Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.

Lieta, ko esmu iemācījusies, ilgus gadus gatavojot ēdienreizes savai ģimenei, ka risoto gatavošanā NAV (es vēlreiz uzsveru - tiešām NAV) pusstundu jāstāv pie plīts, nogurdinoši maisot rīsus, līdz šķiet, ka nokritīs roka. Pietiek, ja rīsus apmaisa vien tad, kad pielej klāt nākamo buljona porciju. Es galvoju! Šo laiku var izmantot lietderīgāk, piemēram, sacepjot bekonu. Olas iesaku vārīt pašās gatavošanas beigās - tām jābūt izcili maigām ar krēmīgu dzeltenumu, kurš iesūcas gatavajos rīsos.

Runājot par artišokiem, drīkst izmantot arī saldētus. Vai izvēlēties kādu citu dārzeni. Tomēr es iesaku tieši artišokus, kas kopā ar rīsiem, bekonu un olu veido ļoti patīkamu garšu kombināciju.

35Minūtes
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 ĒKolīveļļa8 bekona šķēlītes250 grisoto rīsi, piemēram, Arborio1 lvistas buljons6 olas artišoks1 ĒKsviests

Sagatavošana

1

Dziļā pannā vai vidēji lielā katlā sakarsē eļļu un liek cepties bekonu, kas sagriezts nelielos kvadrātiņos. Cep, līdz bekons kļūst kraukšķīgs, tad izņem to no pannas un liek uz papīra dvieļiem, ļaujot uzsūkties liekajiem taukiem.

2

Ieber karstajā pannā rīsus un karsē pāris minūtes, ļaujot tiem viegli apgrauzdēties. Tad pielej vīnu un pāris minūtes sautē, līdz vīns gandrīz izgarojis.

3

Nu ķeras pie buljona pievienošanas. Ielej pustasi buljona rīsos, viegli apmaisa un ļauj uz lēnas uguns sautēties. Kad buljons iesūcies rīsos, pielej nākamo pustasi. Laiku pa laikam apmaisa rīsus. Kopumā buljona pieliešanas un sautēšanas process aizņems aptuveni 25-30 minūtes.

4

Kamēr gatavojas rīsi, liek tvaicēties artišoku, kā arī vāra olas. Lielā katlā uzvāra ūdeni. Pāršķeļ olas čaumalu un olu iesit nelielā bļodiņā vai tējas tasē, pēc tam uzmanīgi, nepārplēšot dzeltenumu, ieslidina vārošajā ūdenī. Uzliek katlam vāku, izslēdz liesmu un ļauj olām gatavoties karstajā ūdenī precīzi četras minūtes. Gatavās olas ar putu karoti izceļ uz ūdens un novieto uz šķīvja.

5

Atgriežamies pie risoto: kad pēdējā buljona porcija ir iesūkusies rīsos, tajos iemaisa sviestu, cepto bekonu un artišoka gabaliņus. Nogaršo un pievieno sāli un piparus, ja nepieciešams.

6

Liec risoto bļodiņā, virsū "sēdinot" bez čaumalas vārīto olu. Pārgriez oals dzeltenumu, ļaujot tam iesūkties rīsos. Pasniedz tūliņ pēc pagatavošanas.

Priecīgas brīvdienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!