Kopumā Valsts drošības dienests (VDD) saņēmis vairāk nekā 120 signālu par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanās, taču vēlēšanu dienas pirmā puse aizvadīta bez būtiskiem incidentiem, portālam "Delfi" norādīja VDD.

Kopumā līdz pulksten 16 VDD ir fiksējis vairāk nekā 120 signālu par iespējamiem pārkāpumiem. No tiem puse bijuši par dienesta kompetencē esošiem jautājumiem – galvenokārt par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu.

Daļa gadījumu VDD jau ir pārbaudījis, negūstot apstiprinājumu iespējamām prettiesiskām darbībām, taču par daļu pārbaudes vēl turpinās.

VDD līdz šim nav uzsācis nevienu kriminālprocesu, bet turpina sadarbību ar Valsts policiju saistībā ar tās uzsākto kriminālprocesu 4. jūnijā par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpilī.

Citi pārkāpumi lielākoties bijuši saistīti ar iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem, kas nodoti tālākai izskatīšanai Valsts policijai vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Tāpat fiksētas atsevišķas ar vēlēšanu norises organizāciju saistītas nepilnības, par ko tikušas informētas vēlēšanu iecirkņu komisijas un Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), un šie jautājumi tika veiksmīgi atrisināti.

Pie KNAB iedzīvotāji par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem ir vērsušies kopumā 32 reizes.

Līdz šim iedzīvotāji visbiežāk – 19 gadījumos – vērsuši KNAB uzmanību uz deputātu kandidātu komunikāciju sociālajos medijos, tostarp apmaksātiem ierakstiem. Kopumā KNAB vēlēšanu dienu vērtē kā mierīgu.

Savukārt, kā informēja Valsts policijā, sestdien līdz pulksten 18 saistībā ar vēlēšanām kopumā nav konstatēti būtiski pārkāpumi un vēlēšanu norisi var vērtēt kā mierīgu.

Policija dienas laikā reaģēja gan uz saņemto informāciju, gan patrulējot veica iecirkņu apsekošanu. Kopumā dienas laikā ir saņemta informācija gan par priekšvēlēšanu aģitācijas, gan sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumiem. Katra šāda informācija tiek pārbaudīta.

Jau ziņots, ka sestdien, 5. jūnijā, līdz pulksten 16 par priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem dažādās vietās Latgales, kā arī Rīgas reģionā ir uzsākti pieci administratīvā pārkāpuma procesi.

Policija ir saņēmusi informāciju par iespējamu balsu pirkšanu Alūksnes un Aizkraukles iecirkņu apkalpojamā teritorijā, par abiem gadījumiem uzsākta resoriskā pārbaude.

Jau vēstīts, ka līdz 5. jūnija pulksten 16 pašvaldību vēlēšanās piedalījušies 28,12% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!