Ne tikai savākt, bet arī izglītot
Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Lautus" veiksmes un izaicinājumi

Teksts: Līga Švāne

Foto: Mārtiņš Purviņš

Viens no atkritumu apsaimniekošanas nozares lielākajiem uzņēmumiem SIA "Lautus" kopš dibināšanas 1997. gadā ievērojami audzis un šobrīd ir ne tikai viens no lielākajiem, bet arī redzamākajiem spēlētājiem atkritumu apsaimniekošanas jomā Latvijā. "Lautus" ir nozīmīga loma ne tikai vides sakārtošanā, bet arī sabiedrības izglītošanā un atkritumu šķirošanas kultūras popularizēšanā.
Personības, pieredze un inovācijas – Latvijas uzņēmumu stāsti, kas iedvesmo drosmīgiem soļiem ceļā uz savu sapņu realizāciju kopā ar "Dokobit".
"Lautus" savulaik tika izveidots ārstes, vides zinātņu maģistres Sandras Eglītes uzraudzībā. Sākotnēji uzņēmums piedāvāja izbraukuma vakcinācijas, taču drīz vien saskārās ar problēmu – kur likt izlietotās šļirces un adatas? Risinājums – "Lautus" pievērsās medicīnas atkritumu savākšanas un utilizācijas jomai un laika gaitā izveidoja Baltijā lielāko medicīnas atkritumu pārstrādes kompleksu. Vēlāk "Lautus" paplašināja savu darbību, un stratēģiskā attīstība kombinācijā ar ārvalstu investoru piesaisti ļāva ievērojami paplašināt darbības jomas.
"Lautus" darbības virzieni:
sadzīves atkritumu apsaimniekošana ("Lautus Vide" – uzņēmumu "Lautus" un "Pilsētvides serviss" kopsabiedrība);
veselības aprūpes atkritumu savākšana un utilizēšana;
bīstamo sadzīves atkritumu savākšana;
šķiroto atkritumu savākšana;
būvgružu izvešana;
vakuumtehnikas pakalpojumi un aprīkojuma noma.
Kā zviedri ielika gruntīgus pamatus
Būtisks pagrieziena punkts "Lautus" attīstībā notika līdz ar zviedru investoru piesaisti. Sadarbība ar Skandināvijas atkritumu apsaimniekošanas kompāniju "Ragn-Sells" ļāva gan paplašināties, gan arī attīstīt uzņēmējdarbību. 2011. gadā pie Ķekavas, "Gurnicās", tika uzbūvēts atkritumu šķirošanas komplekss ar birojiem. Pateicoties zviedru zināšanām, pārdomātai būvniecībai un tobrīd jaunāko tehnoloģiju izmantošanai, šis objekts joprojām atbilst visām vides prasībām.

"Toreiz viss tika uzbūvēts pēc jaunākajām tehnoloģijām, un teritorijā viss joprojām atbilst visaugstākajām vides prasībām – gan segums, gan kanalizācijas sistēmas, gan filtrēšanas sistēmas. Tas ir tas ieguldījums un biznesa veids, kā tālāko attīstību organizē zviedru kultūra, mentalitāte. To mēs no viņiem aizguvām. Varam izmantot viņu infrastruktūru un attīstīties tālāk atbilstoši mūsu prasībām un tradīcijām. Ja skandināvi kaut ko būvē, tad dara to pamatīgi – tā, lai kalpotu ilgtermiņā, ar jaunākajām tehnoloģijām un rūpīgu izpēti. Tas pamatā arī bija sadarbības lielākais ieguvums," stāsta uzņēmuma administrācijas un kontroles vadītāja Darja Kartiņina.
2018. gada sākumā kompānijas zviedru investors pameta Latvijas tirgu, un "Lautus" bijušie īpašnieki uzņēmumu atpirka. Skandināvu savulaik veiktais ieguldījums ir radījis labvēlīgu augsni tam, lai uzņēmums turpinātu attīstīties un paplašināties. Tajā pašā laikā arī tiek domāts par vides uzlabošanu ne tikai atkritumu apsaimniekošanas, savākšanas un šķirošanas jomā, bet arī uzņēmuma infrastruktūras ietvaros.
Kompetenču apvienošana un "muskuļu audzēšana"
Kā atklāj "Lautus" valdes loceklis Agris Markss, divu uzņēmumu līmenī šobrīd notiek apvienošanās un reorganizācija. Šis solis "Lautus" ļaus izplesties arī Malienas reģionā, kas līdz šim bija viena no atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Pilsētvides serviss" darbības zonām. Ar "Pilsētvides servisu" jau pirms laba laika izveidojusies veiksmīga sadarbība Rīgas reģionā, un nu pieņemts lēmums apvienot abu uzņēmumu spēkus un zināšanas, lai paplašinātos visā Latvijā un izzinātu jaunus reģionus. "Es to sauktu par kompetenču apvienošanu nākamajā līmenī," saka Markss.

