Mesties kopā
Kā 'IziPizi' nodrošina trūkstošo posmu pārtikas ķēdē

Teksts: Sabīne Košeļeva

Foto: Kārlis Dambrāns

Pūļa piegādes platforma "IziPizi" ar pārtikas piegādei īpaši pielāgotiem pakomātiem ir trūkstošais posms Latvijas pārtikas piegādes ķēdē, kurā līdz šim lielākoties pasūtījumu piegāde koncentrējās galvaspilsētā un tās tuvumā, bet novārtā bija atstātas citas Latvijas pilsētas, mazpilsētas un lauku reģioni. Liekot lietā personīgo pieredzi pārtikas piegādē, digitālos rīkus un krietnu devu entuziasma, jaunuzņēmuma "IziPizi" līdzdibinātājs un valdes loceklis Rolands Dzenis ir radījis risinājumu, kas ļauj mazajiem un vidējiem ražotājiem, zemniekiem un mājražotājiem savu produkciju pārdot plašākam klientu lokam, bet sabiedrībai – ne tikai iegādāties vietējos labumus, bet arī nopelnīt, šo produkciju piegādājot.
Personības, pieredze un inovācijas – Latvijas uzņēmumu stāsti, kas iedvesmo drosmīgiem soļiem ceļā uz savu sapņu realizāciju kopā ar "Dokobit".
SIA "IziPizi" lietotne darboties sāka 2020. gadā un līdz šodienai apmēros ir ievērojami izaugusi – patlaban savu produkciju pa visu Latviju regulāri nosūta ap 60 ražotāju, savukārt kā kurjeri lietotnē reģistrējušies vairāk nekā 1000 cilvēku. "IziPizi" ir arī kļuvis par platformas "Novada garša" oficiālo partneri, kurā zemnieki, kam nav sava interneta veikala, var tirgot produkciju, bet "IziPizi" kurjeri nodrošina piegādi uz jebkuru vietu Latvijā.
Ja līdz šim pārtikas pārvadājumiem pa Latviju vienīgā iespēja bija savs transports, jo lielās kurjeru kompānijas šādu pakalpojumu nepiedāvā, tad nu pūļa piegādes sistēma ļauj nosūtīt preces uz jebkuru vietu Latvijā. Turklāt – jo vairāk preču sūtītāju ir vienā maršrutā, jo labāku cenas piedāvājumu tie var saņemt no piegādātāja, jo preču piegāde notiek pēc izsoles principa. Tas atrisina augsto izmaksu un transporta loģistikas sarežģījumus, ar kādiem parasti nākas saskarties, piegādājot pasūtījumus ārpus Rīgas. Šāds pūļa piegādes risinājums arīdzan ir stabils solis ceļā uz pārtikas ķēdes saīsināšanu, kas ir viens no Eiropas Savienības zaļā kursa mērķiem, kas dalībvalstīm jāsasniedz līdz 2050. gadam.
Mūsu ideja ir vienkārša – lai varētu nosegt visu Latvijas teritoriju, burtiski ir jāmetas kopā: ja kāds no reģiona kur brauc, tad cilvēkiem apkārtnē ir iespēja nodot viņam savus sūtījumus. Tādā veidā tiek sadalītas izmaksas, nodrošinot piegādi uz vietām, kur citādi tas nebūtu iespējams, turklāt – par maksimāli zemu cenu.
"IziPizi" pūļa piegāde atrisina vairākas problēmas vienlaikus:
Ražotājam beidzot ir iespēja nosūtīt savu produkciju uz jebkuru vietu Latvijā
Pārvadātājiem ir iespēja nopelnīt papildu naudu
Piegādes cena samazinās, jo pārvadātāji sūtījumus saņem un apstiprina sūtījumu biržā, kur izsoles solis ir uz leju
Šāds risinājums arī ir krietni racionālāks no ekoloģijas aspekta, jo netiek lieki tērēti resursi. "Man pašam ļoti patīk šī kopdarīšanas ideja, jo tādā veidā mēs cits citu atbalstām. Ja kādam kaut kas ir nepieciešams, meklējam pie savējiem. Iepriekš strādājot interneta veikalā, es redzēju, ka ir daudz mazo ražotāju, kuru produkciju es labprāt palīdzētu pārdot, taču tas nav iespējams loģistikas sistēmas problēmu dēļ. Tāpēc arī nolēmu pats ķerties klāt pie risināšanas. Mēs sākām ar pārvadājumiem un lietotnes kurjeriem, koncentrējoties tikai uz pūļa piegādi, bet drīz vien sapratām, ka ir nepieciešami arī pārvietošanas punkti. Un, lai arī mūsu pārtikas pakomāti pagaidām ir saņēmuši vislielāko uzmanību un atzinību, sākotnēji tie pat nebija plānā," atklāj Dzenis, kurš pārtikas piegādes jomā darbojas vairāk nekā 10 gadu.

