Mīti un fakti par nerafinētu rapšu eļļu
Ja tev patīk gatavot, iespējams, esi saskāries ar terminu "auksti spiesta rapšu eļļa". Mūsdienās cilvēki kļūst arvien apzinīgāki ēdiena izvēlē un jēdziens “ēst pareizi” kļūst arvien populārāks. Tāpēc ir vērojama tendence, ka auksti spiestās eļļas ienāk mūsu virtuvēs uz palikšanu. Tomēr laika gaitā radušies daudz mīti par auksti spiestu rapšu eļļu, ko būtu vērts izpētīt. Lai to izdarītu, vispirms ir jāsaprot, kas īsti ir auksti spiestās eļļas un kā tās tiek izgatavotas.
Kā atšķiras rafinēta un nerafinēta rapšu eļļa?
To jautājām SIA "Iecavnieks", kas auksti spiestu rapšu eļļu Latvijā ražo jau 25 gadus. Noskaidrojām, ka nerafinētu eļļu iegūst, izmantojat aukstās spiešanas tehnoloģiju, tas nozīmē, ka rapšu sēklas tiek vienkārši saspiestas, izmantojot presi, un eļļas temperatūra šajā procesā nepārsniedz 60 grādus. Ražošanas procesi ir tikai un vienīgi mehāniski – izspiešana un filtrēšana, tādējādi eļļa saglabā visas bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus.

Savukārt rafinēta eļļa tiek iegūta, izmantojot karstās spiešanas metodi un dažādus ķīmiskus procesus, kuros eļļa tiek balināta un dezodorēta.
Ja apsver domu no rafinētas cepamās eļļas pāriet uz auksti spiestu rapšu eļļu, tad, lūk, daži mīti un fakti, kas palīdzēs pieņemt pārdomātu lēmumu.
1
Mīts #1: auksti spiesta rapšu eļļa ir piemērota tikai salātiem, nevis cepšanai
Fakts: lai saprastu, vai eļļa lietojama svaigā veidā, vai to drīkst arī karsēt, ir svarīgs tāds rādītājs kā eļļas dūmošanas punkts. Ja eļļas dūmošanas punkts ir mazāks par 180°C, eļļa nav piemērota cepšanai. "Iecavnieks" auksti spiestas rapšu eļļas dūmošanas punkts ir 227°C, tāpēc to var droši izmantot cepšanai.
2
Mīts #2: rapšu eļļa ir ģenētiski modificēta.
Fakts: Latvijā, tāpat kā visā Eiropas Savienībā, ģenētiski modificētu rapša sēklu ievest un audzēt ir aizliegts. Turklāt pārtikas eļļas ražošanai domātā rapšu šķirne attīstījusies selekcijas, nevis ģenētiskas modifikācijas rezultātā. Tieši tāpat kā tiek attīstītas ābolu vai tomātu šķirnes.
3
Mīts #3: rapšu eļļa un erukskābe
Fakts: pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Kanādas zinātnieki izstrādāja rapšu šķirni, kas ir pilnībā nekaitīga cilvēka organismam. Selekcijas ceļā erukskābe tika nomainīta pret citu, cilvēkam noderīgo oleīnskābi (~60%). Šobrīd pārtikas vajadzībām audzētajā rapsī erukskābes vai nu vispār nav, vai arī tās ir pavisam nedaudz, veselībai nekaitīgā daudzumā (līdz 1%). Erukskābes daudzums Eiropas Savienībā ar normatīvajiem aktiem tiek ierobežots līdz 5%.
Auksti spiestas eļļas nav nekas jauns. Kaut arī kādu brīdi pabijušas rafinēto eļļu ēnā, tās atgūst savu popularitāti. Cilvēki kļūst apzinīgāki un izdara veselīgākas izvēles. Pārejot uz auksti spiestu eļļu, iespējams ne tikai uzlabot savu veselību, bet arī samazināt oglekļa pēdas nospiedumu uz zemes.