Foto: Vida Press
Pašu cepti un izdekorēti cepumi iepriecinās ne tikai pašus mazākos, bet kalpos kā jautrs un unikāls pildījums dāvanu maisiņam kāda dzimšanas dienā, vai dāvana mammai Mātes dienā.
60Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MĪKLAI:120 gsviests70 gpūdercukurs5 mlvaniļas esence180 gmilti GLAZŪRAI:1 lielas olas baltums5 mlcitronu sula200 gizsijāts pūdercukurs5 mlglicerīns pārtikas krāsviela gatavās dekorācijas (pērlītes, sirsniņas u.c.)

Sagatavošana

1

Lai pagatavotu cepumu mīklu, sajauc sviestu un cukuru kopā, līdz iegūta gaisīga konsistence. Pēc tam iecilā vaniļas esenci, pievieno miltus un maisa, līdz iegūst mīkstu mīklu. Bļodu ar mīklu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj ledusskapī uz stundu.

2

Kad mīkla sastingusi, to ņem ārā no ledusskapja un izklāj uz pārtikas plēves sloksnes. Paralēli uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Lai izrullētu mīklu, tai pa virsu klāj vēl vienu pārtikas plēves sloksni. Tādā veidā mīkla neaplips ar gružiem, kas var būt palikuši uz galda.

3

Cepumu formu izgriešanai var izmantot dažādu formu cepumu formiņas, vai uzzīmēt uz biezas kartona sloksnes vēlamo šablonu, izgriezt, likt uz mīklas un apgriezt kartona formai apkārt ar nazi. Kad cepumi no mīklas izgriezti, tos liek uz ietaukotas cepešpannas. Pannu var arī netaukot, bet izklāt ar cepamo papīru. Cepumus cep desmit līdz 12 minūtes, vai līdz brīdim, kad tie iegūst zeltainu formu. Kad gatavi, ļauj tiem pilnībā atdzist.

4

Kamēr cepumi dziest, gatavo "karalisko" glazūru. Ņem olas baltumu, kuram pievienota citronu sula, un kuļ līdz tiek iegūta izteikti putota konsistence. Pēc tam pa nelielām porcijām pievieno pūdercukuru un sakuļ, līdz tiek iegūta krēmīga konsistence. Iegūtajā masā iemaisa glicerīnu. Tad sadala uz pusēm, divos atsevišķos traukos. Vienu porciju atstāj baltu, bet otrai pievieno nedaudz pārtikas krāsvielas.

5

Ar maisiņā iepildītu glazūru novelk ārējo cepuma kontūru un noliek cepumu malā, ļaujot tai sastingt. Kontūru pilda ar tādas pašas krāsas glazūru un noklāj visu cepumu. Izklāšanai palīdzēs samitrināta otiņa. Kad cepumu virsma noglazēta, tos atstāj uz divām trim stundām, lai glazūra pilnībā sastingtu. Citā maisiņā vai papīra tūtiņā, kurai nogriezta spicīte, pilda balto glazūru un uzzīmē kontūras pa virsu jau sastingušajai cepuma glazūrai. Papildus cepumus var dekorēt ar cukura pērlītēm un graudiņiem, vai citiem konditorejā izmantojamajiem rotājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!