Patlaban uzņēmumam ir divi pārtikas pakomāti – Āgenskalna tirgū Rīgā un Dundagas tirgū –, kā arī trīs preču apmaiņas punkti – Rīgā, veikalā "LaTS" Plostu ielā 29 un veikalā "Jāņoga" Taisnajā ielā 71a, un Ikšķiles "Labumu bodē" Daugavas ielā 63.

Par pārtikas pakomātu nepieciešamību runāts ticis ne vienu gadu vien, taču viss allaž atdūries pret lielajām izmaksām. Tā kā mazajam Latvijas tirgum šādas investīcijas ir pārāk augstas pat lieliem uzņēmumiem, "IziPizi", veicot izpēti un konsultējoties ar nozares "smagsvariem", nolēma pakomātu būvēt pats.

"Aizmugurē esošā dzesēšanas sistēma ir standarts – šāda telpa ir ikvienam zemniekam, kurš uzglabā saražotos pārtikas produktus. Tas ir liels ledusskapis, kur uztur konkrētu temperatūru. Mūsu gadījumā tie ir no +2 līdz +6 grādiem. Sapratām, ka nav vajadzības izgudrot ko jaunu, jo tas visu tikai sadārdzinātu. Savukārt pakomāta daļā, konsultējoties ar "Latvijas Pasta" ieteiktajiem speciālistiem, izvēlējāmies koka konstrukciju, kas ir uz pusi lētāka nekā dzelzs konstrukcija. Vienīgais nosacījums – tas nedrīkst atrasties ārā," skaidro jaunuzņēmuma līdzdibinātājs, piebilstot, ka nākotnē pakomāta telpā plānots arī pašapkalpošanās automāts, kurā varēs iegādāties zemnieku produkciju.
Tā kā šāda pūļa piegādes lietotne Latvijā ir kas jauns, "IziPizi" neizbēgami ik dienu saskaras ar dažādām problēmām – sākot no komunikācijas ar kurjeriem un klientiem un beidzot ar lietotnes tehnoloģiskajām funkcijām. Taču, kā atzīst Dzenis, prieks tajā brīdī, kad no kurjera pienāk ziņa, ka, pateicoties "IziPizi", viņš ir nopelnījis mēnesī klāt 200 eiro un tas palīdzēs segt ikmēneša maksājumus, ir neizmērāms.

"Kad saņemam pozitīvas atsauksmes, mēs skaidri redzam, ka kaut ko pilnīgi noteikti darām pareizi. Jā, ir problēmjautājumi, arvien ir risināmas situācijas, jo mēs nezinām, kā būtu jābūt, tāpēc viss notiek testējot, bet, manuprāt, tur arī slēpjas burvība – eksperimentēšanā," neslēpj Dzenis.

Vaicāts, kas ir "IziPizi" kurjeri, viņš atklāj, ka sākotnējais priekšstats, ka tie būs līdzšinējie kurjeri vai privātpersonas, nav piepildījies – galvenie piegādātāji ir uzņēmumi, kuru transports regulāri kursē pa visu Latvijas teritoriju un piegādā preces, un savā maršrutā iekļauj arī "IziPizi" pasūtījumus. Neparastais tajā – gan kurjeru piesaiste, gan arī komunikācija notiek nevis ar atbalsta dienesta starpniecību telefoniski, bet gan pa tiešo sociālajā video vietnē "TikTok", kur noskatāmi gan vienkārši skaidrojoši video par lietotnes darbību un rodamas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, gan skatāmi aktuālākie sadarbības piedāvājumi.
Lai kļūtu par "IziPizi" kurjeru, nebūt nav jābūt individuālajam komersantam vai pašnodarbinātajam – to var jebkura fiziska persona, jo "IziPizi" lietotne piedāvā iespēju reģistrēties kā virtuālajam uzņēmumam, kas var izrakstīt rēķinus un maksāt valstij 20% iedzīvotāju ienākuma nodokli. Virtuālo uzņēmumu nodrošina digitālo pakalpojumu sniedzējs – jaunuzņēmums "Abillio", par 5% no apgrozītās summas nodrošinot arī grāmatvedības pakalpojumus.

