Foto: Privātais arhīvs
Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MĪKLAI:1 glāzeūdens1 glāzemilti100 gsviests4 olas1 TKcukurs1 šķipsnasāls KRĒMAM:200 gvājpiena biezpiens200 gMascarpone1 ĒKcukurs3 ĒKiebiezinātais piens ar cukuru100 mlsaldais krējums rīvēta citrona miziņa GLAZŪRAI:150 gtumšā šokolāde50 gsviests

Sagatavošana

1

Sākumā gatavo mīklu. Lej katliņā glāzi ūdens un pievieno sāli un cukuru. Liek vārīties. Tiklīdz ūdens uzvārījies, pievieno sviestu un maisot vēlreiz uzvāra.

2

Pēc tam vārošajā sviesta ūdenī pievieno glāzi miltu un nepārtraukti maisa, līdz mīkla atlec no katla malām. Ņem nost no uguns un atdzesē septiņas minūtes.

3

Kad pagājušas šīs septiņas minūtes, nepārtraukti maisot, pa vienai pievieno olas. Maisa, līdz masa kļuvusi gluda un spīdīga.

4

Liekam mīklu konditorejas špricē vai tūtā un veido iegarenus eklērus. Liek cepties 200 grādos minūtes 25-30. Cep, līdz eklēri ir gaiši brūni un uzpūtušies. Galvenais, sākumā krāsns durtiņas nevirināt. Ja izceptie eklēri noplok, tas nozīmē, ka viducis vēl nav kārtīgi izcepies. Tad jāieliek vēl krāsnī uz pāris minūtēm.

5

Kamēr cepas eklēri, gatavo krēmu. Biezpienu ar 1 ēdamkaroti cukura sablendē viendabīgā masā, tad pievieno maskarpones sieru. Ar mikseri kuļot, pievieno 100 ml saldā krējuma. Un beigās pierīvē citrona miziņu un pievieno 3-4 ēdamkarotes iebiezinātā piena ar cukuru. Visu samaisa viendabīgā masā. Krēmam nav jābūt šķidram, gluži pretēji - pabiezam, bet gaisīgam. Ja krēms ir sanācis par šķidru, situāciju glābs vai nu želatīns vai 1 paciņa putukrējuma stindzinātāja. Gatavo krēmu liek ledusskapī dzesēties.

6

Kad eklēri gatavi, tos atdzesē un ķeras pie pildīšanas. Nu, lūk, ar šo var būt nelielas problēmas. Lai aiztaupītu sev liekas stresa minūtes un pārdzīvojumus, es eklērus vienā sānu malā pārgiezu. Tad ar konditorejas tūtu sapildīju. Pildītos eklērus liek ledusskapī. Tiesa, pildīt var arī, izveidojot caurumu - vai nu apakšā vai vienā no eklēra galiem, un tad sapildīt. Kad cepu iepriekšējo reizi, es tā darīju un viss aizgāja pa pieskari. Tādēļ pieturos pie šāda principa, ja tas ir paredzēts savējiem. Viesiem jau gādātu, lai būtu estētiskāk.

7

Pats pēdējais etaps pirms ēšanas ir glazūras gatavošana. Ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Ļauj nedaudz padzist un pārlej pāri eklēriem. Ļauj šokolādes glazūrai sacietēt. Tas arī viss. Gatavs lietošanai.

Kā teica draudzene, divas stundas cepu, lai 5 minūtēs noēstu. Tomēr 2 stundas ir gana bargi teikts, vienkārši es paralēli vārīju zupu un vēl situ klaču ar draugiem. Tad tas process ievelkas nedaudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!