Foto: DELFI

Svētku galds bez gaļas ne vienam vien ēdājam šķiet tukšs un nepilnīgs. Taču ko darīt, ja nav pa spēkam izcept pamatīgu cepeti? Viens no risinājumiem – pīles krūtiņa. Bet īstu garšu baudījumu svētkos gūsi, pasniedzot gaļas gabaliņu kopā ar saldām piparkūku klimpiņām un vīģu džema mērci, kam pievienotas ogas un sarkanvīns. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.

Oriģinālākā receptes sastāvdaļa pavisam noteikti ir maigās piparkūku klimpiņas jeb "spaetzles". Tās šefpavārs radījis īpaši svētkiem, jo sākotnējā receptē rīvēto piparkūku nav. Pats Ainārs atzīst, ka ir eksperimentētājs un šajā maltītē vislabākais ir tas, ka sāļā pīles un saldā kartupeļa garša sajaucas ar saldajām klimpiņām un sarkanvīna un vīģu džema mērci. Mūsuprāt, lielisks ēdiens Ziemassvētku baudīšanai!

Pagatavo pīles krūtiņas

Ar nazi pīles krūtiņā iegriež režģveidīgas strīpas, lai cepšanas laikā ādiņa nesaraujas. Tas kalpos gan kā skaists dekors, gan palīdzēs gaļu labāk izcept.

Pēc tam pīles krūtiņu apber ar sāli un svaigi maltiem pipariem. Liek uz karstas pannas ar ādu uz leju un cep aptuveni 8–10 minūtes uz vidējas uguns. Pēc tam apgriež un apcep minūti. Pannu ņem nost no plīts un ļauj pīles krūtiņai "atpūsties" uz pannas.

Foto: DELFI

Ja pīli vēlas labi izceptu, tad cepšanai var izmantot cepeškrāsni.

Gatavo piparkūku klimpiņas

Bļodiņā iesit olas, pievieno pienu un miltus. Pēc tam ierīvē piparkūkas, un mīklu kārtīgi apmaisa.

Foto: DELFI

Katliņā liek vārīties ūdeni. Kad ūdens vārās, virs katliņa liek caurduri ar nelieliem caurumiņiem, un lej pa virsu mīklu.

Mīklu ar veiklām kustībām "izberž" cauri sietam, lai veidotos nelielas pilītes. Mazajām klimpām ļauj vārīties pāris minūtes, kad tās uzpeldējušas, ar servēšanas karoti izņem no ūdens.

Pēc tam var apcep dažas sekundes uz pannas, kopā ar salauztiem piparkūku gabaliņiem.

Gatavo ogu mērci

Katliņā vai uz panniņas liek pāris ēdamkarotes vīģu džema, uzber ogas un pārlej ar sarkanvīnu. Ļauj visam uzvārīties pāris sekundes, lai vīns sāktu burbuļot, apmaisa un ņem nost no liesmas. Vīģu džems piešķirs mērcei saldenu garšu, rezultātā iegūstot oriģinālas garšas mērci.

Foto: DELFI

Gatavo biezeni

Nomizo lielu saldo kartupeli un sagriež aptuveni divus centimetrus lielos kubiņos.

Kartupeļu gabaliņus liek vārīties pienā, saldajā krējumā vai ūdenī – kā vēlas. Vāra 15–25 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.

Padoms: saldos kartupeļus labāk vārīt saldajā krējumā, jo pēc tam nevajadzēs pievienot šķidrumu, samīcot biezeni. Saldais kartupelis uzsūks tik daudz šķidruma, cik varēs, un padarīs biezeni maigāku.

Kad kartupeļi gatavi, nokāš un sablendē vai samīca ar kartupeļu stampiņu.

Pasniedz maltīti

Uz šķīvja liek apcepto pīles krūtiņu, piparkūku klimpiņas un biezeni. Pīles krūtiņu viegli apslaksta ar ogu mērci. Ja ir vēlēšanās, uz šķīvja liek arī nedaudz apceptus burkānus, kartupeļus vai kāļus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!