Sestdien, pašvaldību vēlēšanu dienā, vairāk nekā puse no Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) adresētajiem iedzīvotāju ziņojumiem bija saistīti ar deputātu kandidātu komunikāciju sociālajos tīklos, tostarp apmaksātiem, aģitāciju saturošiem ierakstiem, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

Kopumā birojs aizvadītās pašvaldību vēlēšanas vērtē kā salīdzinoši mierīgas. Pašvaldību vēlēšanu dienā KNAB kopumā saņēma informāciju par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem no vismaz 40 iedzīvotājiem, un visbiežāk – 23 gadījumos – iedzīvotāji ziņoja par deputātu kandidātu un partiju komunikāciju sociālajos tīklos.

KNAB gan atgādina, ka Priekšvēlēšanu aģitācijas likums sestdien aizliedz apmaksātu aģitāciju sociālajos tīklos, taču neierobežo iespējas partijām, deputātu kandidātiem un ar partijām nesaistītām personām sociālajos tīklos publicēt neapmaksātu saturu.

Pēc sākotnējās iepazīšanās ar informāciju, kas sestdien saņemta iestādei adresētajos ziņojumos, KNAB vismaz divos gadījumos pirmšķietami saskata administratīvo pārkāpumu pazīmes, un iestāde lems par administratīvo pārkāpumu procesu uzsākšanu. Iespējamie pārkāpumi saistīti ar apmaksātu aģitāciju sociālajos tīklos un apmaksātu, īsziņas formātā izplatītu aicinājumu vēlēt par konkrētu sarakstu.

Vēstīts, ka šajās pašvaldību vēlēšanās likumsargi ir biežāk saņēmuši informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, saistībā ar šiem gadījumiem Valsts policija (VP) ir uzsākusi piecas resoriskās pārbaudes.

Ziņots, ka arī Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā vēlēšanu diena aizvadīta mierīgi. Kopumā dienestā saņemti vairāk nekā 150 signālu par iespējamiem pārkāpumiem, portālu "Delfi" informēja VDD.

2021. gada 5. jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās piedalījušies 328 697 cilvēku jeb 34,09% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas līdz šim apkopotie dati. Tādējādi tās kļuvušas par mazāk apmeklētajām pašvaldību vēlēšanām mūsdienu Latvijas vēsturē, apsteidzot 2013. gadu, kad nobalsoja vien 45% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!