PATA grupa – viens no lielākajiem augstvērtīgu zāģmateriālu ražotājiem Baltijā
PATA grupa – viens no lielākajiem augstvērtīgu zāģmateriālu ražotājiem Baltijā
PATA grupa ir viens no lielākajiem augstvērtīgu zāģmateriālu un kurināmās koksnes produktu ražotājiem Baltijā.

Ražošanas jauda gadā – 600 000 m3 gatavās produkcijas

PATA grupas ražotnēs, pārstrādājot skujkoku zāģbaļķus ar diametru no 10 līdz 55 cm un garumu no 3,1 līdz 6,1 m, tiek ražota augstvērtīga zāģmateriālu produkcija, kuras plašā specifikācija ļauj PATA grupas klientiem to izmantot gan celtniecības konstrukciju, gan logu, durvju, plātņu materiālu un mēbeļu, gan arī taras palešu izgatavošanai.

Grupas uzņēmumiem ražošanas kapacitāte gadā sasniedz 600 000 m3 gatavās produkcijas.
Spējam ātri pielāgot ražošanu klientu vajadzībām.
GATIS ZOMMERS
PATA Saldus vadītājs
"Mums ir vairākas modernas, augsti automatizētas apaļkoksnes zāģēšanas līnijas, kas ļauj efektīgi pārstrādāt nopietnus apaļkoku apjomus ar augstu koksnes lietderīgās izmantošanas koeficientu. No priedes un egles zāģbaļķiem iegūtos zāģmateriālus žāvējam līdz 8%, 10%, 12% vai 18% mitruma pakāpei. Atbilstoši klientu specifikācijai veicam arī zāģmateriālu četrpusīgo garenfrēzēšanu – kalibrēšanu, ēvelēšanu. Ražotās produkcijas pamatmasu veido pēc britu standarta ražotie kalibrētie C16 un C24 stiprības klases zāģmateriāli, kā arī kalibrētie CLS zāģmateriāli un dažādi ēvelēti materiāli, piemēram, terases dēļi u. c. Lai elastīgi pildītu saistības pret klientiem, mēs ražošanas procesu organizējam tā, lai iespējami ātri spētu pārorientēt ražoto produktu specifikāciju atbilstoši klientu vajadzībām. Ja klientam būs nepieciešams un viņš izteiks tādu vēlmi, veiksim arī materiālu impregnēšanu," skaidro PATA Saldus vadītājs Gatis Zommers.

Saražotā produkcija ne vien atbilst koksnes piegādes ķēžu sertifikātu prasībām, bet arī ir augstas kvalitātes un draudzīga apkārtējai videi.

Pieprasīti materiāli ne vien Eiropā, bet arī ASV, Korejā un Japānā

Nozīmīga daļa PATA grupas saražotās produkcijas tiek eksportēta. Šobrīd aktīvākie eksporta tirgi ir Lielbritānija, Dienvidkoreja, ASV, Japāna un Vācija. Arī mājas tirgus – Baltijas valstis – rāda labus pārdošanas rezultātus.

Gadu gaitā uzņēmums ir izveidojis stabilu loģistikas tīklu visā pasaulē. PATA grupas saražotā produkcija klientiem tiek nogādāta gan ar kravas mašīnām un kuģiem, gan jūras konteineriem.

Kurināmās koksnes produkti – šajā sezonā pieprasīts resurss

PATA grupa ir arī viens no pirmajiem uzņēmumiem nozarē, kas pirms aptuveni 15 gadiem uzsāka kurināmās koksnes produktu ražošanu Latvijā. Tas saistīts ar kopējo pieeju biznesam – maksimāli efektīvi izmantot visus izejmateriālus. Piemēram, no mežizstrādes atlikumiem un mazkvalitatīvas koksnes PATA grupa ražo šķeldu, savukārt no zāģskaidām, kas rodas kā zāģmateriālu ražošanas atlikums, – briketes. Kurināmās koksnes produktu portfelī ir arī kamīnmalka.

