Foto: DELFI
Kuram gan negaršo torte "Cielaviņa"? Mutē kūstošs bezē, šokolādes krēms un kraukšķīgi rieksti, mmmm! Vēl gardāka kūka būs, ja pagatavosi to pati! Vien nedaudz jāiemanās, cepot bezē kārtas, pārējais jau pavisam vienkārši! Piedāvājam portāla "Cālis.lv" lietotājas Sonicfox recepti. Pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.
17Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

BEZĒ BISKVĪTAM:415 gcukurs6 gab.olu baltumi75 gmilti270 gzemesrieksti KRĒMAM:6 gab.olu dzeltenumi40 gcukurs60 gūdens400 gsviests (vismaz 82%)4 ĒKkakao100 gnevārīts kondensētais piens50 grums DEKORĒŠANAI:200 gšokolāde saldais krējums zemesrieksti

Sagatavošana

1

Gatavo bezē biskvīta mīklu: riekstus izber plānā kārtiņā uz sausas pannas un cepeškrāsnī apgrauzdē. Tad riekstus atdzesē un sasmalcina ar nazi. Ja riekstus smalcina, rullējot vai dauzot, tad izdalās eļļa un tie salīp.

2

Sausā traukā sausā traukā liek olu baltumus, cukuru sadala 3 daļās un pievieno pakāpeniski, nepārtraukti putojot, līdz veidojas stingras putas. Tad iecilā izsijātus miltus un sasmalcinātos riekstus.

3

Cep bezē biskvītu: uz cepamā papīra (labāk pergamenta) uzzīmē trīs 26 cm lielus apļus un izgriež tos par 2 cm lielākus. Biskvīta masu sadala trīs daļās un katru liek pa vidu uzzīmētajam aplim. Tad ar konditorejas nazi masu vienmērīgi izlīdzina - atbilstoši uzzīmētajam aplim. Olu baltumu cepumu liek līdz 100*C sakarsētā cepeškrāsnī un kaltē 1 stundu. Ja krāsnij nav ventilatora, tad durvis ir nedaudz jāatver. Pēc krāsns izslēgšanas bezē cepumu ieteicams tajā vēl atstāt un atdzesēt.

4

Gatavo krēmu: katliņā savieno ūdeni ar cukuru un uzvāra sīrupu. Saputo olu dzeltenumus, palēnām tiem pielejot un pieputojot karsto sīrupu. Tad pievieno sviestu un izsijātu kakao, kas izšķīdināts rumā. Turpina putošanu. Pakāpeniski pieputo arī kondensēto pienu. Krēmu atdzesē ledusskapī.

5

Gatavo krēmu dekorēšanai: ūdens peldē karsē saldo krējumu (ap 60*C), tajā izšķīdina sadrupinātu šokolādi. Sanāk pabieza, bet līstoša šokolādes masa, tai pievieno smalcinātus riekstus.

6

Kārto kūku: biskvītam noņem cepamo papīru. Divus no biskvītiem apsmērē ar pusi krēma, nolīdzina un saliek kopā. Virsū liek trešo biskvītu. Atlikušo krēmu vienmērīgi pārklāj kūkas virsai un malām. Pārlej ar šokolādes krēmu (rotāšanai) un tortes malas apstrādā ar sadrupinātiem šokolādes cepumiem.

Kūka vislabāk garšos trešajā dienā. Pirmajā jācep biskvīts, otrajā jāgatavo krēms un jāveido kūka, tad tai jāļauj ievilkties, un beidzot - trešajā dienā - tā būs gatava baudīšanai.

Iesūtīja: sonicfox

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!