Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas velēšanu iecirknī kāda 90 gadus veca sieviete sestdien vēlējusies piedalīties pašvaldības vēlēšanās ar pasi, kurai jau gadu beidzies derīguma termiņš.

Sieviete gan zinājusi par to, ka dokumenta termiņš beidzies, taču tik un tā vēlējusies izdarīt savu politisko izvēli, kas gan viņai nav atļauts.

Iecirknī strādājošie novērojuši, ka sestdien vēlēt dodas vairāk vecāka gadagājuma cilvēki, bet gados jaunajiem nepieciešama lielāka iedrošināšana.

Vairākos Valmieras vēlēšanu iecirkņos, kuros aģentūra LETA veica vēlēšanu komisijas darbinieku aptauju, balsotāju aktivitāte līdz pusdienlaikam tika novērtēta kā zemāka nekā vēlēšanās citus gadus.

Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijā noskaidroja, ka vēlēt atnākušo iedzīvotāju plūsma ir diezgan vienmērīga, cilvēki nāk gan ar ģimenēm, gan pa vienam, un lielas rindas neveidojas.

Arī Valmieras kultūras centra vēlēšanu iecirknī strādājošie atzina, ka bija gaidījuši lielāku vēlētāju aktivitāti, bet vienlaikus pauda cerību, ka dienas otrajā pusē tā palielināsies.

Šajā iecirknī kāds vēlētājs, ierodoties veikt savu izvēli, tikai pie reģistratūras saprata, ka tomēr nav tiesīgs balsot attiecīgajā teritorijā.

Tāpat kā citos, arī Valmieras 5. vidusskolas velēšanu iecirknī novērota pasīvāka vēlētāju aktivitāte, salīdzinot ar citiem gadiem. Arī šajā iecirknī kāds vēlētājs, tikai sniedzot pasi reģistrācijai, sapratis, ka beidzies tās derīguma termiņš. Savukārt daži gados vecāki iedzīvotāji atzinušies, ka speciāli pirms vēlēšanām devušies pēc jaunas pases, lai varētu izdarīt savu izvēli.

Līdz šim nevienā no apmeklētajiem vēlēšanu iecirkņiem nevienam neesot bijis jāaizrāda par sejas masku valkāšanu vai distances neievērošanu.

Kā ziņots, sestdien Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās var balsot no pulksten 7 līdz 20. Šajās vēlēšanās jāievēlē 664 deputāti kopumā 40 pašvaldībās - sešās valstspilsētās un 34 no jauna izveidotajos novados, kuri sāks darbu 1. jūlijā līdz ar administratīvi teritoriālās reformas stāšanos spēkā.

Pašvaldību vēlēšanas sestdien nenotiek Rīgā, kur dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, kā arī Rēzeknes novadā un Varakļānu novadā, kur vēlēšanas tika apturētas pēc Satversmes tiesas sprieduma. Vēlēšanas Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā notiks 11. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!