Lai gan Covid-19 izplatība ir izaicinājums gan vēlēšanu iecirkņiem, gan vēlētājiem, tomēr Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis aicina ikvienu balstiesīgo iedzīvotāju piedalīties šajā nedēļas nogalē gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, portālu “Delfi” informēja LPS.

Kaminskis norāda, ka šīs vēlēšanas ir būtiskas pašvaldību un valsts turpmākajai izaugsmei, jo Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ievērojami mainīsies pašvaldību skaits un to teritoriālās robežas.

Lai gan sākotnēji vēlēšanas bija paredzēts rīkot visās pašvaldībās, izņemot Rīgu, kur vietvaru ievēlēja pērn, tomēr vēlēšanas notiks 39 pašvaldībās, jo saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu, vēlēšanas Madonas un Rēzeknes novadā tiks rīkotas rudenī.

Kaminskis atgādina, ka Covid-19 pandēmija ir ieviesusi būtiskas pārmaiņas ikviena ikdienā, taču nedrīkst aizmirst par pilsoņa pienākumu – piedalīties vēlēšanās.

"Pašvaldību vēlēšanas ir tikpat svarīgas, vai pat svarīgākas par Saeimas vēlēšanām, jo iedzīvotāji ievēlē no sava vidus tos cilvēkus, kas turpmākos gadus rūpēsies par viņu labklājību un visa novada attīstību, ekonomisko izaugsmi. Tieši pašvaldība ir tā institūcija, kas ir vistuvāk iedzīvotājiem, un ir svarīgi, lai tās pārvaldītu uz ilgtspējīgu un savas pašvaldības attīstību un iedzīvotāju labklājības uzlabošanu vērsti politiķi," norādīja Kaminskis.

Vēlēšanās varēs balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības noteikumus. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas ieteikumiem, kas sagatavoti saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām, drošas balsošanas norisei ikvienā vēlēšanu iecirknī būs noteikts maksimāli pieļaujamais vienlaikus telpās esošo balsotāju skaits.

Atrodoties vēlēšanu iecirknī, ikvienam ir jāievēro divu metru distance, jālieto mutes un deguna aizsegs saskaņā ar norādēm par to pareizu lietošanu, kā arī jādezinficē rokas pirms un pēc iecirkņa apmeklēšanas. Pie ieejas vēlēšanu iecirkņa telpās redzamās vietās būs izvietoti roku dezinfekcijas līdzekļi, kā arī sejas maskas tiem vēlētājiem, kuriem tādu nebūs.

Lai maksimāli rūpētos par epidemioloģisko drošību, vēlētāji ir aicināti iecirknī ierasties ar savu pildspalvu, ar kuru parakstīties balsotāju sarakstā un varētu izdarīt atzīmes kandidātu sarakstos.

Arī šajās pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem, kuriem ir veselības problēmas, būs nodrošināta iespēja nobalsot savā atrašanās vietā sava vēlēšanu apgabala teritorijā, un arī tas notiks, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības noteikumus.

Vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19, nedrīkst doties balsot uz vēlēšanu iecirkņiem, tādēļ īpaši aicināti izmantot iespēju balsot mājās. Piesakoties balsošanai atrašanās vietā, būtiski ir norādīt, vai atrodas pašizolācijā vai mājas karantīnā saistībā ar Covid-19 infekciju.

Saskaņā ar Saeimā pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto likumu jaunās pašvaldības darbu sāks šī gada jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!