"Mums ir divas uzņēmumu komandas, kur mēs šobrīd attīstām virzienus un nostiprināmies reģionos. Mēs, "Pilsētvides serviss", tur klasiski esam ar sadzīves atkritumu stāstu, bet skaidrs, ka kompetence, kas nāk no "Lautus", mums ārējos segmentos ir ārkārtīgi svarīga. Saliekot šīs kompetences kopā, mēs varam nonākt pie labāka rezultāta. Un ir skaidrs, ka šis gads uzņēmumam, visdrīzāk, ir tāds izrāviena gads ar labu perspektīvu nākotnē," Agri papildina SIA "Pilsētvides serviss" valdes loceklis Jurģis Ugors.
Atbildīgi ne tikai vārdos, bet arī darbos
Sakārtota un līdzsvarota attīstība, pēc iespējas mazāk kaitējot videi, ir virziens, kurā iet "Lautus". Uzņēmums par vienu no darbības prioritātēm ir izvirzījis efektīvu resursu izmantošanu, piedāvājot klientiem videi drošus risinājumus. Arī pašā uzņēmumā ļoti daudz tiek darīts, lai darbiniekiem veidotos izpratne par vides jautājumiem.

"Mums ir rūpīgi izstrādāta loģistikas sistēma. Atkritumu savākšanas automašīnas brauc pa īsākajiem maršrutiem, lai lieki netērētu degvielu, neradītu izmešus un netiktu lieki patērētas cilvēkstundas. Mēs ļoti sekojam līdzi tam, lai būtu pēc iespējas neitrālāki videi. Meklējam dažādus ilgtspējīgus risinājumus," stāsta Jurģis Ugors.

Arī biroja vidē zaļā domāšana ir klātesoša. Kā norāda Ugors, tie ir dažādi ikdienas sīkumi, kas uzņēmuma darbiniekiem jau kļuvuši pašsaprotami. Tā, piemēram, ūdens dzeršanai tiek izmantotas stikla, nevis plastmasas glāzes. Birojā, protams, tiek šķiroti atkritumi. Savukārt, lai samazinātu izmantotā papīra daudzumu, tiek izmantots "Dokobit" portāls, kas nodrošina elektronisko dokumentu apriti.

"Gurnicās" 2022. gada maijā tika uzstādīti arī saules paneļi. Mērķis ir vispirms nodrošināt elektroenerģiju savām vajadzībām. Šopavasar tika uzsākta saules paneļu uzstādīšanas otrā kārta, un ir tikai likumsakarīgi, ka drīzumā pie biroju ēkas, visticamāk, parādīsies arī elektroauto uzlādes stacija.

Vēl viena būtiska pozīcija, kurā "Lautus" iegulda investīcijas, ir regulāra autoparka atjaunošana. Uzņēmumam ir ļoti būtiski, lai transportlīdzekļi atbilstu visām vides prasībām. Katru gadu budžetā tiek paredzēti līdzekļi attīstībai, tostarp arī tehnikas nomaiņai. Piemēram, nesen iegādāta jauna hidrodinamiskā vakuummašīna, kas atbilst "Euro 6" noteiktajiem emisijas standartiem. "Cenšamies nestāvēt uz vietas un nemitīgi atjaunojamies, lai mēs būtu atbildīgi ne tikai vārdos, bet arī darbos," piebilst Darja Kartiņina.

Atkritumu šķirošanas kompleksā pie Ķekavas ir betonēts ūdens necaurlaidīgs segums. Visapkārt teritorijai ir izveidota filtrēšanas un šķidrumu novadīšanas sistēma, kas nozīmē, ka tiek novērsti jebkādi potenciālie piesārņojumi. Šeit uz vietas notiek būvgružu šķirošana. Daļu no tīrākajiem būvgružiem tālāk var izmantot ceļu piebēršanai. Savukārt koka atkritumus var nodot tālāk, lai ražotu šķeldu. Arī stikla un metāla atkritumi tiek nodoti tālāk uzņēmumiem, kas tos var atkārtoti izmantot vai utilizēt videi draudzīgā veidā.

