Gaismas pils restorāna "Klīversala" šefpavārs Dāvis Kancāns piedāvā gardēžiem pašiem mājās pagatavot ko ļoti gardu – melnās lēcas ar dārzeņiem, ceptu zandarta fileju un Rīgas šampanieša mērci, kā arī vēl līdz 6. septembrim aicina nobaudīt īpašo Gastronomijas festivāla četru kārtu maltīti "Klīversalā".

Pagatavošana:

Šī ēdiena gatavošanu sāk ar mērci. Katliņā ielej šampanieti un karsē, lai izgarotu alkohols un paliktu tikai šampanieša garša. Pievieno saldo krējumu, nedaudz sāli un cukuru. Karsē uz mazas uguns, lai mērce reducējas. Mērce ir gatava, kad tā ir dzeltenīgi brūna un krēmveidīga.

Dārzeņus sagriež mazos kubiņos (brunoise), lēcas novāra. Jānoķer īstais brīdis, kad tās noņemt no uguns, lai vidus būtu vēl nedaudz ciets. Pannā izkausē sviestu un uz lielas liesmas apcep dārzeņus, pievieno nedaudz sāli un svaigi maltus piparus. Kad dārzeņi ir gatavi (vēl kraukšķīgi), pievieno novārītas lēcas un samazina uguni. Uzliek pannai vāku un ļauj lēcām pašām gatavoties, kamēr cep zivi.

Zandartu pārslaka ar pētersīļu eļļu, pievieno garšvielas. Apcep karstā pannā, lai būtu viegli kraukšķīgas maliņas. Kad zivs ir gatava, noņem pannu no uguns un ļauj zivij "atpūsties", kamēr uz šķīvja servē lēcas.

Šefpavāra padomi:

  • Lai ēdienu padarītu vēl īpašāku, mērcei var pievienot sarkano kaviāru un "Vecapēnu" zaļumus.
  • Vienkāršākais veids, kā pagatavot pētersīļu eļļu, ir vienkārši ilgi blenderēt pētersīļus ar olīveļļu, pievienojot nedaudz sāli.
  • Lēcas nedrīkst iepriekš izmērcēt, lai saīsinātu gatavošanas laiku.
  • Vārot lēcas, ūdenim var pievienot pāris svaigas salvijas lapas.

Šis nav vienīgais jaunums un pavārmākslas šedevrs, ko gardēži var nobaudīt Gastronomijas festivālā. Uzzini par citu festivāla dalībnieku piedāvājumiem mājaslapā: www.gastrofest.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!