"Ko mēs ar to ieguvām? Pie mums reģistrējas ļoti daudz cilvēku, kuriem ir cita pamata darbavieta, uz kuru katru dienu ir jādodas ar automašīnu. Konkrēts piemērs – cilvēks strādā Rīgā, bet dzīvo Jelgavā. Beidzot darbu, viņš paskatās mūsu lietotnē, vai ir sūtījumi uz Jelgavu. Tos viņš paņem un brauc mājās, pa ceļam nogādājot klientiem un nopelnot papildu naudu. Tas ir arī mūsu galvenais aicinājums – nāc, piepelnies sev izdevīgā maršrutā un laikā! Nevis nāc strādāt "IziPizi" un brauc tur, kur mēs tev liekam," skaidro Dzenis.

Līdztekus pūļa piegādes platformai un pārtikas piegādei "IziPizi" nodrošina arī ātrpiegādi – līdz pulksten diviem noformētu pasūtījumu var saņemt jau tās pašas dienas vakarā arī ārpus Rīgas. Patlaban Latvijā šādu pakalpojumu neviens cits uzņēmums nenodrošina.
Taujāts par uzņēmuma nākotnes plāniem, Dzenis atbild, ka mērķis ir ar piegādes transporta pakalpojumiem nosegt visu Latvijas teritoriju. Lai to izdarītu, "IziPizi" pakomātu un preču apmaiņas punktu skaitam vajadzētu sasniegt vismaz 25.

"Esam uzsākuši pārrunas ar vairākiem potenciālajiem investoriem. Ideālā variantā mēs gribam gada laikā nosegt Latviju, bet pēc tam doties ārpus Latvijas. Gads būtu pietiekams laiks, lai visu testētu, – Latvija ir mūsu "rotaļu laukums", kur cits citu pazīst un ātri var komunicēt. Mēs izspēlēsimies un sapratīsim, kā tam visam būtu jādarbojas ilgtermiņā. Kad uzsākām šo projektu, mums bija ļoti augstas ambīcijas, un tās nav mazinājušās, jo mēs esam pilnīgi pārliecināti: tam, ko mēs darām, ir nākotne," pauž Dzenis.

Viņš arī uzsver, ka šis brīdis ir vēsturisks, jo loģistikas nozare, viņaprāt, noteikti mainīsies – no standarta uz resursu apvienošanu, kas ir gan ekoloģiski, gan ilgtspējīgi, gan arī finansiāli izdevīgi visām iesaistītajām pusēm, jo kopā mēs kā sabiedrība varam izdarīt vairāk nekā katrs atsevišķi.
Pūļa piegāde ir globāls risinājums, un šobrīd vienīgais jautājums – cik ātri mēs spēsim pielāgoties? Man šķiet, ka Latvija jaunuzņēmumu attīstībā var izdarīt to pašu, ko Lietuva vai Igaunija. Galvenais ir atrast pareizos partnerus, jo mēs esam gatavi iet tālāk!
Rolands Dzenis, "IziPizi" līdzdibinātājs
Mūsdienu dzīvesveids pieprasa risinājumus, kas ir ērti, ātri un vienlaikus arī droši.
Uzņēmuma digitalizācijas ceļā liels palīgs var būt “Dokobit by Signicat” elektroniskās parakstīšanas, lietotāju autentifikācijas un e-zīmogošanas risinājums.
Lasi šajā rakstā vairāk par to, kāpēc uzņēmumam izvēlēties "Dokobit".
Ērti un droši!
Ēriks Radželis
Projekta vadība:
"Delfi Brand Studio"
Saturs:
Projekts sadarbībā ar:
Olafs Ozoliņš
Izstrāde:
Redaktors:
Kristīne Melne
Elīna Gārbena
mediju komunkācijas eksperts:
Māris Rītiņš
Dizains:
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.