Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Leģendārs un klasisks franču virtuves ēdiens, kas radies laikos, kad vēl nebija izgudroti ledusskapji. Rudenī, kad tika kautas pīles, to stilbus lielos daudzumos cepa pīļu taukos un pēc tam atstāja zem tauku kārtas guļam visu ziemu. Kad vien sagribējās uzēst kādu stilbu, to izņēma no taukiem un sasildīja.

Piestā raupji sagrūž melnos piparus ar sāli. Ar sāls un piparu maisījumu ieberzē stilbu ādu. Stilbus liek traukā, kurā tos var ielikt vienā kārtā.

Pusi no timiāna zariņiem sagriež (ne pārāk smalki), sadrupina divas lauru lapas un uzkaisa stilbiem pa virsu. Apsedz trauku ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz visu nakti (vai līdz divām dienām).

Dienā, kad nolemts gatavot stilbus, liek karsēties cepeškrāsni uz 140°C. Čuguna sautējuma katlā liek pīļu taukus uz plīts virsmas tos izkausē.

Stilbus noskalo ūdenī un papīra dvielī noslauka sausus. Tos gulda sacepuma traukā cieši vienu otram blakām vienā kārtā. Pāri kaisa sadrupinātas atlikušās lauru lapas un atlikušo timiānu. Pīļu taukiem būtu stilbi jānosedz pilnībā. Ja tauki tos nenosedz, iztrūkstošo taukvielu daudzumu papildina ar rapšu eļļu.

Katlu ar stilbiem karsē, līdz eļļa uzvārās, uzmet pirmos burbulīšus. Pēc tam karsto katlu uzmanīgi pārceļ cepeškrāsnī un turpina stilbus karsēt 2,5 - 3 stundas vai līdz gaļa ir mīksta.

Izņem čuguna katlu no cepeškrāsns, izceļ no taukiem pīļu stilbus un uzreiz pasniedz. Ja stilbus uzreiz neēd, tos atstāj taukos. Šādi aukstos taukos stilbus var glabāt līdz divām nedēļām.

Kad vēlas stilbus sasildīt, tos izņem no taukiem, liek seklā cepamajā pannā un sakarsē cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 220°C. Sildīšana aiznems aptuveni 15-20 minūtes, līdz stilba āda ir kraukšķīga un gaļa caursilusi. Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem un kartupeļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!