumbergu balsoja, piemēram, par Rīgas domes atlaišanu pretēji frakcijas vairākuma nostājai. Janvāra sākumā viņi tika izslēgti no partijas frakcijas.

Kaimiņš gan joprojām ieņem partijas valdes locekļa amatu. Viņš publiski aicinājis partijas biedrus kongresā 8. februārī lemt par politiskā spēka pašlikvidāciju. Tas nozīmētu, ka partija nesaņem tai pienākošos valsts finansējumu 643 369 eiro turpmākos četrus gadus, savukārt jau saņemtais finansējums jāatgriež valstij.

Šobrīd Kaimiņš Saeimā ieņem Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja amatu. Tā nupat noslēgusi darbu pie divu divus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlases, izvēloties TV3 žurnālisti Ievu Kalderausku un bijušo TV3 žurnālistu Jāni Eglīti. Komisija strādā arī pie jaunas sabiedrisko mediju koncepcijas un likuma.

Pirms politiķa karjeras Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris un vadīja interneta raidījumu "Suņu būda".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!