"Šajā sezonā esam būtiski palielinājuši kurināmās koksnes produktu ražošanas jaudu, īpaši šķeldas. To darījām vairāku apsvērumu dēļ. Pirmkārt, lai stiprinātu valsts enerģētisko neatkarību. Otrkārt, lai sabalansētu pieprasījumu un piedāvājumu tirgū un vietējām siltumcentrālēm būtu pieejams resurss," norāda PATA valdes loceklis Jānis Mierkalns.
Šajā sezonā esam būtiski palielinājuši kurināmās koksnes produktu ražošanas jaudu.
Jānis Mierkalns
PATA valdes loceklis

Šķelda – nozīmīgs resurss vietējām siltumcentrālēm

PATA grupa šķeldu ražo no mazkvalitatīvas koksnes, kokapstrādes un mežistrādes koksnes atlikumiem. Kurināmo šķeldu pārsvarā ražo no zariem un koku galotnēm, kas iegūti mežistrādes laikā. Arī malka var tikt pārstrādāta šķeldā. Savukārt celulozes šķeldu PATA grupa iegūst no zāģmateriālu ražošanas procesa atlikumiem.

Ražošanas procesā šķelda tiek sajaukta, lai frakcijas un mitrums sadalītos vienmērīgi. Tas ir īpaši būtiski efektīvai siltuma ražošanai. Piegādes PATA grupa saviem klientiem nodrošina atbilstoši vajadzībām un aktuālajam patēriņam.
Noskaties!

Energoefektīvs un ekoloģisks kurināmais mājsaimniecībām – briketes

PATA grupa briketes ražo no skaidām, kas rodas zāģēšanas un ēvelēšanas procesā. Skaidas netiek uzglabātas, tās uzreiz nonāk preses iekārtā.
Noskaties!

Kamīnmalka maisos un koka paletēs

Kamīnmalku PATA grupa ražo no alkšņa, bērza, ozola un oša. Tās ražošanai pamatā tiek izmantota mazkvalitatīva koksne. Lai PATA grupas ražotā kamīnmalka būtu sausa un viegli aizdedzināma, tā tiek žāvēta. Maksimāli pieļaujamais mitrums PATA grupas ražotajai kamīnmalkai ir līdz 20%. 

PATA ražoto kamīnmalku var iegādāties maisos vai koka palešu kastēs.
Noskaties!

Kurināmās koksnes produkti – nauda, kas paliek Latvijā

Ražojot kurināmās koksnes produktus, PATA grupa ne vien rada darbu iedzīvotājiem reģionos, bet arī nodrošina, ka nauda, kas tiek tērēta siltumapgādei, paliek Latvijā.

"Kurināmās koksnes produktu izmantošana siltumapgādē ne vien veicina neatkarību no fosilā kurināmā un ārējiem energoresursu piegādātājiem, bet arī mazina CO2 emisijas, turklāt šobrīd šis ir lētākais resurss tirgū," skaidro Jānis Mierkalns.

Produkcija pieejama PATA specializētajā kokmateriālu veikalu ķēdē

PATA grupas saražotais sortiments – koksnes produkti mājsaimniecībām un biznesam, arī kurināmās koksnes produkti – ir pieejams uzņēmumam piederošajā specializētajā kokmateriālu veikalu ķēdē.

Latvijā PATA grupai ir pieci veikali – Rīgā, Dreiliņos, Saldū, Liepājā un Valmierā, savukārt Lietuvā divi veikali – Kauņā un Viļņā. Paredzams, ka tuvāko nedēļu laikā tiks atvērts jauns veikals Polijā, Olštinā.
PATA veikali Baltijas jūras reģionā
Rīga
Dreiliņi
Valmiera
Saldus
Liepāja
Kauņa
Viļņa
Olština
PATA grupa ir Latvijā lielākais pilna cikla meža apsaimniekošanas, kokrūpniecības, koksnes loģistikas un kokmateriālu tirdzniecības uzņēmums Latvijā. Uzņēmums ir arī viens no lielākajiem privātajiem mežu īpašniekiem. Grupas uzņēmumos visā Latvijā strādā vairāk nekā 700 darbinieki.

Pievienojies PATA ekosistēmai!