Foto: Pixabay

Laika posmā no 6. februāra līdz 17. maijam partijas vai to apvienības deklarējušas priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumus kopumā 887 673,38 eiro apmērā. Visvairāk līdzekļus tērējusi partija "Saskaņa", tam atvēlot 149 773,63 eiro, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, kas sākās 6. februārī un ilgs līdz pašai vēlēšanu dienai – 5. jūnijam, aģitācijas veicējiem, tai skaitā politiskajām partijām, to apvienībām un deputātu kandidātiem, ir noteikti stingri priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumi.

Tie paredz ierobežojumus attiecībā uz aģitācijas materiālu izvietošanu preses izdevumos, publiskajās vietās, internetā, kā arī elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Turklāt aģitācijas veicējiem atļauts izvietot apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju tikai pie tiem reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kuri līdz šā gada 7. janvārim KNAB un Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei deklarēja priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus.

Tāpat katram politiskajam spēkam ir noteikts finanšu līdzekļu limits, cik tas drīkst tērēt politiskās reklāmas izvietošanai, labdarībai, sponsorēšanai, pabalstiem vai dāvinājumiem. Izdevumu limiti neattiecas uz izdevumiem par reklāmas izgatavošanu vai kampaņas plānošanu.

Priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumos iekļaujami ne tikai partijas kopējie, bet arī katra deputāta kandidāta individuālie izdevumi.

KNAB norāda, ka turpina aktīvi sekot līdzi norisēm publiskajā telpā līdz pašai vēlēšanu dienai.

KNAB aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un ziņot par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem bezmaksas lietotnē "Ziņo KNAB", zvanot pa KNAB uzticības tālruni 80002070 vai rakstot uz e-pasta adresi knab@knab.gov.lv.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanas šogad notiks 5. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!