"Lautus" apsaimnieko arī veselības aprūpes atkritumus. Rīgā pieejama jaudīga un Baltijas līmenī unikāla tehnoloģija, kas medicīnas atkritumus ļauj neitralizēt, tos sasmalcinot un utilizējot videi drošā veidā.
Manuprāt, vēl vairāk vajadzētu pievērsties tieši otrreizējai atkritumu izmantošanai – meklēt un atrast veidus, kā tos izmantot alternatīvos risinājumos. PET pudeles un stikla pudeles ir populārie atkritumi, kurus ir gan viegli savākt, gan arī pārstrādāt, bet tomēr joprojām ir ļoti daudz iepakojumu veidu, ko nevar izmantot otrreizējai pārstrādei. Būtu vērtīgi pievērst uzmanību šo risinājumu meklēšanai. Eiropā jau tagad var atrast daudz un dažādas idejas. Arī tepat Latvijā, Cēsīs, ir uzņēmums, kas no tekstila atkritumiem gatavo pildījuma materiālu skaņas izolācijai sienās.
Agris Markss, "Lautus" valdes loceklis
Kā veicināt atkritumu šķirošanas kultūru?
"Atkritumu apsaimniekošanas biznesā darbojos jau aptuveni 20 gadus. Savulaik bijām Vācijā un aktualizējām jautājumu – kā mudināt cilvēkus šķirot atkritumus? Vācieši toreiz atbildēja vienkārši – ar naudu. Šobrīd arī pie mums tas tiek ieviests. Bioloģiskais tarifs ir mazliet zemāks nekā parastais sadzīves atkritumu tarifs, bet otrreiz pārstrādājamie materiāli tiek savākti bez maksas," stāsta Markss.

"Lautus" aktīvi iesaistās un rīko dažādas akcijas, caur kurām sabiedrībai tiek nodots vēstījums par atkritumu šķirošanas nozīmīgo lomu vides saglabāšanā. Kā stāsta Markss un Ugors, pieredze liecina, ka ļoti efektīva ir komunikācija ar jauno paaudzi pirmsskolas izglītības iestādēs un sākumskolās.
Bērni un jaunieši patiesībā ir ļoti laba auditorija, kurai mācīt šķirošanas paradumus un stāstīt par vides jautājumiem. Viņiem jau šobrīd vides jautājumi ir ārkārtīgi svarīgi, un jaunā paaudze, manuprāt, daudz vairāk domā par šīm lietām nekā varbūt paaudze, kas ir ar saviem vecajiem paradumiem.
Jurģis Ugors, SIA "Pilsētvides serviss" valdes loceklis
Uzņēmums aktīvi arī atbalsta ploginga kustību. Tā ir kustība, kurā cilvēki dodas skriet un pa ceļam savāc arī atkritumus. Atsaucība, sevišķi jauniešu vidū, ir liela. Turklāt, lai iesaistītos plogingā, nav jābūt maratonistam – to var darīt gan tie, kas skrien sava prieka pēc, gan arī nūjotāji.
Tendence ir visnotaļ pozitīva – dati liecina, ka nodotais sadzīves atkritumu daudzums poligonā ar katru gadu samazinās, tikmēr šķiroto atkritumu sadaļa kļūst arvien lielāka. Lai šī tendence turpinātos, ir svarīgi iedzīvotājiem nodrošināt atkritumu šķirošanas iespējas, nodrošināt piemērotu infrastruktūru, kā arī parūpēties par atkritumu izvešanu. Tajā pašā laikā būtiski ir arī pievērst uzmanību tam, kā ar sabiedrību tiek komunicēts valstiskā un pašvaldību līmenī. Markss uzsver – stāstot par šķirošanas nozīmīgumu, nav pareizi izcelt tikai faktu, ka šie atkritumi "tiek paņemti par brīvu".
Tomēr būtu jāliek uzsvars uz to, ka tu vari atkritumus droši atdot pārstrādei, ka tu rūpējies par dabu, ekoloģiju. Taču diemžēl politiķiem reizēm, šķiet, vieglāk ir pateikt: "Dzeltenais konteiners ir par brīvu, kāpēc jūs to neizmantojat?" Ja cilvēks izdzird vārdus "par brīvu", viņš nereti pieņem, ka tad jau šajā konteinerā var izmest arī kādu bateriju vai riepu. Tas nav pareizi, ir jāmaina komunikācija. Nevis "par brīvu", bet forši un zaļi domājoši.
Agris Markss, "Lautus" valdes loceklis
Mūsdienu dzīvesveids pieprasa risinājumus, kas ir ērti, ātri un vienlaikus arī droši.
Uzņēmuma digitalizācijas ceļā liels palīgs var būt “Dokobit by Signicat” elektroniskās parakstīšanas, lietotāju autentifikācijas un e-zīmogošanas risinājums.
Lasi šajā rakstā vairāk par to, kāpēc uzņēmumam izvēlēties "Dokobit".
Ērti un droši!
Ēriks Radželis
Projekta vadība:
"Delfi Brand Studio"
Saturs:
Projekts sadarbībā ar:
Olafs Ozoliņš
Izstrāde:
Redaktors:
Kristīne Melne
Elīna Gārbena
mediju komunkācijas eksperts:
Māris Rītiņš
Dizains:
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.